Hej, piszę licencjat na temat symboliki kolorów w filmach. Na pewno Wong Kar-Wai jest jednym z twórców, którzy najbardziej zwracają uwagę na znaczenie konkretnych kolorów w swoich filmach. Czy moglibyście polecić mi jeszcze innych reżyserów zwracających dużą uwagę na znaczenie kolorów i ich symbolikę? Mogą to też być konkretne, pojedyncze tytuły, chociaż wolałbym omawiać to zagadnienie wg reżyserów. Oprócz Wong Kar-Wai'a planuję też napisać o trylogii "trzech kolorów" Kieślowskiego i o filmach Greenewaya. Przeczytałem również książkę "Jeśli to fiolet, ktoś umrze", czy ktoś jest w stanie dorzucić coś więcej na ten temat? Z góry dziękuję za pomoc.
Zastanowiłabym się na Twoim miejscu nad Woody Allenem. Myślę, że nie we wszytkich filmach ta szczególna uwaga co do kolorów ma miejsce, ale występuje np. we "Wnętrzach" . Główni bohaterowi są niejako charakteryzowani poprzez kolory. Eve jest osobą bardzo zdystansowaną, chłodną, mieszka w jasnych, zimnych, jednokolorowych pomieszczeniach. Mąż określił i ją i stworzony przez nią wystrój jako pałac lodowy. Wszyscy w filmie są dosyć chłodni. Gdy zaś pojawia się Pearl, kolejna partnertak Arthura, kobieta z olbrzymim temperamentem, jest ubrana, jako jedyna w filmie, na czerwono.
"Purpurowa róża z Kairu" z kolei rozróżnia kolory w realnym życiu bohaterki, film zaś, który ogląda ona w kinie jest czarno - biały. Normalne kolorowe zycie Cecilii nie podoba się, woli czarno - białe z filmów w kinie. Zacytuję tu chyba najtrafniej charakteryzujace to zjawisko zdanie "Zyje kolorowym, choć czarno - białym życiem bohaterów. W kinie zdarza sie wszytko co najpiękniejsze. Tu spełniaja sie marzenia" . To cytat z kolekcji W. Allena z GW.
"Cienie we mgle" są czarno - białe, całe szare i strasznie mroczne. Gęstosć i intensywność tej mroczności uzależniona jest od sytuacji w filmie.
Z pewnością również Andriej Tarkowski (w szczególności Stalker (jest na jego forum świetna interpretacja usera marscorpio, który uwzględnia symbolikę kolorów, polecam) i Nostalgia).