Lubię filmy gdzie dziennikarze są obiektywni a policja uczciwa.
Szkopuł w tym, że rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. Wystarczy popatrzeć na nasze podwórko.
Dziennikarz ujawnia współpracę z obcym wywiadem urzędującego prezydenta. I nic. Władza udaje że sie nic nie stało.
Dziennikarz ujawnia że samobójstwo byłego wicepremiera nie było samobójstwem tylko morderstwem. Władza milczy.
Dziennikarz ujawnia współprace na ogromną skalę z wywiadem niemieckim byłego premiera, współzałożyciela partii rządzącej i ważnego polityka UE. I nic. Dla władzy wszystko jest w porządku.
Na dodatek okazuje się że wszelkie śledztwa i komisje sejmowe są tak prowadzone żeby niczego nie wyjaśnić a jedynie tuszować przestępstwa i dawać bandytom alibi.
Żyjemy w dziwnym kraju. Na pewno nie w kraju demokratycznym. I na pewno nie w kraju wolnym. Tutaj praworządność możemy sobie miedzy bajki, takie jak ten film włożyć.
Niestety, masz rację. Nawet największe tzw. afery idą w gwizdek, dużo gadania, mało faktów i ustaleń. Kłania się założycielski szwindel, zwany okrągłym stołem - wy nie ruszacie naszych, my - waszych. Od czasu do czasu trzeba ludziom pokazać coś na kształt igrzysk, więc wypływają teczki, taśmy itd.. W zasadzie dziennikarze są funkcjonariuszami partyjnymi, a obawiam się, że nie tylko partyjnymi.
To co istotne w tym co napisałeś, to "nasze podwórko". Niestety u nas tak to wygląda (Niemcy rzeczywiście ostatnio trochę gonią, jednak w Europie to Polska przoduje w syfie).
Po jakimś czasie inny dziennikarz ujawnia, iż premier z konkurencyjnej partii również był niemieckim agentem - i nic. I w jednym, i w drugim przypadku kontrwywiad ABW ogłuchł i oślepł.
To nie jest niechęć do Pis. To jest głęboka niechęć dla całego tego skorumpowanego układu. Odnosząca się w tym samym stopniu do tamtej władzy jak i obecnej. Tamci mieli okazję coś zrobić i nie zrobili nic. No to teraz ci się za nich wzięli. Nie żal mi ani jednych ani drugich.
Jednak nie piszesz na o filmie A to on jest tu tematem dyskusji. Korupcja na Zachodzie jest przeogromna . A wiemy już kto i dlaczego zamordował Johnna Kennedyego w biały dzień? Po tyłu latach? Podoba Ci się że USA jest sprężone z Izraelem gdy nie można już nawet mowic o obcych agentach, po prostu jawnie wspierają Izrael, nawet militarnie. Praworządnością jest przymykanie oczu na islamskich terrorytow poki ci nie urządza zamachu w kraju UE i tuszowanie ich pomniejszych zbrodni A nawet wyplata odszkodowań sprawcom? Ile jest amerykańskich filmów w których lokalna klika w tym.policja trxesie miasteczkiem? Ludzi skazanych niewinnie byle tylko znaleźć kogoś i szybko się wykazać ? Polska- cóż, komuchy i ich rodziny wciąż pełnią wazne funkcje vide sądownictwo, zydy okradly nas i okradają, niewygodni ludzie są mordowani i nikt nie robi filmów o aferze FOZZ czy klamstwie jedwabienskim natomiast zydolewactwo produkuje zmyślone banialuki o prawicowych hejterach, poklosiach i zielonych granicach. Banda Ryżego i Bodnara postępuje po stalinowsku i putinowsku itd. Uczciwy rząd Olszewskiego został usunięty bo chcial ujawnic ruskich agentów.
Mój temat jest w odniesieniu do filmu. Jeśli ci się nie podoba to nie pisz. Ale widzę że podoba ci się i to bardzo. Nie wiem jaka jest korupcja na zachodzie, bo nie mieszkam na zachodzie. Zresztą przypuszczam że mieszkańcy zachodu też niewiele na ten temat wiedzą. Moim celem jest konfrontacja idealistycznego podejścia w filmach z otaczającą rzeczywistością ale na przykładzie Polski.
Film jest amerykański a że mało wiesz to nie przypisuj tego samego innym. Film jako taki jest bardzo dobry.
Politolog się znalazł. Nie podoba ci się mój wątek to nie pisz. Ale zanim zaczniesz rzucać obelgami (bo tak mają tacy jak ty w zwyczaju), pamiętaj że nie jesteś tu anonimowo.
Rozumiem że Ciebie należy tylko chwalić ;) a dyskusja, w tym i Twoj komentarz, winna dotyczyc filmu bo o nim tu mowa. Niestety zamiast ocenić film lejesz pomyje na własny kraj. Na Zachodzie wcale tak różowo nie jest nawet jeśli filmy fabularne pokazują że jest. Jeśli idzie o skłonność do obelg to zapoznaj się z wyczynami lempart, babci kasi czyli katarzyny augustynek czy innymi lewakami tudzież przepięknym haslem zwanym dla niepoznaki "ośmioma gwiazdkami". Współczuję kompleksów. Anonimowy nie jestem - jak widzisz podpisuje się imieniem i nazwiskiem w odróżnieniu od Ciebie, który ukrywasz się pod nickiem ;)
Ale o czym ty chcesz drogi Dariuszu dyskutować? O tym, że nie chwalę Pis-u? To ma być zarzut? I co to ma wspólnego z filmem? Nie podoba mi się to chore dzielenie społeczeństwa na obozy. Na zasadzie- kto nie jest z nami ten jest przeciwko nam. Ja widzę ogromną patologię i po jednej i po drugiej stronie. Zresztą sam ten podział to patologia i lanie pomyj na własny kraj. Jak można być tak głupim, żeby dać się w to wkręcać? Żeby dać się nabierać na stary trik polegający na rządzeniu poprzez podziały. To chore. Miło mi jednak, że zdajesz sobie sprawę, że nie jesteś tutaj anonimowy, bo przekonany byłem, że za chwilę będę czytał wyzwiska skierowane pod moim adresem co na tym forum jest normą.
Nie zauważyłem aby akurat na tym forum wyzwiska były norma. Poza tym nie obrażasz nikogo a to zwykle skłania do wyzwisk. Anonimowy nie jestem jak widzisz calkiem świadomie "drogi 2222". Jest powiedzonko że gdyby było wszystko jedno to by było g...o miód. Byli w Polsce komuniści- sluzalcy obcego systemu i panstwa oraz rzesza sympatyków tegoż. Ludziom prawym.i uczciwym nigdy nie było.i nie będzie z nimi.po drodze. I tak to się ciągnie. Komuny niby już nie ma a zamiast czerwieni jest tęcza ale to tylko dekoracje. W USA też są przynaniej dwa obozy. Podobnie w Europie Zachodniej. Lewackie media oczywiście prezentują swoją rzeczywistość stąd może wrażenie że cały Zachod jest lewacki. Dokad chcesz zmierzać wspólnie z Tuskiem i Bodnarem, bo oni mają teraz władzę mimo że wyborów nie wygrali?
Nie zauważyłem aby akurat na tym forum wyzwiska były norma. Poza tym nie obrażasz nikogo a to zwykle skłania do wyzwisk. Jest powiedzonko że gdyby było wszystko jedno to by było g...o miód. Byli w Polsce komuniści- sluzalcy obcego systemu i panstwa oraz rzesza sympatyków tegoż. Ludziom prawym.i uczciwym nigdy nie było.i nie będzie z nimi.po drodze. I tak to się ciągnie. Komuny niby już nie ma a zamiast czerwieni jest tęcza ale to tylko dekoracje. W USA też są przynaniej dwa obozy. A Ty co
Spokojnie. Widać że tym żyjesz. Ale czy warto tak się denerwować? Zacznij może myśleć zamiast się emocjonować.
Ja niczego nie muszę wymyślać, bo pisze o faktach. Ale tobie mój drogi z tych emocji najwyraźniej się kierunki pomyliły. Jacy są politycy obecnego rządu wszyscy doskonale wiemy. O tym zresztą był mój pierwszy wpis. Zastanówmy się raczej nad patriotyzmem hołubionego przez ciebie rządu, który sam siebie nazywał sługami narodu ukraińskiego a Polskę nazywał nazwą "polin" na cześć innego narodu tzw wybranego. Może z tego powodu brakowało mu działań ws ekshumacji w Jedwabnem czy zbrodni Wołyńskiej. Może z tego powodu zniechal działań kiedy USA przyjmowało antypolską ustawę 447. A to tylko wierzchołek góry lodowej. Widzę Dariuszu że jesteś starszą osobą, być może na emeryturze więc
sugeruję ci zajmij się swoim zdrowiem bo brnąc w waśnie polityczne za daleko nie zajedziesz.
Widzę że Cie przeceniłem bo sadzilem iz po wycieczkach osobistych i sugerowaniu iż będę używał obelg oraz zalecaniu spokoju nie pójdziesz dalej w stronę komentowania mojego wyglądu. A jest to dość częste zjawisko w dyskusjach. Zdrowiem moim zajmuje się już od dawna aby nadal je zachować gdy będę na emeryturze. Cieszy mnie Twoja świadomość intencji i działań tzw narodu wybranego. Jak widzisz teraz Niemcy likwidują strefę Schengen gdyż chcą ubogacić nas masami inżynierów i lekarzy oraz innych pracusiów z Bliskiego Wschodu, co jak myślę ma związek z przejeciem wladzy przez bandę Ryżego. Dobrze ze choc Pan Braun użył gaśnicy w Sejmie bo umieszczanie tam menory to zwykła bezczelność. Mając wiedzę o tzw narodzie wybranym jesteś swiadom jego pozycji w USA oraz w UE. Wracając jednak do filmu to jest on bardzo dobrze zrobiony, akcja zmusza do myślenia i nie ma bijatyk oraz pościgów z demolkami, zaś heroiczne zakończenie jest chyba jednak raczej fikcja scenarzysty.
A jak to się ma w kontekście twojego umiłowania PiSu? Wszak Braun został równo potępiony zarówno przez jednych jak i przez drugich.