PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=270589}

Shutter - Widmo

Shutter
2008
5,5 19 tys. ocen
5,5 10 1 19255
5,3 3 krytyków
Shutter - Widmo
powrót do forum filmu Shutter - Widmo

Ten film to kolejne potwierdzenie tezy, iż wśród gatunków filmowych, obok standardowego horroru, powinien znajdować się też "horror azjatycki". Choćby w USA kombinowali i przerabiali, to i tak "jedzie Azją". Powoli robi się to wszystko wtórne, chyba "żółtym" brakuje pomysłów.

Wlod

zgadzam się z pierwszym zdaniem.
z drugim już nie - weźmy chociażby "dark water", który został całkiem zarżnięty przez remake. moim zdaniem amerykańskie przeróbki często wychodzą blado, bo brakuje im właśnie TEGO azjatyckiego klimatu i zostają same popłuczyny:/

jeśli chodzi o "shutter" (azjatycki), to pomysł akurat mieli ciekawy.

a gdyby amerykanie mieli własne pomysły, to nie ściągaliby ich z Azji:):P im to na pewno brakuje konceptu i to już od dawna:D

Pigulka_Bezsenna

Z amerykańską pomysłowością to faktycznie racja, w końcu nie bez powodu na ekran wracają starzy bohaterowie typu Rambo czy Indiany Jonesa(choć akurat te dwa filmy są według mnie udane). Ale mimo wszystko uważam, że Azjaci też się kręcą wokół podobnych schematów. Te zeschizowane dziewczynki, broczące krwią itp., już mnie się nieco przejadły. Aczkolwiek muszę zaznaczyć, że za "Silent Hill" - tak grę jak i film - skośnookim dziękuję. A że dobrego i rdzennie amerykańskiego horroru dawno nie widziałem, to też prawda. Pozdrawiam! :)

ocenił(a) film na 6
Wlod

DROGA BEZ POWROTU 1i2 to dobre amerykanske horrory

Wlod

No to pomyślmy nad nazwą dla takowego. 'horrazja'? 'japanorror'? :) bo wg mnie HA to nazwa za długa by się przyjęła :) Ale faktycznie, klimat ma specyficzny i warto by pewne cechy gatunkowe wyodrębnić i nazwać jakoś prąd.