Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 152136
6,2 32 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

Muszę przyznać, że kino z dreszczykiem produkowane pod okiem Guillermo del Toro najbardziej trafia w mój gust. Zdecydowanie różni się od japońskich filmów, które można scharakteryzować zdaniem – „jak zobaczysz jeden z nich, to widziałeś wszystkie” (mordercza kaseta, telefon, lodówka czy toster nie poprzestaną, jak nie wybiją małego miasteczka) oraz jest pozbawione amerykańskiego kiczu i powrotów po raz n-ty (jedenasty comeback Jasona, czy szóste masakrowanie piłą mechaniczną). „Sierociniec” wpisuje się w kanon europejskiej kinematografii, ale wbrew pozorom nie traktuje jedynie o rzeczach nadprzyrodzonych. Istotnym zamiarem twórców było zwrócenie uwagi na fundamentalne sprawy, nie poprzestając jedynie na wystraszeniu widza.

luksusowaalternatywa

Dokładnie tak. Film ma ten sam klimat co "Labirynt Fauna" - nie jest to typowy amerykański czy tam japoński horror. Wciągający scenariusz i te dzieci...potrafią być naprawdę przerażające. Parę razy aż podskoczyłam. Jeszcze jestem pod wrażeniem.

luksusowaalternatywa

Bardzo dobra recenzja, bravo dla zalozyciela tematu. Potwierdzam w pelni i zgadzam sie, ze zadko sie dzis zdarza taki horror. Polecam

ocenił(a) film na 8
jakijestem

Świetnie ujęte. Zgadzam się z autorem tematu. :)

luksusowaalternatywa

Swietne ujęcie sprawy. Zgadzam się w pełni

elemelek4

ja tez sie zgadzam, temat ujety fantastycznie.