typowego angielskiego akcentu w wymowie, niestety amerykańscy aktorzy mówią jak mówią i nic się z tym nie zrobi, w końcu akcja film rozgrywa się w całości w Londynie :)
zgadzam się, to jedyny minus filmu. Chociaż humor typowo angielski - co mnie cieszy. Nie była to kolejna głupawa komedia dla kretynów z amerykańskim humorem.
"niestety amerykańscy aktorzy mówią jak mówią"
No w zasadzie to tylko RDJ jest Amerykaninem. Jude Law, Eddie Marsan i Kelly Reilly to Wyspiarze. Chyba oni wiedzą jak mówić we własnym jezyku;)
Mądrale!!RDJ w młodzieńczym wieku spędził lata w Londynie-ucząc się tańca klasycznego i gry na fortepianie!NIKT z Anglików-a czytałam wiele angielskich i amerykańskich recenzji w zeszłym roku po premierze-nikt nie ma do jego akcentu pretensji;ba!Dziwią się,skąd on ma tak świetny akcent Londyńczyka!!Noooo..ale..Polacy sa takimi znawcami-że IM ęnie podoba!Zaczynam rozumieć,czemu nigdzie na Świecie..nas nie lubią;albo jesteśmy wdzięcznym tematem do żartów i kawałów..
chyba nigdy nie słyszałeś brytolskiego akcentu, a poza tym aktorzy, którzy długi czas mieszkają w Stanach tracą swój akcent, albo po prostu nie starają się go tak używać i mówią zwyczajnie, bardziej amerykańsko.
Akcent Jude'a był i jest wspaniały. Za to tu irytował mnie akcent Downey'a, w moim odczuciu nienaturalny... Ale fakt, nie nam oceniać jak bardzo był on angielski, tylko Anglikom najprędzej.
Pragnę poinformować tą osobę, która to pisała, że warto by się było przysłuchać. Najbardziej akcent ujawnia się przy słowie 'her'. Anglicy mówią je o wiele inaczej niż amerykanie i sądzę, że Robert bardzo dobrze się wkomponował w ten akcent (jak ktoś wyżej wspominał, przez jakiś okres czasu przebywał w Anglii co wiele tłumaczy)) ;D
Albo chociaż słowa "can, can't" to też charakterystyczne. Radzę się lepiej przysłuchać ;D
niewiedzialem ze sa tacy ludzie jak ty ktorzy siedza w kinie i sluchają zdania po zdaniu "czy dany aktor akcentuje dobrze czy zle" Czy to jest najwazniejsze? Film dobrze zrobiony, fajnie sie go oglada i juz. Zreszta wiekszosc z was pewnie nie ma pojecia o Sherlocku Holmesie i slyszala o nim tylko z komercyjnych stacji TV. Mi sie bardzo podoba ta postac literacka, film utrzymuje klimat ksiazek i opowiadań o SH sir Artura Conan Doyle'a. i bede czekał na drugą część.
Polecam Wszystkim odwiedzenie Muzeum Sherlocka Holmesa przy Baker Street 221B w Londynie.
Super sprawa.