PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7052}

Smerfy

The Smurfs
2011
6,1 61 tys. ocen
6,1 10 1 61439
5,2 31 krytyków
Smerfy
powrót do forum filmu Smerfy

Fajna ciekawa opowiastka

użytkownik usunięty

Oceniłam ją 8/10, ale co kolejne "pszczółka maja 3D" Serio podobały mi dwie cześci Garfielda i Alvina i Wiewiórek oraz smerfy, ale niech nie komputerozywują wiecej bajek mojego dzieciństwa, bo to trochę żenada.

ocenił(a) film na 9

Taaa, to by była porażka... na przykład taki Rumcajs albo Muminki :/ Ale z drugiej strony bym się nie zdziwiła :(

ocenił(a) film na 7
poison_poison

a niech komputeryzują ;p te bajki miały jakiś przekaz przynajmniej. Fakt, że na potrzeby współczesnego widza fabuła jest trochę zmieniona to przekaz oraz pewne mądrości życiowe pozostają te same.
PS. niech ta komputeryzacja będzie na takim poziomie jak smerfy to będzie całkiem spoko

ocenił(a) film na 9
donFelipe

Dokładnie :) spodziewałam się że Smerfy to będzie totalna porażka ale niesamowicie dobrze sie bawiłam oglądając ten film. Niestety ale telewizja idzie do przodu i zamiast smerfów, gumisiów, muminków rumcjasa i innych bajek które oglądaliśmy my jak bylismy mali dzieci oglądają pokemony, spidermany, co faniejsze Fineasza i Ferba (:D) dlatego cieszę się że chociaż w ten sposób (tzn. skomputeryzowanie starych bajek) nowe pokolenie może zobaczyc co bawiło nas gdy bylismy mali :D

ocenił(a) film na 4
poison_poison

Nie ma to jak mieć około 20 lat i pisać w stylu "jak ja byłam młoda" albo "za moich czasów".... Hah. Kolejna uwaga - kreskówki typu Spider-man albo X-men (i inni bohaterowie z Marvela) pokazywane na Fox Kids (Jetix) lub kreskówki z postaciami z DC na Cartoonie były naprawdę dobre.

ocenił(a) film na 9
saitek

nie napisałam ani razu 'jak ja byłam młoda' ani 'za moich czasów'! Napisałam: 'jak byłam mała' sorry ale już od ponad 10-ciu lat nie oglądałam bajek więc jak teraz widzę to co ogląda moje małe rodzeństwo to widzę różnice :/ poza tym jestem dziewczyną więc sorry ale mnie xmen, batman spiderman i inne głupoty tego typu nie bawiły i nie bawią :/

ocenił(a) film na 4
poison_poison

Pisałem, że "w stylu" a nie, że dosłownie.
Tak, jesteś dziewczyną więc jesteś skazana na Czarodziejów z Waverly Place i Plotkarę ...spoko.
Tak, X-men, Batman, Spidey to głupoty. Filmy s-f albo fantasy to też głupoty ? Chyba, że z tego gatunku trawisz tylko modne, słodkie wampiry....

ocenił(a) film na 9
saitek

Sorry, wyraziłam tylko moja opinię. Nie kręca mnie filmy akcji ani science fiction. Boję sie horrorów i Thrillerów więc chyba jestem skazana na komedie i dramaty :/ Nie oglądam Plotkary chociaż kiedyś to robiłam ale ta nudna fabuła dobiła mnie po 1. sezonie. Czarodziei też nie oglądam chociaż bardzo lubie Selene Gomez. Skąd ci przyszło na mysl że lubie wampiry. Mam już ich szczerze dosyć odkąd co drugi film w kinie i serial w telewizji jest właśnie o nich.
Przepraszam jesli cię uraziłam ale mnie naprawdę te filmy nie bawią. Każdy ma taką samą oklepaną historie. a pod hasłem fantasy wyobrażam sobie cos całkiem innego i napewno nie jest to spiederman ani superman ani xmen ani batman.... :/

ocenił(a) film na 4
poison_poison

Spoko. No harm done i rozejm ;p

ocenił(a) film na 3

fajna ciekawa opowiastka? 8/10 za taki flm? co toba kierowalo dajac taka ocene? dlatego ze one sa niebieskie? bo tytul brzmi "SMERFY"? dawno tak glupiego filmu nie ogladlaem~ szkoda ze zepsuli taki film, fabula do d... nie da sie ogladac.. Dubbing w ogole nie pasuje do tych smerfow ktore wszyscy znaja (ale to da sie zrozumiec) ale glos tej laski w ciazy jest nie do zniesienia... ciekawy film to moze byc dla 10 latka~ zrozumial bym ciebie gdy bys miala te 13 lat no ale chyba jednak jestes starsza...

użytkownik usunięty
boskovic10

mam 14 lat i szcerze uważam, ze ten film nie był zły, ale dubbing paskudny, oglądałam 15 minut z dubbingiem i nie mogłam wytrzymać.Socha nie była zła jako smerfetka, ale ta kobieta w ciąży i gargamel to masakra. To, że Jerzy Sthur był genialny jako osioł w shreku, nie znaczy, że dobry był jako gargamel. Niepotrzebnie go dali. oglądałam też :
http://www.filmweb.pl/film/Smurfs%3A+A+Christmas+Carol%2C+The-2011-640755
już z dubbingiem i tam Gargamel miał o wiele lepszy głos, poznałam , ze to nie Sthur i dobrze.

ocenił(a) film na 5
boskovic10

Dla mnie też wersja kinowa Smerfów była dosyć przeciętna (nie powiem ,że do d....) ,ale jeżeli komuś się podobała to trzeba to uszanować. Niekoniecznie zrozumieć, ale uszanować jak najbardziej :)
Po prostu widać ,że film ten powstał TYLKO i wyłącznie by zedrzeć pieniądze z rodziców i tyle. Ktoś powie ,że dziś to normalne ,a ja się zgodzę ,ale dodam ,że inne produkcje przynajmniej pozostawiają ślad w dziecięcych głowach ,a czy Smerfy 3D są w stanie utkwić na dłużej w nich??? Nie sądzę niestety ,aby tak się stało.
Reasumując.
Ja wiem ,że Gargamel powinien być groźny chociaż z gadki (bo wyglądu to groźnego nie ma akurat hehe) ,ale pan Stuhr troszkę chyba przesadził z dubbingiem. Osioł w Shrek to poezja dubbingu ,który został przez niego ''zrobiony''. Gargamel jest bardziej niż słaby.
Smerfy też niespecjalnie zdubbingowane niestety ,a te ich przesadne teksty w stylu: smefrastycznie, smerfnie, do smerfa, smerf by to trafił :) ,aż do przesady powtarzane.
Przekaz jest a i owszem. Promowanie rodziny i małych mieszkań ,a także tolerowanie odmienności i akceptacja jej. Chociaż raz pada grupowe stwierdzenie ,że Smerfy nie tolerują smerfa Hipokryty :)
Ogólnie mówiąc tak jak tu wspomniano, animacja ta jest skierowana do młodszych widzów. Pośmiać się można za to z głupkowatego Klakiera ,bo są momenty ,że przechodzi samego siebie. Ode mnie maksymalnie 6/10

djrav77

jak garfield,ale i tak ciekawe jak wypadną przyjaciele z podwórka