PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=842826}

Spider-Man: Poprzez multiwersum

Spider-Man: Across the Spider-Verse
2023
8,1 51 tys. ocen
8,1 10 1 50858
8,2 59 krytyków
Spider-Man: Poprzez multiwersum
powrót do forum filmu Spider-Man: Poprzez multiwersum

Poza obłędną animacją nie znalazłem tego za co wszyscy wielbili Uniwersum ale wciąż uważałem to za dobrze spędzony czas. Natomiast w drugiej części się zakochałem, mógłbym obejrzeć jeszcze z dwa razy pod rząd jakbym mógł. Bardzo dużo rzeczy się dzieje ale też potrafi zwolnić i ochłonąć. The Spot o którym słyszałem że był uważany za żart, wziął sobie do serca te uwagi i postanowił zostać najbardziej niebezpiecznym złoczyńcą w historii człowieka pająka. Twórcy tutaj są wręcz magikami bo udało im się nie tylko spota ale też cringowych bohaterów z komiksów jak ciężarna spider woman zamienić w sympatyczną postać, pojawia się nawet spider inwalida na moment ale jako zasłużony żart. Akcja jest nie z tej ziemi, niemalże każdy spider man jest zupełnie inny, inaczej się zachowuje i ma własne wady. Nie ma tutaj ani jednej wady, może za wyjątkiem zakończenia które powinno się pojawić jak Miles zrozumiał że to nie jego świat, a tak wyszło jakby zakończył się w połowie sceny. Uwielbiam jak twórcy pokazują nieznanych bohaterów w zupełnie innym świetle, do tej pory robił to głównie James Gunn ale mam nadzieję że będzie więcej tego typu złoli. Teraz czekam na TMNT i dostaniemy świętą trójcę Spidermana, kota w butach i żółwie xD

użytkownik usunięty
oleksiey2000

Powiem tak. Jestem fanem jedynki, ona ma u mnie 9/10. Ładna animacja, świetna muzyka, dużo akcji. Nie mogłem się doczekać kiedy dwójka wyjdzie. Jedna z najbardziej oczekiwanych kontynuacji tego roku. Jednak naprawdę dawno żaden film mnie tak nie rozczarował. Daje 7-/10. Animacja tak samo jak i muzyka też na poziomie, ale fabuła.... Prawie nic z tego filmu nie zrozumiałem. Nie było takiego ładunku emocjonalnego jak przy jedynce. Tak czy inaczej nie uważam że to jest zły film, no ale jako fan jedynki oczekiwałem że film będzie na takim samym poziomie. Mógłbyś mi dokładnie wyjaśnić co ci się w tym filmie tak podobało? P.S:. Spider-Man 2 (2004) niedoścignietym filmem o Spider-Manie

ocenił(a) film na 10

Bardzo podobały mi się postacie, oprócz znanych twarzy to hobbie, muzułmański spidey i oczywiście Miquel wymiatają, z chęcią zobaczyłbym spin off o którymkolwiek z nich (może mniej o hobbie bo warstwa artystyczna na dłuższą metę może zmęczyć), Spot jest rewelacyjny i najbardziej zaskakującym złoczyńcą marvela gdyż na początku kompletnie nie bierze się go na poważnie. Najbardziej jednak w tym filmie jara mnie ta niejednoznaczność wyborów gdzie żadna ze stron nie ma pewności czy dobrze czyni i komu kibicować. Miquel jak i wielu innych spidermenów są w stanie poświęcić jednostki gdy Miles nie posiadający prawie żadnej traumy jest w stanie zaryzykować multiversum żeby ocalić tych których kocha. Wisienką na torcie całej historii są problemy nastolatków i rodziców. W pierwszej częsci historia była bardzo prosta z kliszami jak self-doubt i odnalezienie własnej pewności siebie. Nie wiem czy grałeś ale posłużę się porównaniem mojej ulubionej serii gier wszechczasów. W kingdom hearts 1 też miałeś dobrą, prostą o fabułę o dzieciaku co walczy z ciemnością, w kingdom hearts 2 wszystko zostało podkręcone do potęgi drugiej, łącznie z rozgrywką, historią i wizualiami.

ocenił(a) film na 10
oleksiey2000

Boję się tylko że trzecia część tak jak wspomniany kingdom hearts może ucierpieć od nadmiaru skomplikowania fabuły. No bo jak satysfakcjonująco pokazać byt wcinający wymiary i spidermana który w jakiś sposób będzie musiał go pokonać.

użytkownik usunięty
oleksiey2000

Dowiedziałem się od Ciebie więcej niż od kolegi z którym wczoraj rozmawiałem, za co szanuję. I nie nie grałem w grę o której mówisz. No cóż, żeby zrozumieć dokładnie jakiś film, trzeba go obejrzeć drugi raz, przyznam że jedynka też mi się nie spodobała za pierwszym razem, tylko za drugim doceniłem. Tak czy inaczej dzięki za odpowiedź, zastanawiałem się co ludziom się podoba w tym filmie i się mniej więcej dowiedziałem. Tak przy okazji zaczalem oglądać serial animowany z 1994, 4 odcinki obejrzane i zapowiada się ciekawie, może obejrzyj jak chcesz, w końcu serial animowany z tą postacią to najlepsze co mogło jej się przytrafić.

użytkownik usunięty
oleksiey2000

.... | Przepraszam za puste kropki, ale miałem coś napisać ale potem się rozmyślałem nie wiedziałem że się wysłało 

użytkownik usunięty
oleksiey2000

Dzień dobry, z tej strony znowu ja - dałem kolejne podejście do filmu i bardziej mi się spodobał niż wcześniej, choć nie wiem, czy jest lepszy od jedynki. To tylko moja opinia, masz prawo się z nią nie zgadzać, jeśli ci się bardziej spodobało, szanuję to. Nie mam jakichś kryteriów oceny, generalnie wszystko, co oglądam, mi się podoba. Ty mogłeś się bardziej przyłożyć do oceny i to rozumiem. Dla mnie ciężko ocenić, który film o Spider-Manie jest najlepszy, bo oglądałem każdą adaptację. Warto sprawdzić TAS o którym mówiłem powyżej, tam zapoczątkowali wątek multiwersum, ale to tylko propozycja - rozumiem jeśli masz inne rzeczy na głowie.