kamien milowy w filmach o poruszajacych problematyke seryjnych killerow, Milczenie Owiec moze mu buty czyscic, Finsher jest po prostu geniusszem 10/10!!!
"Milczenie Owiec moze mu buty czyscic" - dokładnie, lepiej bym tego nie ujął, ten standardowy, schematyczny do bólu film z naiwną końcówką i nie wykorzystanym potencjałem na film psychologiczny (chodzi mi tu głównie o postać Hannibala Lectera i rzeczy jakie się z nim wiążą, niestety nic konkretnego z tego nie wynika..), mocno ale to mocno ustępuje Se7en. Tak czy siak Milczenie 6/10, Se7en 9/10 i te 6 dałem za rolę Hopkinsa i za ogólnie nie najgorsze wrażenia, jednak zdecydowanie za wysoko jest ten film.
filmy kalibru se7en powstaja raz na dekade, klimat gesty tak ze mozna by go ciac nozem niczym ser, scenariusz mistrzowski! gra aktorska najwyzszy poziom, dialogi, muzyka, zdjecia perfekcyjne - po prostu i bez watpienia genialny! ... wszystkie filmy z Hnnibalem razem wziete, plus seria Saw, Kolekcioner Kosci, w Sieci Pajaka, i tuzin innych, ... wszystkie pozostana marnymi probami zblizenia sie, i wszystkie zostana w cieniu ... na wieki wiekow :)
15 rocznica siedem :) ... w oczekiwaniu na polskie wydanie BlueRay, sciagalem BRrip, i jest o wiele ladniejsze niz dvd,
aaa se7en nie dostal nominacji w kategoriach, najlepszy film, rezyser, scenaiusz, zdjecia, aktorzy (milczenie dostalo nominacje i oscary) i tutaj wlasnie jedna wielka niewiadoma, dlaczego Finsher zostal pominiety przez akademie ,dlaczego nie bylo nominacji? ... a jak sobie pomysle ze Benjamin Button Finshera dostal ich 13, to mnie krew zalewa! jak to jest ze njagorszy jak narazie film w dorobku rezysera, dostaje takie wyroznienia?