PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452786
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

HUGH LAURIE

ocenił(a) film na 7

Myślicie , że Hugh Laurie lepiej by wypadł w tej roli zamiast Roberta D.J. ? W/g mnie byłaby na to duża szansa.

ocenił(a) film na 9
ciosina

W tej chwili nawet nie chcę sobie wyobrażać innego Sherlocka niz Robert Downey Jr. ;) Myślę, że Laurie byłby niezłym Holmesem, na pewno z aparycji (wzrost, budowa) bardziej pasuje, no i House to taka interpretacja Holmesa przecież. Ale byłby to SH bardziej statyczny, bardziej klasyczny, a nie Sherlock wg Guya Ritchiego.

ocenił(a) film na 3
ciosina

a wg mnie robert deniro byłby lepszy.

Xerxo

nie wiem czy lepszy,ale de niro byłby chyba wporządku :p

juziapinkfloyd

Tak, dziadek bijący się na pięści w XIX-wiecznym Londynie i mówiący z nowojorskim akcentem jest dokładnie tym, czego potrzebujemy do roli Sherlocka Holmesa.

SanjurodeValmont

De Niro pewnie gdyby chciał mówiłby z brytyjskim akcentem, można to zauważyć w roli Ralpha Fiennesa w angielskim pacjencie. W innych filmach mówi on zupełnie innaczej, podobnie choćby nawet z Leonardo w "Krwawym diamencie" :)
Poza tym napisałęm "byłby chyba wporzoadku" a nie "tak,tak napewno by sie nadal" ;]
Pozdro ;]

juziapinkfloyd

Bez sensu jest takie gdybanie - gdy bierze się pod uwagę dany projekt, to przyjmuje się bardzo konkretne kryteria jaki ma być każdy bohater. De Niro nie może zagrać 40-letniego brytyjskiego zawadiaki w takim projekcie, nie pasuje po prostu ani aktorsko, ani wiekowo, nie pasuje do koncepcji filmu.

ocenił(a) film na 7
ciosina

Downey był bardzo dobry w tej roli, choć w moich wyobrażeniach Hugh Laurie nawet by pasował. Ma takie zimne spojrzenie, które zawsze sobie wyobrażałam czytając Holmesa. Ale czy lepiej by wypadł? Nie mam pojęcia. Po co zmieniać coś co jest dobre ;)

ocenił(a) film na 10
olelon

Zgadzam się. Wg mnie lepiej pasuje Downey Jr.

Ingrid_Fox

Najlepszym Holmesem byłby Nicolas Cage lub Rick Moranis, ale RDJ zajmuje trzecie miejsce.

ocenił(a) film na 8
Kanister

Moim zdaniem Nicolas Cage zupełnie nie pasowałby do roli Holmesa, Laurie może by się sprawdził, ale Downey Jr. jest świetny. Idealnie pasuje do tej roli - inteligentny, bystry i przystojny detektyw.

ocenił(a) film na 9
Kanister

Lubię obydwu aktorów, ale myślę, że Downey jest o klasę wyżej jeśli chodzi o talent. No i pytanie czy byliby w stanie zagrać cały film z brytyjskim akcentem, to nie lada zadanie. A Sherlock akcent mieć musi, nawet jeśli gra go Amerykanin.

ocenił(a) film na 10
milkaway

Hugh Laurie jest Brytyjczykiem :P

ocenił(a) film na 9
clockmaster

Wiem, miałam na myśli Cage'a i Moranisa, których wspomniał TheLostSymbol powyżej. :)

ocenił(a) film na 8
ciosina

Hugh Laurie już gra jednego 'mózga' i ekscentrycznego geniusza i myślę, że lepiej niech tak zostanie :)
Laurie mi się już na zawsze będzie kojarzył z serialem 'dr. House' i nie wyobrażam sobie Gregorego House'a jako Sherlocka Holmesa :)

ocenił(a) film na 10
popkowata

popieram, Laurie kojarzy się większości ludzi z House'em. ale może taka odmiana, nowa kreacja, pokazała by nam widzom więcej możliwości tego aktora.

Bohen_filmweb

A jaka to odmiana? Postać House'a jest oparta na Sherlocku Holmesie, więc dla Laurie taka rola byłaby powieleniem emploi a nie jego poszerzeniem.

ciosina

Nie dało rady lepiej dobrać aktorów do zagrania Holmesa i Watsona.

ocenił(a) film na 9
ciosina

Zgadzam się H. Laurie zdecydowanie by pasował do roli Holmesa
Zresztą jest rodowitym anglikiem i myślę, że bardziej przypominałby książkowego Holmesa niż RDJ

ocenił(a) film na 8
ciosina

Jak dla mnie to do tej roli doskonale pasowałby Ewan McGregor, ale po co zmieniać coś co jest dobre, Downey Junior jest znakomitym aktorem, zwłaszcza w takich rolach zawadiaków...

ocenił(a) film na 10
dada2201

Ale Downey wypadł fantastycznie moim zdaniem, może Deep też by pasował?:)

ocenił(a) film na 7
ciosina

nie, bo akurat do tej wersji potrzebny był energiczny sherlock a nie kuśtykający Hugh Laurie.

ocenił(a) film na 10
ciosina

własnie ten Sherlock Holmes został chyba wymyślony na podstawie osoby dr House. I bardzo mi się to podobało :):)

kala996

odwrotnie człowieku :) House jest wzorowany ( może to za dużo powiedziane) na Holmesie, więc i nowy holmes, był "podobny" do house'a, ale działa to w 2gą stronę

ocenił(a) film na 10
ciosina

nie robert wymiata a czy zamiast jude lowa johnyy deep ??