6,4 1,8 tys. ocen
6,4 10 1 1840
6,5 16 krytyków
Smok Diplodok
powrót do forum filmu Smok Diplodok

Zazwyczaj ekranizacje komiksów to popłuczyny. Nie dziwię się potem krytykom, którzy komiks oceniają po jego filmowej inkarnacji. Diplodok na tym tle prezentuje się całkiem nieźle - od strony wizualnej jest piękny. Animacja na światowym poziomie. Komiksowe postacie zostały wspaniale przełożone na film. Ale... no właśnie: wydaje mi się, że twórcy nie mogli się zdecydować do kogo ma być ten film skierowany: czy do dzieci czy do dorosłych. W efekcie nie zadowolili nikogo. Wykonałem test i na seans zaciągnąłem 15-latka i 9-latkę i zachwytu nie było. Zmodyfikowana nieco historia nie jest w sumie aż tak nowatorska. "Mgła" nie jest niczym odkrywczym, przełamywanie czwartej ściany również. Akcja jest, gagi są ale to nie jest "Kot w butach" zdecydowanie. A dla dorosłych, którzy pamiętają oryginał za mało jest gierek słownych! Nie ma Figla-Migla i Szambelana - najczarniejszego duetu w dziejach polskiego komiksu! Jest na szczęście osioł-filozof ale było tego za mało! No i jeszcze te pustki na sali. Mam wrażenie że promocja filmu nie była zbyt skuteczna. A szkoda, bo może jeśli zysk będzie to i kontynuacja nastąpi. Kto wie? Może lepsza? Tak więc sprzedajcie czarne perły na czarnym rynku, pakujcie do kufra czarny kawior na czarną godzinę i wyruszajcie autorom z pomocą!