PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452782
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

Robert Downing Jr. doskonale oddał osobę Holmesa. To był Holmes "z krwi i kości", dokładnie taki, jakim stworzył go Arthur Conan Doyle. Dokładnie taki obraz Holmesa miałam w głowie po przeczytaniu niezliczonej ilości jego przygód. Męski, niezwykle inteligentny, silny, sprawny, niepokonany i lekko nierozgarnięty jeśli chodzi o sprawy dnia codziennego. Jestem pod ogromnym wrażeniem, tego jak Robert doskonale wcielił się w postać, którą grał, on stał się Holmesem. Coś wspaniałego. Jestem ogromną fanką Sherlocka i zawsze chciałam go zobaczyć (choć to niemożliwe :)). Po tym filmie czułam się, jakbym faktycznie go widziała, choć tak naprawdę on nigdy nie istniał.
Jedyne, co mi się nie podobało to Watson - był za mądry. W książce był nieco głupszy, choć nie znaczy to, że głupi.
daję 10/10, film mnie urzekł. Ta sceneria, gra aktorska [szczególnie Roberta], niezwykła zagadka i wszystko po kolei było wręcz magiczne.
Pewnie za bardzo się zachwycam, ale takie są właśnie moje odczucia po obejrzeniu tego filmu :)
Chociaż przyznaję, że szłam na niego nastawiona sceptycznie. Spodziewałam się "zbezczeszczenia" dzieła Doyla, a tu miłe zaskoczenie - myślę, że gdyby Doyle żył, byłby równie zachwycony.

PS Przeczytałam dużo opowiadań o Sherlocku, ale nie kojarzę tej historii. Wie ktoś, czy została stworzona na podstawie książki?

ocenił(a) film na 9
ItsJustMe

Nigdy nie przemogłam się, by przeczytać te książki, więc ocenię film zupełnie obiektywnie, bez porównywania.
Postać Holmesa urzekła mnie. Dotychczas znałam go jako eleganckiego detektywa. Tu jednak pokazał "pazur". Robert Downing Jr. ma talent komediowy. Zadziorny, przezabawny, odrobinę nieporadny, a przy tym niezwykle inteligentny.
Watson? Jude Law nie zawiódł.
Ogólnie rzecz biorąc - jestem mile zaskoczona. Dialogi zabawne, sceny walk niesamowite, sceneria cudowna, muzyka perfekcyjna, aktorzy genialni.

daję 9/10 i oby więcej takich filmów ; )

ocenił(a) film na 10
naaaata

w takim razie polecam książki, są naprawdę warte przeczytania ;) jeśli zamierzasz przeczytać, to na początek proponuję "Studium w szkarłacie", bo od tego się zaczęło.
Jude Law zagrał dobrze, biorąc pod uwagę swoją rolę, ale wolałabym, gdyby Watson był taki, jak w książce :)

ItsJustMe

Jeśli masz zestawienie książek wg chronologii zdarzeń to proszę o zamieszczenie. Właśnie czytam Studium w szkarłacie i chciałabym więcej dowiedzieć się o głównych bohaterach /ciekawi mnie to bardziej niż kolejne zagadki/

ocenił(a) film na 10
beti

niestety, nie, ale sama czytałam nie w kolejności i nie robi to historycznego znaczenia ;)

polecam "Psa Baskerville'ów" ;]

beti

Twórczość kryminalna
Powieści i zbiory opowiadań kryminalnych:

-Studium w szkarłacie (A Study in Scarlet, 1888, wyd. pol. 1956)
-Znak czterech (The Sign of Four, 1890)
-Przygody Sherlocka Holmesa (The Adventures of Sherlock Holmes, 1892, wyd. pol. 1955)
-Pamiętniki Sherlocka Holmesa (The Memoirs of Sherlock Holmes, 1894)
-Pies Baskerville'ów (The Hound of the Baskervilles, 1902, wyd. pol. 1903);
-Dolina trwogi (The Valley of Fear, 1915)

Opowiadania o przygodach Sherlocka Holmesa:

Samotna cyklistka
Zabójstwo przy moście (filmowy tytuł - Zabójstwo na moście).
Pięć pestek pomarańczy
Błękitny Karbunkuł
Garbus
Ostatnia Zagadka
Nakrapiana przepaska niesie śmierć
Lwia Grzywa
Tajemnica Złotego Pince-Nez
Grecki tłumacz
Umierający Detektyw
Przygoda w pustym domu znane również jako Pusty Dom
Tajemnicza lokatorka
Druga plama
Sherclock Holmes w Eyford
Tragiczny Romans
Traktat Morski
Człowiek na czworakach
Związek rudowłosych
Lekarz i jego pacjent
Tańczące sylwetki
Przygoda w Copper Beeches
Przedsiębiorca budowlany z Norwood
Rytuał Musgrave'ów
Człowiek z blizną
Zniknięcie młodego lorda
Sześć popiersi Napoleona
Srebrny płomień
Diabelska noga
Zabójstwo w Wisteria Lodge
Plany łodzi podwodnej Bruce Partington
Zniknięcie Lady Frances Carfax
Tajemnica dworu Shoscombe
Tragedia w Boscombe Valley
Znakomity klient
Ostatni wampir
Mistrz szantażu
Szlachetnie urodzony kawaler
Przypadek szalonego profesora
Willa o trzech daszkach
Umierający detektyw
Złote binokle
Czerwony krąg
Klejnot Mazarina
Tekturowe pudełko

beti

http://www.crimestories.boo.pl/readarticle.php?article_id=121

bardzo tajemnicza stronka...

ocenił(a) film na 10
ItsJustMe

sorry za błąd. Robert Downey Jr. ;]

ocenił(a) film na 8
ItsJustMe

Zgadzam się! Bardzo dobrze zrobiony film, od początku do końca sensowny i estetycznie naprawdę dobry.
Robert Downey Jr. wspaniały! :)