Sin City: Damulka warta grzechu

Sin City: A Dame to Kill For
2014
6,7 65 tys. ocen
6,7 10 1 64613
6,0 26 krytyków
Sin City: Damulka warta grzechu
powrót do forum filmu Sin City: Damulka warta grzechu

Film świetny, dorównuje jedynce; zastanawia mnie tylko Brolin zamiast Clive'a Owena jako Dwight i
zmiana aktorki odgrywającej rolę Miho, czy ktoś wie dlaczego? Co do zmiany Manute'a wiadomo,
zmarł poprzedni aktor. Nie rozumiem też dlaczego w filmie pojawia się Goldie, która przecież umarła
w pierwszej części....

ocenił(a) film na 7
Agatanka

UWAGA: SPOILER !!!!

Historia Dwighta (Josh Brolin) w "Damulce..." rozgrywa się przed wydarzeniami z części pierwszej. Zarówno na łamach komiksu, jak i w filmie postać Dwighta przechodzi operację plastyczną, skutkiem czego Dwight (Josh Brolin) z drugiej części dopiero "przeistoczy" się w Dwighta z części pierwszej (Clive Owen), choć wydaje mi się, że obecność Owena byłaby w pełni uzasadniona w "Damulce...", jako że Dwight przechodzi operację, a i tak w późniejszych partiach gra go Brolin.

Aktora odgrywająca rolę Miho w pierwszej części (Devon Aoki) nie mogła wystąpić w kontynuacji z racji zajścia w ciążę.

Goldie (Jaime King) - ukochana Marva (Mickey Rourke) z części pierwszej powraca w kontynuacji, jako że historia Dwighta i Evy Lord (Eva Green) dzieje się przed historią Marva i Goldie z części pierwszej.

ps. W filmie jest więcej zmian w obsadzie, np. policjant o imieniu Bob (gra go Michael Madsen) to partner Hartigana (Bruce Willis) w pierwszej części filmu. W kontynuacji zaś Bob (tym razem gra go Jeremy Piven) jest partnerem policjanta o imieniu Mort (Christopher Meloni). Trochę mylące, jako że Michael Madsen i Jeremy Piven nie są do siebie nawet podobni. Ciekawe czemu Madsen nie powrócił do roli?

Bruce84

Aaaaa dzięki za wyjaśnienie w takim razie już wiem też dlaczego pojawia się Marv, który przecież w pierwszej części też zginął. Najbardziej szkoda mi zmiany Miho, Jamie Chung jakoś mi nie pasowała do tej roli.

Bruce84

Tylko jak to jest, że skoro cała historia z operacją Dwighta, Avą i Manutem działa się przed akcją z pierwszej części z Del Toro i zabiciem policjantów to dlaczego w jedynce występuje Manute skoro Ava go zastrzeliła wcześniej?

ocenił(a) film na 7
Agatanka

Też się nad tym zastanawiałem, ale z tego, co podają źródła Manute jest praktycznie niezniszczalny (indestructible / beat up numerous times), co dodatkowo podkreślała Ava w rozmowie z Dwightem.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Sin_City_characters
"Manute, a huge African American man, typically dressed as a valet, who is very gentlemanly and polite in all situations, even while committing homicide, who served Ava Lord and is later recruited by the Colonel and Wallenquist. He is, like Marv, nearly indestructible, having been crucified (by Miho), shot repeatedly (by Dwight), beat up numerous times (by Marv and Wallace), and relieved of an eye (again, by Marv). Manute is finally gunned down by Old Town hookers during 'The Big Fat Kill'. In the deleted scenes of the film, he was shown to have escaped from the assault by the Old Town girls with Schutz and another thug, only to be sliced down the middle by Miho in an alley way. Portrayed by Michael Clarke Duncan in the film adaptation and Dennis Haysbert in its sequel".

ocenił(a) film na 8
Bruce84

Ale to w takim razie dlaczego Nancy przeżywa załamanie nerwowe po śmierci swojego wybawiciela skoro on umiera pod koniec pierwszej części historia Nancy jest jakby kontynuacją...

ocenił(a) film na 6
miausrau

Historia Nancy i Marva jest kontynuacją akcji z pierwszej części, natomiast cała reszta(prócz akcji z synem senatora) to akcja przed wydarzeniami z pierwszej części.

ocenił(a) film na 8
korba90

Ale przecież są sceny w których Marv siedzi w barze gdzie tańczy Nancy już podczas załamania nerwowego, chyba muszę obejrzeć raz jeszcze strasznie zamotali tą fabułę tym razem.