Sierociniec

El Orfanato
2007
6,9 152 tys. ocen
6,9 10 1 152137
6,2 32 krytyków
Sierociniec
powrót do forum filmu Sierociniec

Brawa dla Hiszpanów

użytkownik usunięty

Sierociniec to horror jakich nie wiele. Po wielu amerykańskich słabych produkcjach obejrzałem film który naprawdę pozwala człowiekowi przestraszyć się. Nie jest to film po którym należy oczekiwać epatowania przemocą, rozlewem krwi, wnętrzności i wywoływania obrzydzenia zamiast strachu. W tym filmie naprawdę wieje grozą. Od samego początku odczuwa się pewien niepokój a jak wiadomo wyobraźnia ludzka nie ma granic i to co nie znalazło się na ekranie tworzy się w naszych głowach - stąd można nieźle się przestraszyć. Choćby chłopca z zakrytą twarza. Tak naprawdę dopiero pod koniec filmu widzimy jego twarz. Nie wiem jak wy ale ja wyobrażałem sobie ją bardzo zdeformowaną.
Ten film mówi też o przeznaczeniu. Na początku filmu dowiadujemy się o adopcji jednej z dziewczynek z sierocińca i ze słów wypowiadanych przez opiekunkę to, że będą inne dzieci tęsknić za nią. Gdy po wielu latach główna bohaterka wróciła by zamieszkać w dawnym budynku sierocińca jej przyjaciele z dziecinstwa nie pozwolili już jej odejść... Dokladnie opisywać filmu nie będę gdyż uważam że warto go obejrzeć (nie będę Was pozbawiał frajdy oglądania).

zgadzam się, chciaż nie powiedziałabym, że jest to 100% horror, jednak trzyma w napięciu właściwie do końca. W odróżnieniu do większości "superamerykańskich" produkcji, podczas oglądania których trzeba pod ekran postawiać wiadro na ściekające hektolitry krwi...

więcej takich filmów!!!