PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=451244}
7,4 293 tys. ocen
7,4 10 1 293058
7,5 66 krytyków
Skyfall
powrót do forum filmu Skyfall

1) W końcowej scenie Bond wchodzi w suchym ubraniu do kaplicy, po walce w głębinach jeziora. Włosy ma tylko lekko pociągnięte żelem, ale też nie sprawiają wrażenia mokrych.

Raphaell

Był mróz więc nie był mokry tylko zamarznięty :)

Co do błędów - w scenie walki w kasynie w Macau, kiedy aligator/jaszczur/potwór/whatever dopadł grubasa, Bond uciekł po grzbiecie drugiej bestii, ale nie podniósł swojego Waltera.

ocenił(a) film na 9
jurek203

Waltera zabrał ze sobą grubas, nigdy go nie puścił :P I nie wiem gdzie jest błąd - po tej scenie pistolet nie był już używany.

ocenił(a) film na 9
Chlebakk

Dokładnie :)

ocenił(a) film na 8
jurek203

to nie aligator, a waran z komodo, ffs...

ocenił(a) film na 7
jurek203

To byl CGI waran :P warany nie wciagaja ofiar do jam, gryza, uciekaja i czekaja, az ofiara umrze z zakazenia, bo ich pyski maja setki smiertelnie niebezpiecznych bakterii ;)

ocenił(a) film na 8
Raphaell

2) A w pościgu na motocyklach po dachu Grand Bazaar, gonią się chłopaki ostro, taki motocyklista na maszynie to 300kg, prędkości jakieś są, są skoki a ani jedna dachówka nie pękła, ani nie spadła, jak ci Turcy solidnie budowali te 500 lat temu ;)

Raphaell

[Spoier] Kochani, co juz obejrzeli ten film. Ma pytanie - co stalo sie z twarza Silvy? Na chwile zdjal proteze.. Chcial pokazac, ze przez M. zostal zmasakrowany, wie ktos? Ogladalam Skyfall w londynskim kinie, bez napisow nie wychwycilam niuansow. Wstyd.

ocenił(a) film na 8
lalique21

To efekt zażycia cyjanku. Będąc w niewoli chciał się otruć ale przeżył. Wypaliło mu wnętrzności i uszkodziło błonę śluzową oraz ścięgna i nerwy twarzy :)

lalique21

Silva był również agentem. Podobnie jak Bond. Jednak złapali go i torturowali przez 5 miesięcy. W zębie miał ukryty cyjanek potasu, połknął go jednak przeżył i spaliły mu się wnętrzności.
PS Radzę Ci nauczyć się Angielskiego ;)

MatixYo

O, dzieki. A to bardzo ciekawe. MI6 go torturowalo, dlaczego?

ocenił(a) film na 7
lalique21

ściągnij sobie napisy do filmu i przeczytaj, pozdrawiam

lalique21

Nie MI6. Przeciwnicy MI6.
Nie wiem dokładnie jak to się nazywało, w filmie było coś o tym, że MI6 za wydanie go dostało 5 innych agentów.
To było mój pierwszy Bond obejrzany w całości :D

ocenił(a) film na 8
lalique21

Nie MI6 - był agentem MI6 jak Bond, a przetrzymywali go wrogowie i przez 5 miesięcy dochowywał wierności aż w końcu zażył cyjanek.

ocenił(a) film na 7
lalique21

Silva szpiegował Chiny. w końcu Silva zaczął sam na własna rękę szpiegować chiny wbrew zaleceniom MI6. wtedy MI6 postanowiło wymienić Silve na 5 innych schwytanych agentów (czy jakoś tak). Silve torturowali. ten ułamał ząb pod którym miał kapsułkę z cyjankiem, przegryzł ja w ustach, i wyżarło mu to i owo, ale nie zabiło dlatego nosił proteze na 1/4 twarzy - IMHO świetny motyw na złego bohatera.

ocenił(a) film na 7
MatixYo

A co się stało z tą dziewczyną Bonda która była przywiązana i Silvia i Bond do niej strzelali ,miała na głowie szklankę z Wishy ,zgineła ? Bo akurat miałem smsa i odpisywałem i się zagapiłem .

bradock

Raczej zginęła. Nigdzie później nie pojawiła się w filmie. Chociaż nie jestem tego na 100% pewien.

ocenił(a) film na 7
MatixYo

Ale nie było pokazane tej sceny jak gineła ale ok .Dzięki

bradock

Było pokazane. Silvia po prosto do niej strzelił i zabił :>

ocenił(a) film na 7
maciek1851

Ok ,dzięki .Nie widziałem tego momentu .

maciek1851

Strzelil do niej, ale krwi nie bylo, ani jednej kropli a glowa byla cala pokazuja ja przez prawie minute.
Nie wierze ze po strzale z takiej armaty w glowe mozna by ja pokazywac w jednym kawalku, oraz jej piekne czyste wlosy bez slady krwii

ocenił(a) film na 7
onet318

nie strzelił w głowe tylko raczej gdzieś w okolice klatki piersiowej, może w serce. (podczas strzału miał znacznie niżej lufe ustawioną)

pa6l1

to nie zmienia faktu ze pokazuja ja przez dluga chwile i nie ma tam sladu krwi, ani kropelki...

onet318

Po tym jak Silva ją zastrzelił, Bond robi rozpierduchę i przylatują helikoptery. Nie ma tam już żadnego pokazania dziewczyny i nie wiem gdzie ty widziałeś tą "długą chwilę" bez krwi. :P

ocenił(a) film na 5
bradock

NIE ZGINĘŁA! Zasnęła bo Bond sierota mierzył do niej przez połowę filmu

ocenił(a) film na 8
MatixYo

Właściwie w tekście filmu to był cyjanek wodoru - czyli kwas pruski, czyli ciecz, a nie cyjanek potasu- cyjankali (proszek), która spowodowała uszkodzenie wewnątrz jamy ustnej.
W sumie nadaje się to też jako fail nr 3, szanse by ktoś kto chce się otruć cyjanowodorem mógł przeżyć są prawie równe zero. Co innego gdyby chciał się uratować i zażył antidotum, ale nie ma co dywagować charakteryzatorzy w filmie stanęli na wysokości zadania.

ocenił(a) film na 8
Raphaell

Co racja to racja - bardzo było to poruszające kiedy wyciągnął protezę

ocenił(a) film na 6
Raphaell

Największy fail to to, że skoro agent ma non stop słuchawkę i jest w kontakcie z bazą to czemu nie poinformują go tak jak ma to miejsce w normalnym świecie i w normalnych szanujących się thrillerach/filmach wojennych "padnij" on pada a oni zabijają target.
Ktoś mi odpowie? Ewentualnie mogłaby strzelić w brzuch i zlikwidować obydwu w ten sposób. A nie ryzykować, że zabije Bonda i tylko Bonda..
Dla mnie ten film to same faile. Żenada. Zaczynając na Heinekenie i wszystkich nachalnych product placement'ach a kończąc na braku dziewczyn i kiepskiej dla mnie fabule.

qubson

Co wy macie z tym Heinekenem, ja nawet nie zauważyłem kiedy on pił to piwo, dopiero na filmwebie się doczytałem w której to było scenie.

ocenił(a) film na 9
qubson

Jeżeli dobrze pamiętam, w którejś scenie Bondowi słuchawka po prostu wypadła, dlatego nie miał kontaktu z bazą. Po 2 nie mógł paść, bo ziomeczek go akurat dusił i kontrolował walkę. Nie strzelała w brzuch, bo zabicie tego killera nie było priorytetem-chcieli jego dane. Bond był na tyle ważnym agentem, że nie ryzykowano by jego życia w sposób bezpośredni-bo wtedy by nie przeżył. Po za tym nie była to klasyczna snajperka, więc nie wiadomo czy strzał byłby na tyle mocny by kula przeszła na wylot z prędkością która by zabiła przeciwnika. I produkt placement? Jak marki samochodów się pojawiają w filmach to jest pp? Chyba nie bardzo, więc czemu miałby pić Fulla mocnego, zamiast Heńka? innego pp się nie dopatrzyłem

ocenił(a) film na 6
gincu7

mega zbliżenie na sony xperie, na coca cole w biurze, itd. itd. fur nie będę brał pod uwagę,bo zawsze bond miał fury.
No a od heinekena 45 milionów dostali

gincu7

Miał kontakt z bazą bo przecież słyszał że M powiedziała do murzynki żeby strzelała.
Po drugie - bazę danych ten drugi miał na szyi, więc mogła go zabić.

ocenił(a) film na 8
Raphaell

A mnie zastanawia dlaczego mu tej protezy nie zabrali - chyba nie powinni pozwalać więźniom przechowywać metalowych przedmiotów (aczkolwiek to szczegół - równie dobrze można wytłumaczyć, że to jakieś tworzywo i nikt nie zauważył)

ocenił(a) film na 7
Thomson_X

no protezy twarzy rzadko są z metalu. zapytaj się dziadka czy ma metalową sztuczną szczękę z metalowym podniebieniem. heh.

ocenił(a) film na 8
pa6l1

To nie wyglądało jak zwykła "proteza dziadka", poza tym wydaje mi się, że protezy z tytanu są dość popularne i to nie tylko wśród mega-złoczyńców i tajnych agentów :P

ocenił(a) film na 7
Thomson_X

Indeed, bo na tytan nie da sie uczulic, a inne metale juz tak ;)

ocenił(a) film na 7
Thomson_X

tytan chyba troche warzy.. obstawiam tworzywa sztuczne, te wypełnienie kości policzkowych miał w kolorze czarnym, może to jakieś włókna szklane (których używa się m.in. przy ubytkach zębów)

ocenił(a) film na 8
lalique21

Ułamał sobie ząb, by wziąć pigułkę z cyjankiem (gdy był agentem był przesłuchiwany). Cyjanek mu tak zaszkodził - niszczył go od środka, ale przeżył

ocenił(a) film na 8
lalique21

Rodriguez vel Silva zażył cyjanek, który go jednak nie zabił, ale zniszczył jego ciało. Stąd ta proteza.

ocenił(a) film na 9
Raphaell

Nie wiem dlaczego uważasz to za błąd. Nie wiem czy wiesz, ale te wszystkie sceny zostały autentycznie wykonane i jeśli nie spadła gdzieś dachówka, to nie znaczy, że ludzie od efektów o niej zapomnieli, tylko normalnie tamten dach był solidny..

Raphaell

scena z windą- w ujęciu od tyłu Bond trzyma się tylko jedną PRAWĄ ręką, a sekundę później, w ujęciu z góry LEWĄ :) trwało to chyba 2 sekundy ale wyłapałam (albo mi się przewidziało :)

ocenił(a) film na 8
yeux_noirs

Nie ma błędu - na chwile puścił prawą ręką żeby ją odciążyć (uraz po postrzale) a potem gdy odpoczęła złapał ponownie.

Kustosz_Dzwieku

No wlasnie. Bolala go prawa reka. Nawet nie mogl wycelowac z broni na treningach. I pozniej dowiedzielismy, ze co nie halo bylo z jego postrzelona reka. Wygrzebal z niej odlamki srutu.

ocenił(a) film na 8
lalique21

czy ten śrut pochodził z jakiegoś wcześniejszego postrzału? Zastanawia mnie to. w końcu to nie to samo miejsce, z którego go wyjął, nie ta amunicja, która pochodziła ze strzału Eve, ale amunicja pochodząca tylko od tych wrogów.

ocenił(a) film na 7
idorotka

W pierwszej scenie kiedy siedzi za sterami tej wielkiej kopary na pociągu to kulke dostał.

yeux_noirs

"Boom Boom" Johnnego Lee Hookera - kawalek bardzo nie na miescu, w stosunku do oplakanej sytuacji. No ale Zly mial takie poczucie humoru. Inna sprawa to drzaca prawa powieka pieknej Severine w scenie przy barze z Bondem. To gra aktorska czy dyskomfort przy noszeniu sztucznych rzes. Mialo sie wrazenie, ze cos do oka jej wpadlo.

ocenił(a) film na 8
lalique21

To raczej efekt takiej gry aktorskiej z przesadną manierą okazywania uczuć - przestrachu, jakby to było nieme kino z lat 20 ub.w.

yeux_noirs

Jakim cudem mechanizmy windy są tak niezabezpieczone w nowoczesnym budynku ?

ocenił(a) film na 7
Raphaell

Scena na pociągu w Stambule - to miasto jest tak wielkie, że z okolic Bosforu w jedną stronę wyjeżdża się godzinę, a w drugą półtorej ;-) Za szybko dotarli na jakieś łono natury...

ocenił(a) film na 8
Uflos

Oj tam :) w Mrocznym Rycerzu (który Powstaje rzecz jasna) też w ciągu kilku minut nagle z popołudnia zrobił się środek nocy :D

Kustosz_Dzwieku

Scena, gdy James Bond w kapielowkach plywa w basenie, na dachu wierzowca w Shanghaju. W rzeczywistosci scena krecona byla w Londynie, na przeszklonym basenie hotelu Four Season (Canary Wharf).