Sin City: Damulka warta grzechu

Sin City: A Dame to Kill For
2014
6,7 65 tys. ocen
6,7 10 1 64613
6,0 26 krytyków
Sin City: Damulka warta grzechu
powrót do forum filmu Sin City: Damulka warta grzechu

Jednej postaci chronologicznie nie jestem w stanie ogarnąć, a mianowicie Manute. W Damulce jest kamerdynerem, że tak go nazwę Lordów i specjalistą od zadawania bólu. Do czasu bójki z Marvem na dwoje oczu(!) Marv jedno oko mu wyrwał i od tego moment ma w jego miejscu złote oko. Ginie dość szybko od strzału Avy czyli okres "złotego oka" trwa krótko. W Mieście grzechu ten sam Manute jest szefem mafii, również specjalistą od zadawania bólu, ze złotym okiem(!) Jest ktoś w stanie ułożyć to chronologicznie względem dwóch części?
No i jeszcze jedno. Kim do cholery jest Johnny? Ta postać wydaje mi się tutaj kompletnie nielogiczna, ale z drugiej strony w pewnych momentach Roark odnosi się do niego jakby dobrze go znał.

użytkownik usunięty
simeoneee

Już Ci wyjasniam, o co tu chodzi :
Zaczynając od Manute'a, w historii "A Dame to kill for" jest służącym Avy Lord, i jak zauważyłeś, strzeliła do niego na końcu tej historii. Manute jednak nie zginął na miejscu od tych kul, był wyjatkowo twardym kolesiem, który potrafił wytrzymać więcej ciosów i ran kłutych czy od broni palnej. Po śmierci Avy, Manute został zatrudniony przez innego gangstera, czyli Wallenquista (łysy oblesny gość, który układał się z Avą Lord podczas bankietu, proponując wyjście "samobójstwa" Dwigta McCarthy'ego). Ten łysy koleś nie jest byle kim, jest potężnym gangsterem, o którym Manute wspomina w Sin City A big fat kill ( opowieść z Dwightem z 1 części Sin City ), kiedy to torturował Gail. Powiedział jej właśnie wtedy, że służy nowemu panu. Manute nigdy nie był szefem mafii, on tylko zmienił "rodzinę" służąc Wallenquistowi, kiedy już Lord nie żyła.

Co do Johnny'ego, był on nieślubnym synem Roarka, obaj wiedzieli kim są dla siebie nawzajem, ale Roark przez całe jego życie nie widział w nim nikogo więcej jak tylko bękarta, więc Johnny chciał się odegrać na Roarku za wszystkie upokorzenia jakie doznała jego matka i on sam.

Dzięki za wyjaśnienie. Najpierw myślałem, że strzał w głowę jest taki symboliczny i oznacza zawsze śmierć, ale później pomyślałem że trzeba wziąć poprawkę że to jest Basin City, a sama Ava powiedziała że Manute nie jest człowiekiem.