PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=563855}

Spis drani

The Hit List
2011
5,6 6,5 tys. ocen
5,6 10 1 6549
Spis drani
powrót do forum filmu Spis drani

Świetny pomysł na rewelacyjny thriller psychologiczny. Niestety, film zepsuty absolutnie beznadziejną reżyserią. Ja w tej fabule widzę metaforę pewnego znanego konceptu, wyrażonego słowami "beware what you wish for". Do tego wpleść psychologię głównego bohatera, relacje z kolejnymi postaciami z listy, z żoną, wyposażyć hitmana w szatańskie aspekty... - w rękach dobrego reżysera byłby film niemalże na miarę "Se7en". A tak - dobry pomysł zmarnowany na tuzinkową rąbankę. Do tego jakieś idiotyczne flashbacki ze słowami Jonasa, rodem z filmideł klasy B (z przeznaczeniem dla widza klasy B, chciałoby się dodać), scena rozwalania komisariatu jakby reżyser pozazdrościł Arnoldowi, postacie spłaszczone jak naleśniki...

Plus należy się za grę Cuby Goodinga. To dla mnie pewne zaskoczenie. Dotychczas znałem go jako sympatycznego, choć głupawego wesołka z banalnych krotochwil, tu pokazał się od znacznie mroczniejszej strony. Jeszcze trochę latek nabierze, i może zrobi się z niego dobry, dojrzały aktor. Biedak tu robi co może w rękach marnego reżysera, aż go momentami żal.

Cóż, może kiedyś znajdzie się kasa na remake w wydaniu lepszego fachowca.

pacheau_vaughn_fw

Tylko dziwota, że film zjechany - zasłużenie - ciągle zasługuje na siódemkę. To ocena też się kupy nie klei, jak cały film, więc pasuje ;)