Witam, mam takie małe pytanko: Co w tym filmie robił Semproniusz Grakchus? Czy raczej po prostu ''Grakchus'', bo jego imienia nie podano, a tylko obsada świadczy o Semproniuszu. Moje pytanie bierze się stąd, że Grakchus umarł zanim Marek Krassus w ogóle się urodził, więc no niezbyt mogli rywalizować ze sobą w drodze politycznej : D A zwłaszcza Semproniusz, który już w ogóle żył jakieś 50 lat wcześniej. Chodzi o jakiegoś potomka Grakchusów, kogoś innego o tym nazwisku, kogoś z zamienionym nazwiskiem, czy słabo wyszukuję informacje? Nigdzie nie mogłem znaleźć znaków rywalizacji Krassusa i Grakchów, bo wszelkie źródła uparcie twierdzą o tylko dwóch sławnych braciach, którzy to umarli przed 120 rokiem p.n.e.
Jeśli to po prostu fabularyzacja i zagęszczanie jakiegoś tła politycznego to spoko, rozumiem, sporo było takich zabiegów, ale jeśli ktoś się zna lepiej i ten człowiek żył wtedy naprawdę to poprosiłbym o wytłumaczenie kim był :3 Bo to trochę rażące, żeby zrobić z nieboszczyka tylko machinę napędzającą fabułę : D
No i świetny film ogółem, polecam i pozdrawiam.