Miałam możliwość obejrzeć ten dokument na Camerimage. Uwielbiam dokumenty pokazujące jak tworzy się filmy. To jest coś niezwykle magicznego, móc zajrzeć w proces powstawania filmu. "Side by Side" to dokument o rewolucji filmowej - od taśmy filmowej do kamer cyfrowych. Wyjaśnione są zasady działania kamery z taśmą filmową i tej cyfrowej. Wielu znakomitych reżyserów i operatorów opowiada o wszelkich plusach i minusach pracy z każdą z metody nagrywania, o swoich własnych doświadczeniach z nimi. Sporo też jest zabawnych momentów, anegdot. Polecam, bo jest to niezwykle interesujący dokument.
(Miałam to szczęście, że po seansie "Side by Side" było spotkanie z Keanu Reevesem. Przesympatyczny człowiek, zabawny i zna się na tym, co robi.)
Dokument widziałam i też jestem zadowolona, że miałam okazję dowiedzieć się czegoś więcej o robieniu filmów, a nie tylko ich oglądanie. Film fajnie pokazuje różnice w obrazie, w zależności od sprzętu jakim się go filmuje.
Super opis - podpisuję się pod każdym słowem (oprócz spotkania z Kanoe Riversem, bo nie miałem okazji).