PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452786
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

typowego angielskiego akcentu w wymowie, niestety amerykańscy aktorzy mówią jak mówią i nic się z tym nie zrobi, w końcu akcja film rozgrywa się w całości w Londynie :)

ocenił(a) film na 8
wlodar03

zgadzam się, to jedyny minus filmu. Chociaż humor typowo angielski - co mnie cieszy. Nie była to kolejna głupawa komedia dla kretynów z amerykańskim humorem.

wlodar03

"niestety amerykańscy aktorzy mówią jak mówią"

No w zasadzie to tylko RDJ jest Amerykaninem. Jude Law, Eddie Marsan i Kelly Reilly to Wyspiarze. Chyba oni wiedzą jak mówić we własnym jezyku;)

ocenił(a) film na 9
shizonek

Mądrale!!RDJ w młodzieńczym wieku spędził lata w Londynie-ucząc się tańca klasycznego i gry na fortepianie!NIKT z Anglików-a czytałam wiele angielskich i amerykańskich recenzji w zeszłym roku po premierze-nikt nie ma do jego akcentu pretensji;ba!Dziwią się,skąd on ma tak świetny akcent Londyńczyka!!Noooo..ale..Polacy sa takimi znawcami-że IM ęnie podoba!Zaczynam rozumieć,czemu nigdzie na Świecie..nas nie lubią;albo jesteśmy wdzięcznym tematem do żartów i kawałów..

ocenił(a) film na 8
dobbiacco_attersee

chyba nigdy nie słyszałeś brytolskiego akcentu, a poza tym aktorzy, którzy długi czas mieszkają w Stanach tracą swój akcent, albo po prostu nie starają się go tak używać i mówią zwyczajnie, bardziej amerykańsko.

kara_karo

Akcent Jude'a był i jest wspaniały. Za to tu irytował mnie akcent Downey'a, w moim odczuciu nienaturalny... Ale fakt, nie nam oceniać jak bardzo był on angielski, tylko Anglikom najprędzej.

ocenił(a) film na 8
avoine

Pragnę poinformować tą osobę, która to pisała, że warto by się było przysłuchać. Najbardziej akcent ujawnia się przy słowie 'her'. Anglicy mówią je o wiele inaczej niż amerykanie i sądzę, że Robert bardzo dobrze się wkomponował w ten akcent (jak ktoś wyżej wspominał, przez jakiś okres czasu przebywał w Anglii co wiele tłumaczy)) ;D

ocenił(a) film na 8
Osoba_bez_imienia

Albo chociaż słowa "can, can't" to też charakterystyczne. Radzę się lepiej przysłuchać ;D

ocenił(a) film na 9
wlodar03

niewiedzialem ze sa tacy ludzie jak ty ktorzy siedza w kinie i sluchają zdania po zdaniu "czy dany aktor akcentuje dobrze czy zle" Czy to jest najwazniejsze? Film dobrze zrobiony, fajnie sie go oglada i juz. Zreszta wiekszosc z was pewnie nie ma pojecia o Sherlocku Holmesie i slyszala o nim tylko z komercyjnych stacji TV. Mi sie bardzo podoba ta postac literacka, film utrzymuje klimat ksiazek i opowiadań o SH sir Artura Conan Doyle'a. i bede czekał na drugą część.

Polecam Wszystkim odwiedzenie Muzeum Sherlocka Holmesa przy Baker Street 221B w Londynie.
Super sprawa.