PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=594357}

Strażnicy Galaktyki

Guardians of the Galaxy
2014
7,5 271 tys. ocen
7,5 10 1 271432
7,1 87 krytyków
Strażnicy Galaktyki
powrót do forum filmu Strażnicy Galaktyki
ocenił(a) film na 9
ocenił(a) film na 10
My_Secret_Kajko

rocket raccoon ten szop ma imie (:

ocenił(a) film na 9
Marvel_Studios_3

ale nadal pozostaje szopem :)

abarairenji

Wydaje mi się, że Yondu Udonta

juchacz17

Ojciec Petera przecież zlecił Yondu znalezienie i dostarczenie go (Petera). Ale Yondu zerwał kontrakt, była o tym mowa pod koniec filmu.

John_Shepard

Tak? lulz to mi tu umknęło szczerze powiedziawszy

ocenił(a) film na 9
abarairenji

Jest nim J'Son (Jason of Spartoix lub po prostu Jason ze Sparty/Spartaxa) - przedstawiciel rasy spokrewnionej z Shi'ar, wyglądają jak ludzie, są mega zaawansowani technologicznie, żyją setki lat. J'Son był władcą tego imperium (należały do niego setki planet), jednak chyba został wygnany i trafił na Ziemię, gdzie poznał Meredith i spłodził syna - Petera Jasona Quilla a.k.a Star Lord. To mniej więcej komiksowy origin ojca Petera, chyba tak to szło, dobrze nie pamiętam. Oczywiście w filmowym uniwersum może się coś zmienić, zobaczymy w drugiej części GotG.

ocenił(a) film na 10
Frieza

szkoda, że nie zlecił uzdrowienia żony, matki petera

ocenił(a) film na 9
ciosina

Ech, nie. Problemem było to, że matka tego ojczulka ubóstwiała, kochała, wielbiła, czekała na powrót, a ojczulek tak naprawdę był zwykłym ujem. I tyle.

ocenił(a) film na 10
ciosina

Ogólnie to oryginalnie mama Petera nie zginęła w szpitalu tylko została zabita z zemsty przez rasę ktora ścigała J'sona i sprawiła że jego statek kilkanaście lat wcześniej rozbil się na Ziemi. Wtedy Peter dołączył do NASA i dopiero wyleciał w kosmos, więc to nie do konca tak, że nie wyleczył.

ocenił(a) film na 10
Azyryt

Dzięki za info

ocenił(a) film na 10
Frieza

J'son został wygnany przed objęciem władzy, gdy podejrzewano go, że współpracował z Ronanem przy ataku na Shi'ar. Potem po zwyczajowym dla Spartan przejściu przez 12 różnych planet i próbowaniu iluś tam zawodów miał wrócić do domu i objąć władze, ale się rozbił na Ziemii i zakochał w Meredith. Potem go znaleźli, wrócił, objął władzę, chciał potem przekazać Peterowi, ten odmówił, to J'son adoptował bodajże Kipa czy jakoś tak, jemu przekazał władzę i odszedł spędzać czas z Peterem jako emeryt.

ocenił(a) film na 9
michalkoziol

Lol, ostatnio jak sprawdzałam (w obecnie wychodzącym komiksie) to J'son był akurat imperatorem i trochę mu władza do głowy uderzyła chyba, bo zachowanie karygodne, zwłaszcza wobec Quilla, więc mimo że wiem, ze był komiks, gdzie J'son nawiązywał więź z Peterem i ogółem zachowywał się przyzwoicie, to nie sądzę, żeby był na emeryturze.

ocenił(a) film na 9
Ascello

Zawsze mógł wrócić do rządzenia... albo olano to, że ojciec zrezygnował, itp. W komiksach to dość częste. :D Ewentualnie później to wyjaśnią.

ocenił(a) film na 8
saitek

A czy imperatorem Shi'ar nie jest teraz Gladiator, były dowódca Shi'ar Imperial Guard?

ocenił(a) film na 9
barry4500

No jest. Ale J'son nie rządzi Shi'ar.

ocenił(a) film na 9
saitek

No, rzeczywiście, racja. Na razie nie wyjaśnili, chyba że coś mi umknęło, bo w sumie ja nie czytuję komiksów, jedynie te dotyczące Strażników, a resztę z internetu czerpię, więc dużo mi pewnie umknęło. Ale w obecnie wychodzącym komiksie po prostu się J'son pojawił i zaczął drzeć japę na Petera, że co on sobie niby wyobraża. xD

Co prawda...

!!!SPOILER!!!

W poprzednim komiksie o Straznikach było wyraźnie powiedziane, że Peter zginął w równoległym świecie ratując galaktykę przed Thanosem, a w tym nowszym komiksie nawet nie wyjaśnili jak mu się jednak udało przeżyć. Jedynie J'son, w międzyczasie kiedy się chwilowo na Petera nie darł, rzucił tekst "Słyszałem, że udało ci się powrócić z martwych." Lol, świetne wyjaśnienie, dziękuję komiksy.

ocenił(a) film na 9
Ascello

Jak wrócił z Canververse dopiero zaczną wyjaśniać. :) Będzie niedługo co się stał tam z Novą, Thanosem i Star-Lordem. Bodajże od 18 numeru. A czytałeś tylko Guardians czy ogólnie kosmos z tamtego okresu? Służę pomocą w liście tytułów, które musisz przeczytać żeby ogarnąć wszystko z tamtego okresu.

ocenił(a) film na 9
saitek

Wyjaśnili już podobno. Patrz mój post niżej.

Co do tego, co czytałam:

- Annihilation
- Annihilation Conquest: Star-Lord
- Annihilation Conquest
- Guardians of the Galaxy z 2008
- Thanos Imperative
- Guardians of the Galaxy z 2013, wciąż wychodzą nowe numery.

ocenił(a) film na 9
Ascello

Choć w sumie, jeśli będą wyjaśniać więcej od 18 numeru Strazników, to tylko lepiej. :D

ocenił(a) film na 9
Ascello

Czyli ogółem czytałam tylko rzeczy, które dotyczyły Strażników przed lub po formacji drużyny. :D Może zajrzę sobie jeszcze w przeszłość Quilla jak się dogrzebię tytułów komiksów i je znajdę.

ocenił(a) film na 9
Ascello

Nie wyjaśnili. Dopiero będą wyjaśniać od 18 numeru.

To masz do przeczytania jeszcze:
Drax the Destroyer 1-4 - chyba, że czytałaś to razem z Annihilation Conquest.

Nova:
Vol. 1 Annihilation Conquest - Nova #1-7
Vol. 2 Knowhere - Nova #8-12, Annual #1
Vol. 3 Secret Invasion - Nova #13-18
Vol. 4 Nova Corps - Nova #19-22, Nova: The Origin of Richard Rider
Vol. 5 War of Kings - #23-29
Vol. 6 Realm of Kings - #29-35

Do tego:
X-Men Deadly Genesis 1-6
Uncanny X-Men: Rise and Fall of the Shi'ar Empire (UNCANNY X-MEN #475-486)
Inhumans: Secret Invasion 1-4
Road to War of Kings - X-Men: Kingbreaker #1-4, Secret Invasion: War of Kings #1
War of Kings: Warriors - Darkhawk #1-2, War of Kings: Ascension #1-4, War of Kings the Savage Sword of Skaar, and War of Kings: Warriors #1-2
War of Kings - War of Kings #1-6
Realm of Kings - Realm of Kings #1, Realm of Kings: Inhumans #1-5, Realm of Kings: Son of Hulk #1-4, and Realm of Kings: Imperial Guard #1-5

Po Thanos Imperative są jeszcze:
Annihilators - Annihilators #1-4
Annihilators: Earthfall - Annihilators: Earthfall #1-4

Dużo, nie wszędzie są Strażnicy ale większośc dobra albo bardzo dobra...i wtedy ogarnia się całość.

ocenił(a) film na 9
Ascello

Co do spoilera: Marvelowska wikia twierdzi, że było to wyjaśnione w Avengers Assemble vol. 2, więc chyba przeczytam. :D W ogóle zostałam fanką Quilla i próbuję przeczytać całą jego historię, ale średnio mi to idzie.

Świat marvela jest tak masakrycznie wielki, że łojezu.

ocenił(a) film na 9
Ascello

Avengers Assemble vol 2 nie wyjaśnia jak wrócili. Za to od numerów 1 do 8 jest tam ekipa Guardians i to chyba tam postanawia dołączyć Iron Man.

ocenił(a) film na 9
saitek

No wiem, że są. Hm, zobaczę.

ocenił(a) film na 8
Ascello

War of Kings, które polecił ci przeczytać Saitek można w internecie znaleźć przetłumaczone na polski przez fanów, z normalnie naniesioną polską czcionką.

ocenił(a) film na 9
barry4500

Dzięki, ale dam radę z angielskim. ;)

ocenił(a) film na 8
Ascello

Wiem, że dasz. Ale skoro i tak masz coś piracko ściągać to po co się męczyć podwójnie :P No chyba, że kupisz sobie te komiksy na ebeyu za 100$ to co innego.

ocenił(a) film na 9
barry4500

Tu chodzi o to, że tłumaczenia zwykle są kalekie dosyć i niedobrze mi się je czyta. A z angielskim się nie męczę, bo chwilowo w Szkocji mieszkam, więc i tak go na co dzień używam. ;)

ocenił(a) film na 10
Ascello

Jest kilka wersji.

ocenił(a) film na 9
michalkoziol

NAJLEPSZA. ODPOWIEDŹ. EVER:)

ocenił(a) film na 6
abarairenji

Biorąc pod uwagę, że:
- to ma być wybitny nie-ziemianin,
- MCU chcą raczej zrobić w miarę spójne,
- według reżysera w drugiej części filmu ojciec Petera ma się pojawić, ale nie będzie to ta sama postać, co w komiksach...
... stawiam na Odyna. Tym samym przypuszczam, że Peter jest przyrodnim bratem Thora.