Straż dzienna pokazuje, że Bekmambetov nie nauczył się niczego od czasów swego debiutu (czyli Straży Nocnej). Dalej potrafi komponować zapierające dech w piersiach kadry, ale za cholerę nie umie ich połączyć w spójną i trzymającą w napięciu całość.
Logiki tu za grosz, niektóre sceny są żałośnie kiczowate (ach ta miłość pod prysznicem...), ale aktorzy grają nieźle (mało tu typowo rosyjskich gęb), a finałowa rozwałka... Palce lizać!
PS. Ciekawe, co twórcy zamierzają wykombinować w 3 odsłonie. Przecież dwójka nie otwiera żadnej drogi kontynuacji!
Aha, zapomniałem podziękować Filmwebowi za możliwość obejrzenia filmu przed premierą.
Zaległość nadrobiłem, pozdrawiam:)
Dla mnie bardzo zły. Zero logiki, spójności między scenami, zbyt duże nagromadzenie kiczu, mierna muzyka, "szpan" efektami. I nie widze za bardzo sensu robienia kontynuacji.
Z tego co sie orientuje to 3 czesc to nie ma byc kontynuacja, a raczej sequel.. na dodatek zrobiony przez amerykanow...
moge sie mylic..
film rewelka.. mila odmiana od holywoodzkich produkcji.
pozdrawiam
Jak dla mnie obydwie części były dobre, zobaczymy co wykombinują w trójce miejmy nadzieję, że podpięci amerykanie tego niezpaprają.
Ciekaw czy ktoś wyda straż dzienną na DVD w naszym kraju? Boje sie, że nie widząc z jakim poślizgiem jest u nas premiera :-/
żeby była jasność to nocna i dzienna straż nakręcono za jednym zamachem. tak jak władce pierścieni. Więc nie wiem czego miał się reżyser uczyć od debiutu, skoro oba zrobił właściwie jednocześnie:) hehehe więc troche głupotke napisałeś, ale co musze przyznać że za pierwszym razem jak obejrzałem to miałem wrażenie chaotyczności dopiero za drugim razem już rozkminiłem akcje:D
Zgadzam się z Redgardem,z tym że Straż Nocna nie była wcale debiutem tego reżysera przedtem zrealizował on jeszcze z dwa inne film,radze więc poszukać najpierw w internecie,a nie się ośmieszać.Mi się natomiast bardzo podobało,moim zdaniem Day Watch mimo iż został nakręcony wraz z pierwszą część to jednka jest zupełnie inna niż Straż Nocna,obydwa jak dla mnie są dobrę i czekam na kolejna część.
A jednak otwiera, z tego co wiem zamierzają zrobić ekranizację Patrolu Zmierzchu,kiedy to Anton ma już rodzinę,i naglę z powrotem natyka się na bohaterów z wcześniejszych wątków.Dla mnie to trochę dziwne ale poczekamy,zobaczymy.