PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452786
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

Moja ocena

ocenił(a) film na 9

Całość produkcji w mojej ocenie jest bardzo dobra. Żałuje, że nie oglądałem filmu w
najwyższej jakości obrazu.

Ale przejdę do konkretu. Pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to średniowieczny obraz
Londynu (wiem wiem to jest nowożytność), ale pierwsze skojarzenie jest według mnie
najlepsze. Dwóch znajomych błyskotliwy, inteligentny czasami stwarzający wrażenie
osoby z problemami psychicznymi Sherlock Holmes i jego partner i zarazem wielki
przyjaciel Watson, który swym spokojem dopełnia Sherlocka.
Wiele osób zapyta po co przemoc w tym filmie, czemu Sherlock pokazany jest jako
geniusz, który wie prawie wszystko itd?
Przemoc (scena jedna z pierwszych) pokazuje słabość głównego bohatera czyli nerwy,
duża spontaniczność w podejmowaniu decyzji, ale przede wszystkim jego mistrzowski
talent do perfekcyjnego przygotowania sobie pola manewru.
Dialogi z nutą angielskiego humoru, który jest dość specyficzny (poznałem się na nim
oglądając jeden z występów Rowana Atkinsona).
Piękne kobiety, mysle że każdy facet znalazł coś dla siebie.
Każda z w/w dam grała pozytywnie, dla mnie odpowiednio do sytuacji.
Całość oceniam na 8,7...
Brakowało mi wyjaśnienia niektórych sytuacji na bierząco . Lubie wiedzieć co główny
bohater ma na myśli, a nie zastanawiać się przez cały film tracąc tym samym wątek
poprzedni.

Nie będę tym razem wyróżniał aktorów, bo wszyscy zagrali bardzo dobrze

Proszę o komentarze

ocenił(a) film na 8
sprinter03

Nic dodać, nic ująć. :)

ocenił(a) film na 9
sprinter03

Również w opowiadaniach o Sherlocku jesteśmy trzymani w niepewności, aż nam to wyjaśni Sherlock na końcu. ;) Zresztą taki jest akurat urok wiekszości klasycznych kryminałów.
Dlaczego skojarzenie ze średniowiecznym Londynem??? Wielki pożar Londynu strawił praktycznie całą średnioweczną architekturę miasta około dwa stulecia wcześniej. Londyn u Ritchiego ma dla mnie badzo wiktoriański klimat.
Nie zgodzę się ze słabością psychiczną Sherlocka. Był po prostu wprawnym bokserem i uprawiał sztuki walki bartitsu. No i był "typem niepokornym". ;)

ocenił(a) film na 9
milkaway

Skojarzenie ze średniowiecznym Londynem po prostu się pojawiło, nie wiem czemu, a słabośc psychiczna Sherlocka, a bardziej jego zakręcenie (dosc pozytywne) jest wykazane w paru scenach, to nie odejmuje niczego tej produkcji, a wręcz przeciwnie dodaje...;)

ocenił(a) film na 9
sprinter03

Co do zakręcenia się zgdzam :) Po prostu nie nazwałbym tego słabością psychiczną. Fakt, był uzależniony od różnych substancji odurzających, ale z drugiej strony tylko w okresach, gdy nie pracował nad sprawą. Mógł się od tego skutecznie i bez problemu odciąć podczas prowadzenia śledztwa. Do tego to bez wątpienia postać o dużej charyzmie i pewności siebie.

ocenił(a) film na 9
milkaway

Zgadzam się z twoją wypowiedzą ;)