PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452786
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

Fajna scenografia i nic poza tym. No, może jeszcze gra aktorów.
A dlaczego film jest dość słaby? Bo takich filmów były już tysiące, fabuła słaba - choć to tylko w rzeczywistości kryminał. Brakowało mi napięcia, dlatego nudziłem się jak bóbr. No i plus za krav magę w 19 wiecznym stylu, choć mam wrażenie, że teraz wszystko przypomina komiksowych bohaterów, nawet Holmes, ciekawe czy jak zrobią film oparty na grze Monopol, będzie tak samo:)
Polecam maniakom typowych komiksówek

ocenił(a) film na 3
stadnicki82

Odniosłem to samo wrażenie.
Scenografia i zdjęcia na +, gra aktorów to samo,ale fabuła jakoś mi nie podeszła.Słabo przemyślana i dość nudnawa.Spodziewałem się po tym filmie o wiele więcej.I szczerze nie rozumiem skąd Złoty Glob?

mateuszblum

Hmm.. coby nie rzec o filmie, akurat RDJ zagrał świetnie, Holmes jest dzięki niemu niezwykle barwną postacią. Wg mnie Złoty Glob zasłużony.

shizonek

A co powiecie na efekty specjalne? Ja się osobiście zawiodłam, zwłaczsza w czasie sceny gdy płynęli rzeką...

kinia_91

Co powiem? Że kiczowate =.=
Poszłam do kina z nadzieją, że zobaczę coś innego, nowego, w czym zadbano o szczegóły i właśnie rzeczone efekty specjalne.
Co zobaczyłam?
Komputer, komputer, komputer.
Mogli przynajmniej postarać się, żeby to wyglądało realistycznie! Scena wybuchu (Holmes, Watson & Adler) była wręcz okropna.

Ogólnie to film w porządku. Ode mnie dostaje 5/10.

kinia_91

lepiej nie wspominać, to największa klapa tego roku, w nagrodę puszczą wersję na kasetach VHS

ocenił(a) film na 7
stadnicki82

zgadzam się, monotonna rąbanka, był moment, że przysnąłem:) 6/10

ocenił(a) film na 4
stadnicki82

No efekty specjalne to nic nadzwyczajnego, ale mimo to naszym rodzimym twórcom daleko do takiego poziomu. Czasem wydawało się, że sceny są zbyt oszczędne - akcja działa się w niewielkich pomieszczeniach tylko po to, żeby zaoszczędzić na scenografii, a reszta to komputer. Poza tym, zabierzcie z filmu genialnego Holmesa, nazwijcie go dajmy na to Jonson i wyjdzie na to, że ten film to kicz. Trzyma go tylko i wyłącznie legenda Holmesa, nic więcej.

stadnicki82

Dokładnie nie tego się spodziewałem, strasznie się zawiodłem ale można było przypuszczać, że film im nie wyszedł oglądając zwiastun nie było w nim nic co by zainteresowało czy ciągnęło w stronę SHERLOCKA HOLMESA, widziałem nawet w tv jak oceniała go jedna reporterka, że to świetny film, idealnie dobrani aktorzy (Downey i Law)itp:
Dla mnie ten film to porażka jedyne co wyniosłem z filmu to obolały tyłek od siedzenia.

stadnicki82

Ale zrzędzicie, jak banda geriatrycznych krytyków filmowych;) Jeśli poszliście tylko oglądać efekty, to współczuję. Trzeba było iść na Avatara, leciał w tym samym czasie, pooglądalibyście sobie ładne obrazki. Efekty jak efekty, były tu tylko dodatkiem i nie rozumiem, jak można żałować obejrzenia filmu z tego jednego powodu. Ja widziałam już sporo filmów ze słabymi efektami, które mimo to były dobre. Nie chcę bynajmniej powiedzieć, ze w Holmesie były słabe - ot, wg mnie przywoite. Z seansu można poza tym wynieść jeszcze inne wrażenia: dowcipne dialogi, dobre aktorstwo, ciekawą muzykę. Wy zauwazyliście tylko "słabe efekty". Cóż. Wasza strata, moja na pewno nie:)

shizonek

Mnie jakoś te dowcipne dialogi nie śmieszyły, aktorstwo a i owszem całkiem całkiem ale dialogi to przesada, książka jest dużo lepsza, tym filmem można sobie popsuć smaczek na SHERLOCKA.

goral_song

nudny, przydługi, kilka niepotrzebnych scen, dowcipne dialogi???
scenografia, kostiumy, zdjęcia i montaż zrobiły cały film. po prostu Sherlock był estetycznie i wizualnie mocny, a nawet gigantyczny czasem. poza tym wielki żal.
bardzo zawiedziona, więcej (grzechów) nie pamiętam.

ocenił(a) film na 1
stadnicki82

Madonna dobrze zrobiła goniąc Ritchiego skoro takie gnioty ma zamiar kręcić....

ocenił(a) film na 7
trecking

Ja także dołączam do grona zawiedzionych, sam nie wiem co napisać, niby wszystko ok, ale niedosyt pozostał.

ocenił(a) film na 7
stadnicki82

Ja również się zawiodłem. Film przydługi... za długi. :/ Downey Jr. -
rewelka!!! To fakt! Ogólnie gra aktorska na bardzo wysokim poziomie, ale
moim zdaniem... Holmes to kurde jednak Holmes! On miał to do siebie, że
łaził z lupą i główkował. Eh... Twórcy zrobili z niego kolejnego
nieśmiertelnego super-bohatera. Szkoda... Fabuła rzeczywiście nie
zaskakuje. Mogli się lepiej postarać. No, ale co tam - aktor fajny i dobrze
zagrał takie duże dziecko hehe :)

Jednak ten niedosyt męczący... obawiam się, że dwójka będzie troszeczkę
gorsza... no bo co oni wymyślą? Na Marsa ich wyślą?:D Nic już nie zaskoczy,
a kręcenie wszystkich filmów tym samym stylem zaczyna mnie wkurzać... :/

stadnicki82

Fabuła nie jest tyle słaba co źle skonstruowana. Pomysł był dobry, wykonanie już nie. ¾ filmu czekałem na koniec.

ocenił(a) film na 8
plj3

A ja nie mi się film bardzo podobał

ocenił(a) film na 7
stadnicki82

Dołączam do grona zawiedzionych .... Muzyka jednakże genialna, świetnie wykorzystana w filmie , również
jako soundtrack do słuchania polecam...