PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=432419}
6,2 31 tys. ocen
6,2 10 1 31329
4,6 5 krytyków
Solomon Kane: Pogromca zła
powrót do forum filmu Solomon Kane: Pogromca zła

No i już jestem po seansie Solomon Kane , wybaczcie że tak późno piszę ale dopiero wróciłem z pokazu ale o tym przecież nie będę pisał.

A jaki jest sam film, ja przeżyłem miłe zaskoczenie, wręcz nie spodziewałem się że panom za naszej zachodniej granicy uda się coś konkretnego tym bardziej że sami amerykanie stworzyli marna wersję Van Helsinga także bohatera książek Robert E. Howard.

Początek to istne fantasy , rodem z najlepszych scen z Władcy Pierścieni, Labiryntu Fauna czy gier HEROES . Komnata luster wygląda niesamowicie a pojedynek z władcą ciemności robi wrażenie.

Później jest już niestety gorzej , nasz bohater przeżywa przemianę duchową , napotyka po drodze pewną rodzinkę która w końcu prawie cała ginie no i walczy o pozostałych niedobitków. A przy okazji odnajduje ... i traci ...
Wieje tu nudą że aż strach. Kino fantazy zostało zastąpione przez brudny , mocny i krwawy horroro-podobny thriller.

Wszędzie na około mrok , ciemnośc i depresja "aż chce się życ".
Wygląda to dobrze ale czemu nie można było tak jak na początku.

Scena z ukrzyżowaniem i zejściem z krzyża to już jedna wielka pomyłka , co u licha twórcą zabrakło weny.

Zamki, lochy i moczary to także wielki plus.

No i to zakończenie , dla którego , poza początkiem warto zobaczyc film.

Kiepsko wypadła niestety muzyka a gra aktorów może byc.

Ogólnie jak na standardy europejskie to jest o dziwo dobrze , jeśli podobał wam się przeciętny Van Helsing to na pewno spodoba się wam Solomon Kane bo jest o wiele lepszy.

Moja ocena w skali od 1 do 6 3,6

ocenił(a) film na 6
patryks83

Jeśli chodzi o "Van Helsing" to jest to dla mnie świetny film rozrywkowy więc mam nadzieje że Solomon Kane będzie rewelacyjny i wypełni to lukę jeśli chodzi o filmy Fantasy aż do premiery Hobbita

wisniorzech

Jeśli liczysz na Fantasy to może na początku i na końcu a reszta to już inny gatunek filmowy.

A z tym Van Helsingiem to przesadziłeś.

ocenił(a) film na 6
patryks83

No dobra trochę przesadziłem z tym Van Helsingiem
Kurde trochę mnie zmartwiłeś tym co piszesz , liczyłem naprawdę na dobre , mocne i mroczne fantasy w stylu chociaż trochę podobnym do Władcy Pierścieni ale może nie będzie tak źle.
Przy tym wyborze filmów fantasy to chyba nie ma się co zastanawiać

ocenił(a) film na 7
patryks83

"tym bardziej że sami amerykanie stworzyli marna wersję Van Helsinga także bohatera książek Robert E. Howard."

Van Helsing to postać z "Drakuli" Brama Stokera.
Można tego nie wiedzieć? Zaskoczony jestem nielicho. Co cię skłoniło do przypisania Helsinga Howardowi?

Kantor

No faktycznie sorry.
Nie bądź taki zaskoczony , nie jestem żadnym fanem a co do Drakuli to widziałem jedynie wersję Coppoli i Nosferatu - symfonia grozy

ocenił(a) film na 7
patryks83

Drakula i prof. Van Helsing płoną w popkulturze dosyć silnym płomieniem, stąd moje zdziwienie.
Howard jest raczej słynny dzięki cyklowi opowiadań o Conanie.
Potraktuj tego posta jako koleżeńskie sprostowanie.