Straż dzienna

Dnevnoy dozor
2006
6,8 12 tys. ocen
6,8 10 1 12266
5,5 2 krytyków
Straż dzienna
powrót do forum filmu Straż dzienna

Zaznaczę na początku, że nie oglądałam ani tego, ani poprzedniego filmu. Niedawno przeczytałam pierwsze dwie książki o straży i przy okazji rozmawiałam z chłopakiem o filmach (które on oglądał, książek natomiast nie czytał). O ile, jeśli chodzi o "Straż Nocną" to spokojnie mogliśmy rozmawiać, wzorując sie każde na swoim źródle. Natomiast z tą częścią były problemy, dowiedziałam się, że na końcu Swieta walczy z Jegorem, który okazuje się być strasznie silnym magiem. Na dodatek czytam na portalu, że jest synem Antona (wtf?). Przeglądając mniej więcej komentarza widzę, że w filmie wykorzystany jest wątek kredy. Ale skąd się wzięła reszta scenariusza? "Dzienny Partol" jest książką o wiele lepszą od nocnego. Do ostatnich stron czytałam ją z zaciekawieniem i chęcią dowiedzenia się o co właściwie chodzi.

Właściwie to chciałam tylko spytać o jedno: czy obejrzenie filmu będzie wielkim rozczarowaniem, skoro (jak widzę) z książką, na której niby jest wzorowany, ma niewiele wspólnego.

Schiza

"czy obejrzenie filmu będzie wielkim rozczarowaniem, skoro (jak widzę) z książką, na której niby jest wzorowany, ma niewiele wspólnego"
Będzie wielkim rozczarowaniem! Jakkolwiek książki czyta się względnie dobrze to filmy moim zdaniem nie są dobre. Są przy tym nazbyt "rosyjskie" i przez to,dla "nie Rosjanina" mało przyswajalne.

arahat

Rozumiem. Dzięki. W takim razie chyba powstrzymam się od obejrzenia.

Schiza

Moim intencją nie było odciągać Cię od zamiaru oglądania filmów. Jeżeli tak to zabrzmiało,to proszę - wybacz:).Jeśli chodzi o serię-"Patrole" to polecam tom 3 - "Patrol Zmroku" oraz tom 4 - "Ostatni Patrol", który uważam z najlepiej napisany.