PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452786
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

dla mnie totalna porazka - przede wszystkim nie uchwycili klimatu wedlug mnie. Srlock holmes to nie jest Science Fiction i takie efekty specjalne moga pasowac do Spidermana ale w Sherlocku mi przeszkadzaly i nie moglem sie zupelnie wczuc w ten film. Taka papka bez klimatu i zupelnie nie trzyma w napieciu bo te nieralne efekty specjalne niszcza kontekst

les1212

Chyba żadnej książki Doyla nie czytałeś że mówisz że efekty specjalne nie pasują (Science Fiction) Poza tym, nie widziałem żadnego science fiction, może z wyjątkiem tego paralizatora który nie ma prawa działać w sposób jaki był zbudowany.

Wskaż mi proszę nierealne efekty specjalne.

ocenił(a) film na 3
Macck

Ksiazki Doyla przeczytalem wszystkie jak bylem dzieckiem - dlatego wlasnie twierdze ze film zupelnie nie oddaje ducha ksiazki - dla mnie klimatem mu bylo blizej do przygod Tintina (jezeli widziales ten film niezly swoja droga i tam te efekty maja sens bo to inna konwencja) niz do kryminalu Doyla. a co do efektow specjalnych to nie wiem nawet co ci odpowidziec - ten film to same efeky specjane, wlacz sobie prosze pierwsza scena filmu i zobacz na ta strzelenine i mordobicie w zwolnionym tepie (idiotyczne efekty wedlug mnie) troche jak z matrixa lol. dodam ci jeszcze scene ze statkiem na suwnicy tez idiotyczna. To jest ylko maja opinia ale sorry dla mnie film bardzo slaby i infantylny. Naprawde zadko mi sie zdarza zebym nie zmeczyl filmu ale ten wylaczylem przed koncem.

ocenił(a) film na 8
les1212

Ta część może i owszem, nie pasuje do klimatu książkowego Sherlocka Holmesa, ale jako film akcji sprawdza się o wiele lepiej niż SH:GC. W sequelu jest już totalny Matrix i maraton efektów specjalnych, a akcja i elementy nastawione na dedukcję są nieodpowiednio wyważone.

ocenił(a) film na 10
les1212

Nie zrozumiałeś konwencji filmowej. Ten film został przedstawiony jako konceptualny, czyli w transcendentalny sposób polemizujący z ludzką wyobraźnią i tworzący efekt derealistycznej impresji.

ocenił(a) film na 3
Kadente

ah transcendentalny? To super. Chcesz odkupic ode mnie ten film za 10g do twojej kolekcji?

ocenił(a) film na 10
les1212

już mam, thx :)

użytkownik usunięty
les1212

Taka jest konwencja tego filmu i sama w sobie sprawdza się znakomicie. Widzę dwa rozwiązania:

1) załapać konwencję i wyśmienicie się bawić,
2) obejrzeć "Herkules Poirot - detektyw" - tam masz klimat, którego zapewne szukasz.

ocenił(a) film na 3

No wlasnie o tym mowie - to mial byc Sherlock a nie Xman daltego uwazam ze pomysl idiotyczny. Ale generalnie masz racje - ten film jest dla kogos tylko na pewno nie dla mnie i na pewno nie dla milosnikow kisazek Sherlocka Holmesa

ocenił(a) film na 7
les1212

Film nie był zły ale na pewno nie zasłużył na taka ocenę.U mnie jakoś nie wywołał emocji i momentami był po prostu nudny.