PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 50972
1,3 43 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

Smoleńsk to odważny film. Mocny, nie tylko dla widzów, ale i dla aktorów. Pokazuje prawdę o historii katastrofy smoleńskiej. Piękny film, oparty na faktach tak długo skrywanych pod grubym płaszczem kłamstw. Wiem, że to niełatwe obejrzeć film o prawdzie. Nie jest miło kiedy temat, który uważa się zamknięty, zostaje wywleczony na światło dzienne. Ludzie boją się oglądać coś co, pokazuje prawdę. Boją się tego co pomyślą inni, bliscy czy przyjaciele. Boimy się wychylić, pokazać. Blizna po PRl’u. Strach. A jednak warto pójść do kina, by po wyjściu z kina powiedzieć: ,,K***a, to jednak nie była brzoza”. Oczywiście ciężko jest obejrzeć coś co zaprzecza poglądom, czy tym co się myślało o zmarłym prezydencie. Ale jest warto. Wystarczy tylko schować dumę do kieszeni, wyłuskać 20 zł i spojrzeć prawdzie w oczy. Nie chcę nikogo obrażać czy odpychać. Życzę po prostu z całego serca by jak największa część Polaków zobaczyła Smoleńsk, film o prawdzie. Obiecuję, że nic nie będzie was rozpraszać. Gra aktorska jest w porządku, tak samo efekty specjalne. Gorąco polecam.

ocenił(a) film na 1
Smok_Eustachy

Taa sam wymyśliłem, że ludzi dobijano pistoletem i na filmie słychać strzały - wypowiedź czytelniczki Gazety Polskiej, gdy stałem w kolejce do kiosku. Niestety, ale moja wyobraźnia nie jest tak wielka jak Macierewicza - o pancernej brzozie mówił Kurski, gdzie wedle pisowców drzewo nie może zatrzymać samolotu, tylko samolot zetnie je jak zapałkę i poleci dalej., nikt inny takich rzeczy nie wymyśla tego rodzaju paranoi nie da się podrobić.

ocenił(a) film na 10
hagen_filmweb

no bo słychać.

Smok_Eustachy

Samolot płonął na tym filmiku czy nie ? Plonal ! A może BOR-owiki mieli przy sobie proce a nie bron ? To dobrze mogly być strzaly z ich broni a nie ruskich.

ocenił(a) film na 10
emigrant007

Słabo płonął. Jakby były strzały z brono BOR to to było do zewidencjonowania.

Smok_Eustachy

Skabo plonal bo kilku wybuchach ton trotylu na pokładzie ? A to jakaś nowość

ocenił(a) film na 10
emigrant007

zobacz na filmy

Smok_Eustachy

To tym samym sam sobie zaprzeczacz o teorii spiskowej.Skoro słabo plonal to nie bylo wybuchów

Piotrbed

Macierewicz też się bał o swoje życie. S

Słuvhałeś taśm z kabiny? Nagrania z kabiny potwierdzają opinie WSZYSTKICH komiksji co do tego co było przyczyną katastrofy, ale pisofile dalej klepią swoje.

ocenił(a) film na 10
Szejku

acha. Tak sobie to tłumacz. Która wersja?

Smok_Eustachy

Ale co mam sobie tak tłumaczyć? Takie są fakty i te wszystkie oszołomskie tezy są śmieszne i zarazem żałosne.

ocenił(a) film na 10
Szejku

Która wersja nagrań? Bo nie tłumaczą niczego. odchodzimy i co?

Smok_Eustachy

Do tępej głowy nic nie dotrze.

ocenił(a) film na 10
Szejku

Co tłumaczy „Zakończyłem zrzut, zbliżam się na wschód”

Smok_Eustachy

Że postawiłem klocka myśląc na twoją teorią spiskową dziejów.

Smok_Eustachy

Nie ma żadnych alternatywnych wersji.Nagrania byly slabej jakości i w USA dokonano cyfrowej obróbki i rozfzielono nagrania z trzech mikrofonów.Ot i cala prawda

karissaE

Rany, co za bełkot.

ocenił(a) film na 10
karissaE

Jaki był budżet National Geographic a jaki Smoleńska?

ocenił(a) film na 4
karissaE

ogólnie mam trochę więcej zastrzeżeń do tego filmu, ale z ciekawością przeczytałem twoją opinię. wydaje mi się że gdzieś w cieniu gorącej polemiki dwóch zwaśnionych stron ginie..zupełnie zapomina się o tym co akurat nie powinno nikogo dziwić i co film doskonale ukazuje, a więc zaniedbań polskich władz, manipulacji polskich mediów itd.

karissaE

Mam pytanie, takie małe. Podczas przeglądania postów, patrzyłam też na waszą ocenę filmu. I najczęściej różnica wypowiedzi polega na tym, że osoby które widać, że oceniły film, piszą o nim dobrze. Reszta wypowiada się, źle i to nie tylko na temat ekranizacji. Więc zapytuję, ilu z was, komentujących mój post w zły sposób, faktycznie obejrzało film? Różnica jest ogromna. Nie wiem czy wynika to z faktu, że nie obejrzeliście filmu, czy zapomnieliście go ocenić. A jeśli faktycznie go nie zobaczyliście, to, tak jak napisałam wcześniej, nie bójcie (znowu ,,nie bójcie" ; to może inaczej) nie bądźcie aroganccy i idźcie po prostu do kina. :)

karissaE

Arogancją ma być nie pójście do kina? Coś Ci się pomieszało kolego. To są moje pieniądze i nie zamierzam ich wydawać na szmiry - opinia taka jest uprawniona na podstawie licznych negatywnych recenzji; nadto film - w sposób skandaliczny - lansuje fałszywe tezy o zamachu, którego nie było; stając się częścią tzw. religii smoleńskiej. Nie zwykłem finansować sekt religijnych czy parareligijnych. Średnia ocen tej szmiry wynosi 2.0, mimo że jeden z nich dał 9, choć - jak sam przyznał - filmu nie oglądał.

jos_fw

errata - średnia ocen moich znajomych

jos_fw

Arogancją jest twierdzenie, że wszystko gra i to brzoza rozwaliła samolot, a Rosjanie nie chcą nam oddać wraku, bo mają inne rzeczy do roboty.

karissaE

No ale przecież PiS rządzi od roku - były zapowiedzi ściągnięcia wraku - i co? Poza tym - robisz to tu nagminnie - zmieniasz temat kiedy Ci to niewygodne. Piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia - nie jesteś fizykiem, ani specjalistą od katastrof lotniczych - i to jest Twoja arogancja

jos_fw

Powiedz kiedy zmieniłam temat i co napisałam faktycznie źle. Może dam radę się poprawić :)

karissaE

Odniosłem się do Twojej wypowiedzi nt konieczności pójścia do kina, a Ty o brzozie. Będzie trudno z tą poprawą, ale próbuj

jos_fw

Nie mówię o konieczności pójścia do kina, ale spojrzenia na film w inny sposób. Nie zmuszam tylko sugeruję. W kwestii brzozy... faktycznie zeskoczyłam nieco z tematu, ale to dlatego, by wyjaśnić o co mi chodzi z arogancją. To było coś na zasadzie przykładu. :)

karissaE

KOLEżanko. Wybacz. Twoja uwaga jest odwracalna, bo przecież ludzie, którym film się nie podobał mogą zasugerować, byś spojrzała nań pod innym kątem.

jos_fw

Owszem, ale to zależy od tego, co im się w filmie nie podobało. To, że nie przypadł innym do gustu, jest bardzo ogólnikowym stwierdzeniem.

karissaE

Że przypadł też. Nie czujesz się dziwnie oceniając na 8 film, który prawdopodobnie jest zupełnym dnem? Nie wystarczy domniemanie jego słuszności, nie wystarczy że tam jest ukazana prawda - jest jeszcze aspekt artystyczny; nie spotkałem się jeszcze z ani jedną pozytywną recenzją, poza prawicowymi gazetami - ale tych za miarodajne nie biorę. Zresztą średnia na FW jest zatrważająca.
https://www.youtube.com/watch?v=uDqzodZGnOs

jos_fw

Aspekt artystyczny przy tym co zostało ukazane w filmie, jest chyba najmniej ważny. To jest polska, niskobudżetowa produkcja i myślę, że nie należy spodziewać się cudów. I nie, nie czuję się dziwnie wystawiając taką a nie inną ocenę. Nie dałam wyższej, uwzględniając właśnie grę aktorów i efekty.

A średnia na filmwebie? Oglądałam filmy z oceną 6, a sama dałabym im czasami wyższą. Uważam, że nie należy patrzeć na to co myślą o produkcji inni, ale zdać się na własną, najlepszą w tym wypadku ocenę. I, uprzedzając, myślę, to co powiesz, nie piszę tej recenzji po to by kazać ludziom pójść do kina, ale sugeruję im to by wyrobili sobie o filmie własnej zdanie, nie na podstawie tego co mówią inni.

karissaE

Widziałem znakomite niskobudżetowe produkcje. Tak, trzeba się kierować własnym wyczuciem i poczuciem, ale kierunkowskazem przy ocenie dzieła sztuki nie powinna być ideologia, bo to nas cofa do socrealizmu na przykład

karissaE

Rosjanie nie oddadzą wraku i skrzynki bo maja tylko jedna dopóki nie zakoncza swojego śledztwa.Powiedzieli to jasno i wyraźnie dawno temu.Nie wiem skąd Macierewicz wpadł na taki pomysł ze sprowadzi wrak w ciagu kilku miesięcy.Kolejne perfidne kłamstwo bo wiedział jakie jest stanowisko Rosji.Rosjanom nie mogą zakonczyc śledztwa bo w momencie oddania wraku i czarnej skrzynki momentalnie oskarżeni by zostali o zamach i maja tego pełną świadomość.To raczej oni a nie Polacy nie chca podgrzewać atmosfery widzac co wyprawia minister.Macierewicz

emigrant007

Jakiego śledztwa? Po pierwsze, przez pół roku nie zebrali wraku. Po drugie, sprzedawali szczątki Tupolewa jako pamiątki i po trzecie, gdyby Rosjanie nie mieli swojego udziału w tej sprawie, oddaliby nam wrak od razu. A tak poza tym to polecam ci porównać wyniki komisji Millera i Laska do wyniku komisji Macierewicza i Berczyńskiego. I nie reaguj alergicznie na nazwisko szefa MON, ponieważ to nieprofesjonalne. :)

karissaE

Nieprofesjonalne jest to co robii podkomisja.Bez wraku bez czarnych skrzynek itd a jedynie ooierajac się na hipotezach ludzi którzy nigdy nie uczestniczyli w żadnej komisji ds wypadków lotniczych to kompromitacja.Raport Milera różni się od raportu MAK .Pokazuje również brak profesjonalnego podejścia kontrolerów.Nie potwierdza tez jakoby to gen.Błasik byl w kokpicie w dodatku pijany .Czy ty udajesz czy naprawdę nie widzisz różnicy ? A może to tysiąc razy powtarzane slowo zamach tak się zakorzenilo w twojej glowie ze nie dociera do ciebie ze to byś katastrofa .Ludzie to k...nie roboty i popełniają bledy niestety.Nawet ci najlepsi je robią

ocenił(a) film na 10
karissaE

Trzeba się zebrać i trzasnąć pełną recenzję

karissaE

Jeżeli po wyjściu z kina powiedziałeś, że kur*** to jednak nie była brzoza, to znaczy, że jesteś naiwnim pisowcem, o niczym więcej to nie świadczy, bo fakty są jakie są i żaden propagandowy film tego nie zmieni.

ocenił(a) film na 10
Szejku

Pancerna Brzoza to lipa.

karissaE

Miło przeczytać taki komentarz. Pozdrawiam.

karissaE

Mam wrażenie, że tutaj dochodzi do wykorzystywania cudzego konta. Sądzę, że matka dziewczynki używa jej konta ponieważ zachodzi sprzeczność między sposobem i treścią wypowiedzi w tym wątku a widocznymi w profilu filmami.
Nie ma możliwości, aby osoba oglądająca dziecięcy repertuar wypowiadała się ze znawstwem o komisjach, pilotach i innych szczegółach sprawy, używała takiego słownictwa oraz tak panowała nad pisownią.

Redaktorka

Schlebiasz mi :D . Ale nie znasz przecież mojego wieku. Skąd przypuszczenie, że ,,matka dziewczynki"? Na filmwebie nie ma chyba ograniczenia wiekowego. No i kiedy właściwie wspomniałam ile mam lat? A tak poza tym Smoleńsk to temat bardzo ciekawy. :)

ocenił(a) film na 1
karissaE

Prawdę to Ci babcia opowiadała czytając Czerwonego Kapturka...

ocenił(a) film na 6