3,8 1,1 tys. ocen
3,8 10 1 1128
3,5 2 krytyków
Solidarni 2010
powrót do forum filmu Solidarni 2010

HAŃBA

ocenił(a) film na 1

- antyrosyjska propaganda, wstrętna agitka, podjudzająca do gniewu, rozgoryczenia, wywołuje najgorsze reakcje, niemające nic wspólnego z hasłami Solidarności. Hasłami wspólnego dobra, życzliwośi, wzajemności i uczciwości.
Film robi coś odwrotnego, nawołuje do podziałów, do odwrócenia się od tych, którzy mają inne poglądy od redaktora POSPIESZALSKIEGO, z tytułu, że największą ofiarę poniósł w katastrofie PiS, co jest nieuczciwą i ohydną licytacją na ofiary.
Wszyscy ponieśli ofiary i wszyscy mają jednakowe prawo do żałoby.
Wszyscy.
Jakby tego było mało, film winą za nieszczęście obarcza Rosjan.
Konstruuje kłamliwe i żenujące teorie spiskowe u udzialem KGB, NKWD, Stalina, UFO i Bóg jeden wie, kogo jeszcze, obarczając ich za katastrofę smoleńską.

Wstrętny film.

ocenił(a) film na 1
AutorAutor

Jeszcze PO, że chciała usunąć prezesa NBP... Nic dodać nic ujać:) Sieczka straszna, dziwię się, że wyświetlono to w TVP w ramach tzw. "misji". Po za tym (abstrachując od tego)Pospieszalski robi programy z tzw. "cementową tezą", czyli ma tezę, a potem wystarczy powyciągać parę rzeczy z kontekstu, parę nagiąć, parę przemilczeć. Wstyd.

ocenił(a) film na 8
Beanor

Ok. byli tam ludzie których aż nadto emocje nosiły, ale pomijając te wypowiedzi, czy nie uważacie, że oni mają racje?
Media nami manipulują, czołowi politycy zachowują się gorzej od zwierząt. Wreszcie ktoś zaczął głośno mówić , że teksty typu "cham, idiota" itd. w stosunku do prezydenta nie są śmieszne i zabawne. Wreszcie ludzie mogli powiedzieć o swojej sympatii dla prezydenta bez narażanie się na nie przyjemne epitety i według mnie to było celem realizacji tego filmu.

ocenił(a) film na 8
dorotawi

a propos teorii spiskowej http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,12211780,wiadomosc.html

ocenił(a) film na 1
dorotawi

Chamskie, często ordynarne teksty w kierunku pana prezydenta, które rzeczywiście miały miejsce to fakt.
Rzeczywiście przez ostatnie pięć lat Polacy nauczyli się pogardy dla majestatu państwa i to nauczyli się nie tylko od polityków PO,
ale i od mediów, od dziennikarzy. Zarówno od tych którzy obrażali, jak i od tych , którrzy milczeli, gdy w ich obecności obrażano głowę państwa.
To wszystko prawda.

Ale prawdą jest też to, że intencją pana Pospieszalskiego,
gitarzysty z "ZIARNA"
nie było odkłamanie wizerunku pana prezydenta, tylko szerzenie rusofobii, wywoływanie fałszywych, zmyślonych lęków, gdy Polska i Rosja mają wreszcie realną szansę na odwilż i porozumienie.
To jest wstyd i hańba.

Jego intencją było wytykanie palcem tych, którzy nie przyszli pokłonić się przed trumną. Sugerował, że tylko tam są prawdziwi Polacy. Znowu rozbijał jednośc narodową, która przecież nie musi mieć tylko wymiaru kolejkowego. Można przecież solidaryzować się z ofiarami i Polakami za pomocą telewizji. Za jej pomocą wspólnie uczestniczyć w żałobie.

Ale nie dla gitarzysty z "Ziarna".
Dla niego prawdziwy Polak był tylko w tym tłumie. Inni to już nie-Polacy.
A to już nie ma nic wspólnego z Solidarnością.
Solidarność to jedność. Jedności się nie rozbija. nie kłóci.

Pan Pospieszalski tymczasem robi to.
Nie ma w tym niczego pożytecznego, godnego, szlachetnego, jest tylko kalkulacja. Na dodatek nieobiektywna.
Pan Pospieszalski wybiera sobie tylko takich rozmówców, jacy mu pasują.
W żadnym razie intelektualiśi, nie daj Boże czytelnicy GAZETY WYBORCZEJ (tak jakby oni nie mieli prawa do żałoby!).

Kto dał prawo panu Pospieszalskiemu do decydowania, kto ma prawo do żałoby?

TVP.

I to też jest wstyd.

ocenił(a) film na 8
AutorAutor

Wybacz ale nie sądzę, żeby osoby wypowiadające się były specjalnie dobierane, żeby tylko było tak jak Pospieszalski chce.

Ludzie czasem spontanicznie zaczynali coś mówić. Poza tym to nie on kazał snuć im domysły, zastanawiać się nad rolą Rosji w tej katastrofie itd. Nie dziwie się że tak potoczyły się wypowiedzi tych ludzi, niestety biorąc pod uwagę zaszłości historyczne nie jesteśmy w stanie zaufać Rosjanom i bez zastrzeżeń przyjąć co oni tylko powiedzą!

"W żadnym razie intelektualiści"
przepraszam bardzo ale tylko intelektualiści mają prawo się wypowiadać?
To jet dopiero podział społeczeństwa!!!, sugerujesz że są ci godni wypowiedzenia się i ci którzy powinni siedzieć cicho?

czy kiedykolwiek padło tam stwierdzenie że " my tu ,to Polacy, a cała reszta już nie"
Mnie tam nie było i jakoś nie mam poczucia, że jestem gorsza,a już na pewno nie po obejrzeniu filmu

A tak w ogóle to w dzieciństwie oglądałam Ziarno , więc daruj sobie tego "gitarzystę z Ziarna"

ocenił(a) film na 1
dorotawi

Jeśli uważasz, że reżyser Pospieszalski nie dokonał selekcji i montażu wypowiedzi pod to, co on sam myśli, musisz być osobą naiwną.

Nigdy ie mówiłem, że osoby, którym Pospieszalski dał prawo głosu były sterowane, nakłaniane do mówienia tego, co mówiły. Są tacy Polacy.
Mówię jedynie, że w tym filmie są tylko wypowiedzi ludzi wyrażnie nacechowane rusofobicznymi lękami.
Nie ma ani jednej trzeźwej wypowiedzi. Ani jednej wątpliwości. tutaj wszyscy wszystko wiedzą. Wiedzą o wypadku więcej niż prokuratura. Pan Pospieszalski sam chętnie przeprowadziłby śledztwo.
On właśnie zawłaszczył tragedię dla ludzi o jego poglądach.
Zasugerował, że przed pałacem stali tylko tacy Polacy jak on.
I to jest kłamstwo.
O braku obecności intelektualistów piałem dlatego, że oni też tam byli, ale nie było ich na filmie.
Tak jakby tylko prosty człowiek był skłonny do refleksji i żałoby.
To jest właśnie segregowanie. To jest znowu budowanie pogardy dla nauki, dla "wykształciuchów", opluwanie kogoś tylko z tego tytułu, że czyta GW, albo nie zgdza się z PiS.

A o "gitarzyście z Ziarna"
napisałem dlatego, żeby podkreślić, że pan Pospieszalski zwyczajnie nie ma kompetencji do wykonywania zawodu dziennikarza. Robi to. Ma etat. Ale pojęcie obiektywizmu, taktu, jest mu zupełnie obce.
Tak jak umiejętność prowadzenia dialogu ze wszystkimi, a nie wybranymi, skłonnośc do refleksji, a nie naginanie wszystkiego do jego zwykle twardych i nieomylnych tez:
to Rosjanie, to ich wina. To dtugi Katyń....
Jaki Katyń.
to była katastrofa lotnicza. nieszczęśliwa także dlatego, że miała tam miejsce, ale nie popadajmy w paranoję. Gdyby miała miejsce na Jamajce nikt nie obudowywałby tej tragedii w symbole.
Stało się.
Teraz trzeba zrobić wszystko, by tą sprawę wyjaśnić, a nie rzucać oskarżeniami jeszcze przed zebraniem i zbadaniem dowodów.

no i na koniec - jaki ten film jest nudny.

ocenił(a) film na 8
AutorAutor

jak dla mnie powtarzasz wciąż te same slogany, z którymi ja się nie zgadzam.
Możemy tę dyskusje przedłużać , ale ani ja ani ty zdania nie zmienimy.
W przeciwieństwie do ciebie, uważam , że ten film pokazuje wreszcie kawałek prawdy, która przed katastrofą została zepchnięta na margines. Ponad to uważam,że media z zasady nie mogą być w pełni obiektywne, dlatego człowiek inteligentny powinien umieć odcedzać istotne inf. W tym filmie niestety jest dużo rozemocjonowanych opinii, i ja również nie jestem zwolenniczką teorii spiskowych, po prostu wyłapywałam to co godne uwagi!!

Jeżeli chodzi o dziennikarzy , to wydaje mi się, że nie ma ludzi obiektywnych, w tym zawodzie. Podaj przykład?
Mam określone poglądy wiec czytam publikacje tych dziennikarzy, o których wiem, że popierają te same wartości
Nie trzeba mieć jakiś specjalnych kalifikacji żeby wykonywać ten zawód, no bo jakie ? skończone dziennikarstwo...

ocenił(a) film na 1
dorotawi

Co to za kawałek prawdy, który ten film pokazuje?

Że Polacy są sfrusrowani obecną władzą?
Polacy są zawsze sfrustrowani obecnymi władzami.

Że Rosjanie planują, oranizują i realizują zamachy na naszą inteligencję?
Przecież to bzdury na resorach.

Że prezydent Kaczyński był lżony, opluwany przez polityków i dziennikarzy przez całą swoją kadencję.
To prawda. Ale jest to jedyna prawda, jakiej pan Pospieszalski pozwolił ujrzeć światło dzienne. Dla ciebie to wystarczy. Dla mnie nie. Zbyt wiele osób ten film krzywdzi, by cenić go za jeden rzeczywiście pozytywny element.
Zresztą wynika to właśnie z braku obiektywizm, z jawnej stronniczości mediów.
Dlatego obiektywizm jest dla mnie tak ważny.

Tak, skończone studia dziennikarskie dają kompetencje do wykonywania zawodu dzienikarza.
Dają warsztat i narzędzia do rozmowy.
Pewnych rzeczy człowiek sam się nie nauczy. Musi nauczyć się ich od kogoś.

Obiektywizm w czystej postaci nie istnieje. To prawda. Inteligentny dziennikarz zrobi jednak absolutnie wszystko, tyle ile tylko jest możliwe, by być uczciwym w stosunku do każdego rozmówcy. Nawet takiego, z którym się nie zgadza.

Takim dziennikarzem był Karol Małcużyński, wieloletni prowadzący "FORUM" na TVP1.
Powinien być wzorem dla dziennikarzy.

ocenił(a) film na 8
AutorAutor

Nie przekonują mnie twoje argumenty, patrze na ten film z zupełnie innej perspektywy.
Jednakże muszę przyznać ci racje jeżeli chodzi o prace dziennikarzy. Wszyscy w Polsce życzyli by sobie aby faktycznie podstawą tej pracy był obiektywizmy, a przynajmniej jego próby.

Nie chce mi się wierzyć , że Pospieszalski specjalnie wybrał wypowiedzi tych ludzi, którzy oskarżają o wszystko Rosjan, nie przyszyło ci do głowy, że taka mogła panować tendencja wśród zgromadzonych?

Nie możemy bez krytyki przyjmować wszystko to co tam mówią i choć się teraz powtórzę, to jeszcze raz podkreślam , że człowiek inteligentny musi umieć wyłowić teksty godne uwagi, wśród haseł głoszonych przez ten tłumu rozemocjonowanych ludzi.

Mnie na przykład wkurzał, ten facet co plótł trzy po trzy i płakał jak małe dziecko, wymyślał jakieś nie stworzone historie itd. ale potrafiłam się skupić na tym co ważne. Padło tam wiele ważnych słów!

Rozumiem, że najbardziej denerwuje cię to,że ludzie tam generalnie obwiniają o wszystko Rosjan i według ciebie to Pospieszalski specjalnie tak to zmontował, aby podtrzymać taką wersje wydarzeń?

Jeśli tak , to dlaczego tak dużo ludzi o tym mówiło? może mają jakieś powody by tak przypuszczać?
no i jaki był by w tym cel Pospieszalskiego?

ps. jestem szczerze poruszona, że mimo odrębnych opinii, nasza dyskusja póki co trzyma poziom.
ostatnio rzadko to się zdarza na tym portalu:)

ocenił(a) film na 1
dorotawi

Stałem w tym tłumie, pośród tch ludzi i ręczę, że nie wszyscy, którzy tak stali zajmowali się szukaniem winnych.
Ludzie przyszli tam złożyć hołd prezydentowi,
a nie psioczyć na Rosję i konstruować akty oskarżenia.
Takich ludzi było tam akurat najmniej.

Ludzie zwyczajnie nie mieli do tego głowy, żeby rozpatrywać, kto zawinił?
Oczywiście pojawiały się takie głosy, jak w filmie Pospieszalskiego, ale nie były tak powszechne i nagminne, jak on to przedstawił i to był fałsz, który tak mnie zabolał.

Ten facet, co plótł trzy po trzy, to w ogóle miał w tym filmie pełny etat. Popłakał się na wizji, a następnego dnia wybuchła afera, że był aktorem.
Jak to się skończyło - nie wiem. Ale jeśli tak było, ostatecznie dowodzi to manipulacji odbiorcą.

I on (Pospieszalski) prosi o obiektywizm - hipokryta.

Słów o Tusku, który ma krew na rękach nie podejmuję się nawet komentować.
Wstyd.

ps. Równiez jestem mile zaskoczony poziomem rozmowy. Zwykle na tym etapie rozmowy jestem już obrzucony całą masą inwektyw, ktrych wymienienie zablokowałoby portal(:

ocenił(a) film na 2
AutorAutor

Zgadzam się w zupełności. Co do teorii spiskowych to wydaje mi się, że specjalnie są podrzucane przez media aby przez najbliższe tygodnie było o czym mówić i pisać. Dokument jest oczywiście stronniczy i tendencyjny, występują w nim aktorzy oraz ludzie o skrajnie negatywnych opiniach o rządzie. Gdyby Tusk pojawił się pośród tłumu to z pewnością żywy by nie wyszedł... . Większość ekspertów, fizyków nie tworzy teorii spiskowych, ale zawsze znajdzie się ktoś kto dla posłuchu napisze i powie wszystko. Myśle, że ludzie zapominają , że w katastrofie zgineli przedstawiciele wszystkich partii, a nie tylko pisu