6,6 145 tys. ocen
6,6 10 1 144682
5,0 37 krytyków
Spider-Man 3
powrót do forum filmu Spider-Man 3

Wczoraj obejrzałem Spidera 3 i powiem że film wart uwagi.Dla wszystkich.
Ale mnie czegoś tam brakowało.Tak jak i w poprzednich częściach. A mianowicie chodzi mi o "Pajęczy Zmysł" który pozwalał Parkerowi wyczuwać zagrożenie.Zmysł pojawia sie tylko w pierwszej części i tylko szczątkowo podczas bójki z Flashem w szkole. No i raz w dwójce podczas ataku Doca na kawiarenkę przy pomocy samochodu.
Rozumiem że prawa filmu żądzą się same.Ale mnie jako facetowi który wychował się na komiksie o pająku troszkę psuło wrażenie i dziwie się ze Stan Lee na to pozwolił.
No i Venom a raczej Eddie Brock - w komiksie jest to napakowany facet który często korzystał z siłowni a po przejęciu Symbiota od Parkera Venom wyglądał na potężna bestie. A tu w filmie Coś taki chudziutki Ten VENOM.
Ale może się czepiam.
Pozdro.

ocenił(a) film na 7
m207

Zmysł cały czas był, tylko nie pa potrzeby cały czas pokazywać tych charakterystycznych "zbliżeń" kamerą, ten zmysł pojawia się w momentach gdy np. SM unika ciosów czy uderzeń odłamków. To jest moja interpretacja:)

ocenił(a) film na 8
Nigtingale

A gdzie był zmysł kiedy Harry zaatakował niespodziewanie Parkera jadącego na skuterze?

ocenił(a) film na 7
m207

Peter był tak podekscytowany oświadczynami i tak uhahany, ze nie zareagował albo nie "odpowiedział" na wołanie zmysłu:) choć to rzeczywiscie dziwne:)

Nigtingale

witam :)

pajeczy zmysl jest pokazany i to bardzo dobrze!!:)

przypomnij sobie scenke kiedy parker'owi wypada pierscionek zareczynowy
a pozniej probowal go zlapac siecia to wlasnie jest ta scena ktora ukazuje jego 6sty zmysl

ale w 1szej i 2iej czesci jest on bardziej pokazany to fakt
np w 2iej czesci scena kiedy SM pokazuje sie konczaca trasa przejazdu pociagu

a w 1szej zblizajacy sie ZG podczas festynu i kiedy walczyl w plonacym budynku z goblinem a pod koniec walki goblin rzucil w niego latajace ostrza co zranilo go w przedramie :)

ale generalnie czesc 3ia oceniam na 7/10 gdyz za malo w nim akcji i nie ma takiego normalnego zakonczenia np z sandman'em po tym jak opowiedzial spideyowi dlaczego zabil jego wujka bena proszac o wybaczenie??

pozniej on umknal miedzy budynkami i to wszystko??
wlasnie to mnie ugryzlo ze nie pokazali dalszych losow sandmana :(

to tyle na temat spidermana

ocenił(a) film na 6
garrett85

Przecież Sandman nie powiedział dla Spider'a, że zabił jego wujka... opowiedział mu tylko jak było i kto naprawdę zabił jego wujka.
Radzę sobie jeszcze raz obejrzeć SM3

garrett85

może jestem troszke niedoinformowany - bo o spidermanie wiem tyle co z filmu. Ale myślałem że Peter wyrzucił morderce wujka z okna..... a dlaczego okazał sie nim tenże Flint aka Sandman

ocenił(a) film na 4
m207

A czy Venom nie powiedzial: 'Moje pajecze zmysly szaleja, jezeli wiesz co mam na mysli?'??? Moze zle to zinterpretowalem, ale chyba tak to powiedzial. Poza tym chyba nie potrzeba jest zblizania kamer, ale mogli zaznaczyc (np gra) ze Spidey czuje, ze cos jest nie tak, bo przeciez pajeczy zmysl nie przewiduje co sie stanie, tylko pozwala wyczuc zagrozenie. Najelepiej bylo to pokazane w bajce dla FOXa, ktora byla tez pokazywana czesto w polskiej TV. Tam Spider-Manowi glowa wrecz szalala, ale nie byl wstanie powiedziec co lub kto go zaraz uderzy, mogl sie tylko na to przygotowac

ocenił(a) film na 7
Ice_Wolf

No tak! wiedział tylko gdzie uderzy i skąd, ale kto? nie pamiętam tego tekstu Venoma, ale być może:)

ocenił(a) film na 8
Nigtingale

W komiksie symbiot kiedy połączył się z Parkerem przejął jego myśli a Peter przejął myśli symbiota.
Kiedy pozbył się go wbrew jego woli, symbiot czuł nienawiść do parkera którą przekazał Brockowi ( idealna para) wraz ze wspomnieniami Spidera i częsci jego mocy.
Symbiot to pasożyt trochę zabiera z żywiciela ale tez sam daje.

ocenił(a) film na 6
m207

mialem to samo napisac co autor tematu

w 1 i 2 pajeczy zmysl byl
w 3 nie

eddie brock w komiksie/kreskowce to byl kawal chlopa, bylo nawet ukazane jak cwiczy w mieszkaniu
w filmie brock jest mniejszy od petera
w sumie venom mi sie podobal, oczywiscie troche brak bylo podwojnego glosu,mowienia w liczbie mnogiej itd. ale moglo byc gorzej

ogolnie film dobry, tylko mogli skrocic sceny "milosne" bo nic nie wnosily one do filmu
troszke za krotko peter mial symbiota, szkoda
akcji troszke za malo
finalowa walka tez krotka

mozna bylo lepiej zrobic film
mam nadzieje, ze 4 bedzie lepsza, moze producenci /rezyser filmu wysluchaja widzow/fanow spidera i zrobia cos konkretnego

ocenił(a) film na 5
evilluke

ten tekst gdy brock mowi " moje pajecze zmysly szaleja..." to ja zinterpretowalem jako pokusa:D jeszcze tak palcem pomerdal jakby chcial posmyrac MJ i ten usmiech.Chodzi tu o pokuse i chyba mam racje:) wy tez to tak zinterpretowaliscie??

ocenił(a) film na 7
Peterson_B

Ale jaka pokusa? bo nie pamiętam tej sceny. Że niby "schrupałby" MJ? Jeśli tak to może, choć ja tego nie pamiętam.

ocenił(a) film na 6
Peterson_B

O jaką pokusę ?? Żadnej pokusy... tam nie było.

Dextromethorphan

"opowiedział mu tylko jak było i kto naprawdę zabił jego wujka. " - bardzo dziwne, że każesz oglądać innym drugi raz film skoro nie sam nie wiesz (lub ci umknęło), że to Sandman zastrzelił jego wujka ale przypadkiem. pozdro

ocenił(a) film na 6
Riddick007

A ch... tam mi już się wszystko miesza...........

ocenił(a) film na 6
Riddick007

Rzeczywiście fakty mi się pojebały :D W takim razie sorensen ;]

Dextromethorphan

Nie ważne - ważne, że FANI SPIDER-MANA będa mieli jeszcze przynajmniej następne 3 części :D:D:D

ocenił(a) film na 6
Riddick007

Teraz obejrzałem te scene jeszcze raz : fakt, to Sandman go zastrzelił... jego koleś trącił go i pistolet wypalił.
O tak my jako fani więksi i mniejsi będziemy mieli jeszcze 3 filmy z Człowiekiem Pająkiem w roli głównej ;] Pozdro.

ocenił(a) film na 9
Dextromethorphan

ojejjjjj Flint go nie zastrzelił,miał już broń wycelowaną w wujaszka lecz podjechał ten jego kumpel i z otwartych drzwi wystrzelił a wyszło,ze jednak Sandman to zrobił dlatego go winili.......

ocenił(a) film na 6
DMisiu88

No co Ty ???? A ja myślałem, że to ciocia May go zastrzeliła z wałka do ciasta...a tu takie rzeczy. No nieprawdopodobne i zapierające dech w piersiach!

ocenił(a) film na 3
Riddick007

mówisz fani spajdyrmana bedą mieli jeszcze trzy części .
ja jestem fan ja jestem ci oni
i prosze juz nie

oicyp

No niestety albo i stety nie mamy w tym względzie nic do powiedzenia :D Ale mam nadzieję, ze poprawią się z następnymi częściami bo mam kilka zastrzeżeń co do III części.

ocenił(a) film na 7
Riddick007

Ja mam sporo zstrzezeń, ale już nie mogę sie doczekać SM4 mam nadzieję, ze zrobią jakis odlot tam i wbije mnie w fotel:) Tylko zeby nie dali najlepszych momentów do trailerów bo te z SM3 to była tragedia! Zakończenie znałam już na początku, no i zeby teksty były lepsze, a nie "Oddałbym z nich życie" powalił mnie ten tekst:D

m207

dodam od siebie, abstrahując od tego czy zmysł był pokazany czy nie, że na venoma on i tak nie działał. po prostu pająk nie wyczuwał symbiota, tak było w komiksie.