PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=239508}

Skolopendra

Centipede!
2004
2,5 269  ocen
2,5 10 1 269
Skolopendra
powrót do forum filmu Skolopendra

Powiem Wam, że jestem miłośniczką horrorów, od ponad 35 lat oglądałam je zawsze z zapartym tchem i wczoraj też z zaciekawieniem obejrzałam "Skolopendrę", aby ten horror ocenić i porównać z Waszymi opiniami. Cóż, oceniłam nieco wyżej niż Społeczność, jednak i moje oczekiwania zawiódł on w sporej mierze. I tak przy okazji zastanawiam się, czego mu właściwie brakuje?
Jest interesujący pomysł, jest krwiożercza bestia, która pożera wszystkich na swej drodze, mamy tu piękne widoki, egzotyczny kraj, takież: architekturę, krajobrazy i obyczaje, mamy w końcu młodych ludzi, którzy oczywiście padają kolejno ofiarami bestii, mamy piękną dziewczynę i pięknego chłopaka (zresztą, to nie jedyna piękna para w filmie ;) ), krew leje się gęsto, nawet czasami czuć grozę, ciemności i czeluście jaskiń to świetne tło dla horroru, zbyt wczesny happy end zostaje zakłócony przez kolejny atak potwora, co powinno potęgować strach, a jednak coś tu nie wypaliło do końca... Moim zdaniem brak tu realizmu, logicznego powiązania pewnych faktów, bardziej "swojskiego" olbrzymiego wija i jego kolejnych, równie krwiożerczych części, brak wreszcie dobrej gry aktorskiej i wartkiej akcji. Szkoda, bo pomysł na fabułę wydaje mi się być ciekawy i możliwy do stworzenia super filmu. :)
Jestem bardzo ciekawa, jakie jest Wasze zdanie na temat braków w tym filmie. :) Co Wy byście w nim zmienili, aby zachować sam pomysł na scenariusz?
Pozdrawiam. :)

ocenił(a) film na 6
bruce1940

Jeszcze jako minus dopisałabym tu z góry przewidywalne zakończenie tego horroru.

ocenił(a) film na 2
bruce1940

Temu horrorowi brakuje wszystkiego co powinien zawierać porządny horror! Oczywiście pomysł był interesujący, ale wykonanie beznadziejno tragiczne!!! Ta bestia mnie w ogóle nie straszyła, dość śmieszna była można powiedzieć. Jeśli chodzi o widoki to widziałem już o wiele ładniejsze w tego typu filmach. "Krew leje się gęsto, nawet czasami czuć grozę" - naprawdę śmieszne, hahaha... Nie widziałem żadnej lejącej się krwi strumieniami, grozy też żadnej nie było. A realizmu w tym filmie nie ma wcale.

ocenił(a) film na 6
Maartenmetz

A mnie się podobały sceny ataku stwora ukrytego pod wodą - oczywiście nienaturalne i ściągnięte żywcem ze... "Szczęk" - moim zdaniem tam były elementy grozy. :) Krew się lała, jak to nie?! Przy atakach bestii była krew ...nawet ...czasami... gęsta... :)) :D

ocenił(a) film na 2
bruce1940

Ja czasem jak widze dużo krwi na ekranie to robi mi sie słabo (np. na Eden Lake ledwo co dałem radę), ale na tym filmie nic mi się nie działo, film ten może se oglądnąć każdy... Ja bym dał ten film od 12 lat, a nie od 16 :)

ocenił(a) film na 6
Maartenmetz

Przyznaję Ci rację - oczywiście są dużo bardziej krwawe horrory, a opieszałość tych morderczych bestii w "Skolopendrze" chwilami budziła raczej politowanie niż strach. :)

ocenił(a) film na 4
bruce1940

Moim skromnym zdaniem, jedyne co nie budziło zastrzeżeń w tym filmie to muzyka. Akurat ścieżka dźwiękowa była na jako takim poziomie. Jednak ten element nie jest w stanie "wydźwignąć" tego horroru ponad kreskę przeciętności choćby.