PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452782
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

Idąc na film, spodziewałem się nudnawego kryminału, pełnego skomplikowanych, psychologicznych analiz. Po pierwszej połowie filmu byłem zaskoczony, że wprowadzono motyw czarnej magii i w końcu zacząłem się bać, że tej typowej dla Holmesa analizy jednak zabraknie. Na szczęście twórcy bardzo dobrze zadbali o ten motyw i Holmes rzeczywiście dogłębnie analizuje wszystkie drobne szczegóły, łącząc je w jedną całość i nie robi tego w nudny sposób. Bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie sceny walk, zwłaszcza dwie sceny ,,planowania" ciosów przed walką, pokazania ich w zwolnionym tempie, a następnie całość szła jeszcze raz w normalnym tempie. Wyglądało to świetnie. Takie sceny były tylko dwie w pierwszej połowie filmu, aż do końca czekałem na kolejne takie ,,planowanie", ale potem były już walki bez tego, choć i tak były świetne i nieszablonowe. Wiele osób zwróciło uwagę na podobieństwo Holmesa do dr House'a. Mam pytanie: czy w książkach Holmes również tak bardzo przypomina dr House'a? Nie czytałem żadnej książki o Holmesie, ale jeśli tak jest, to chętnie bym po którąś sięgnął. Całość oceniam na 9/10, nie był to wybitny film, ale brawa dla twórców za humor, holmesowską analizę szczegółów, sceny walk i rozwiązanie całej zagadki.

ocenił(a) film na 9
kamiledi15

Dodam jeszcze, że ogólnie cały film był połączeniem Dr House'a i Mrocznego Rycerza, który również uważam za świetny film. Nie przepadam za kryminałami (szczerze mówiąc to brat mnie zaciągnął na ten film), ale ten był naprawdę dobry.