Wielka szkoda ze ten film jest tak nisko, a wiekszosc go sobie chwali odemnie 10/10 gdyz dawno nie bawilam i nie czulam sie w kinie tak dobrze jak na SH
pozdrawiam milosnikow SH :>
PS. Genialna muzyka :*
Tragicznie nie jest, choć ocena powinna być wyższa. Ja też dałam 10/10:)
Niestety, ocenę zaniżają często gówniarze, którzy za punkt honoru postanowili dokopać filmowi pod pretekstem, że to "nawalanka" zamiast kryminał. Myślałby kto, że tak ich to uraziło (mimo, że to nie żadna rąbanka).
Niech się kiszą we własnej zawiści, SH jest filmem dobrym i tyle:)
Niestety większość ludzi nie rozumie, że film należy oceniać tylko i wyłącznie w jego gatunku, a nie porównywać do innych. Zamiast oceniać go jaką jest przygodówką, to na siłę próbują dopatrzeć się w nim czystej postaci kryminału, którym w ogóle nie miał być.
Jak widzę oceny 1/10 to ogarnia mnie pusty śmiech. Nawet gdybym był wielkim fanem Holmesa i wyjątkowo zaciekle oczekiwał kryminału, to jednak dałbym temu filmowi parę punkcików za świetne kreacje i klimat miasta, za rewelacyjną muzykę oraz bardzo przyzwoitą grę aktorską. Z czystym sumieniem bym to zrobił, bo ten film zwyczajnie na to zasługuje.
Takie teraz czasy, że film musi zarobić i przyciągnąć szeroki przekrój ludzi. To nie produkcja niszowa, a kasowa i niestety musieli coś zamienić czymś. Gdyby zrobili go tylko pod kręcących nosem maniaków kryminałów i Holmesa, to by im się pewnie nawet koszty produkcji nie zwróciły.
Dlatego w filmie momentami przesadzają z efektami i scenami walk, a także dodali motyw magii i tajnych stowarzyszeń, które są teraz na topie. Dlatego nie zrobili z Holmesa drętwego inteligencika z wmontowaną fajką w ustach, a postać barwną i momentami komiczną. Dzięki takim zabiegom film spodoba się i młodzieży i dorosłym. Trzeba tylko czasem popracować nad nastawieniem - gdybym poszedł do kina nastawiony na arcydzieło pokroju 'Domu dusz', czy 'Pożegnania z Afryką', zapewne też byłbym wielce rozczarowany i wylewał żale na forum jak inni. Poszedłem jednak nastawiony na przygodówkę i bynajmniej się nie zawiodłem.
Ludziom, którzy tak strasznie mieszają ten film z błotem doradzam czasem opuszczenie zadartego noska i obniżenie trochę poprzeczki, gdy idziecie na film tego typu.
Pozdrawiam.