czy ktos podrzuci jakies podobne tytuły ze spiskiem w tle.?bardzo dobry kryminał i swietna rola russela crow..myslalem ze nie stac go juz na dobrą gre.
Polecam:
"SYNDYKAT ZBRODNI" Alana J. Pakuli
"WSZYSCY LUDZIE PREZYDENTA" Alana J. Pakuli
"RAPORT PELIKANA" Alana J. Pakuli
TRYLOGIA PARANOICZNA - TRZEBA ZNAĆ:
1 "SIEDEM DNI W MAJU" Johna Frankenheimera
2 "TWARZE NA SPRZEDAŻ" Johna Frankenheimera
3 "PRZEŻYLIŚMY WOJNĘ" Johna Frankenheimera
znakomite są też:
"GAZETA"/ZAWÓD DZIENNIKARZ" Rona Howarda
"TEORIA SPISKU" Richarda Donnera
"KANDYDAT" Jonathana Demme
"TRZY DNI KONDORA" Sydneya Pollacka
"MARATOŃCZYK" Johna Schlesingera
"CHŁOPCY Z BRAZYLII" Franklina J. Schaffnera
Ręczę, że wszystkie te filmy są znakomite.
widzialem "RAPORT PELIKANA","TEORIA SPISKU" i "WSZYSCY LUDZIE PREZYDENTA" a reszte sprawdzilem sobie na filmwebie i maja swietne recenzje itd :)dzieki. ps wlasnie sobie zalatwilem 'Tenderness' z Russelem crowe. mam nadzieje ze mnie nie zawiedzie . pozdrawiam
Niestety nie zgadzam się z tobą.
Uważam, że "INTERNATIONAL" Jest filmem bardzo nieudanym.
Nie chodzi o to, że jest nudny (choć niewątpliwie jest),
ale o to, że jest kompletnie niewiarygodny.
Intrygę spiskową ma uszytą bardzo grubymi nićmi.
"Stan gry" wypada znacznie lepiej.
Nie mówiąc o "SYNDYKACIE ZBRODNI" PAKULI
i innych jego filmach
oraz trylogii FRANKENHEIMERA.
Muszę przyznać koledze rację w zupełności. "International" jest zrealizowany na tyle nieudolnie, że jest filmem nudnym po trzykroć. Powiem więcej gdyby nawet w warstwie realizatorskiej został mimo wszystko nakręcony "sprawnie" i ciekawie dalej nie można bylo by napisać o nim że jest to film dobry bo sama historia jest dość mocno naciągana. Co do "State of Play" to powiem, że film od początku do końca (faktycznie jak to napisał jeden z recenzentów na FilmWeb'ie z wyjątkiem przerysowanego zakończenia z żołnierzem) trzyma w napięciu. Naprawde dobry film w morzu gniotów i dlatego u mnie 7/10.
Właśnie obejrzałem i muszę przyznać , że film naprawdę wciągający. Polecam wszystkim którzy lubią ten gatunek - czyli dziennikarz na tropie :)
Może jeszcze 'Syriana' http://syriana.filmweb.pl na podstawie książki agenta CIA, Roberta Baera "See No Evil: The True Story of A Foot Soldier In The CIA's War On Terrorism" czy klasyczny, 4-Oscarowy 'Network' http://www.filmweb.pl/f35352/Sieć,1976
ps. "(..)tytuły ze spiskiem w tle" - to może dodajmy jakieś dokumentalne, jak: 'Loose Change', 'Terrorstorm', świetny miniserial BBC 'Power of Nightmares' czy skupione mocniej na ekonomii: 'Confessions of an Economic Hitman' ('spowiedź' byłego agenta NSA, Johna Perkinsa), 'Money Banking and the Federal Reserve', 'Przekręt w Enronie' (całość: www.youtube.com/watch?v=KxB4qpY36QI ), 'Secret Rothchild's History', 'Monopoly Men'