Ojciec Petera przecież zlecił Yondu znalezienie i dostarczenie go (Petera). Ale Yondu zerwał kontrakt, była o tym mowa pod koniec filmu.
Jest nim J'Son (Jason of Spartoix lub po prostu Jason ze Sparty/Spartaxa) - przedstawiciel rasy spokrewnionej z Shi'ar, wyglądają jak ludzie, są mega zaawansowani technologicznie, żyją setki lat. J'Son był władcą tego imperium (należały do niego setki planet), jednak chyba został wygnany i trafił na Ziemię, gdzie poznał Meredith i spłodził syna - Petera Jasona Quilla a.k.a Star Lord. To mniej więcej komiksowy origin ojca Petera, chyba tak to szło, dobrze nie pamiętam. Oczywiście w filmowym uniwersum może się coś zmienić, zobaczymy w drugiej części GotG.
Ech, nie. Problemem było to, że matka tego ojczulka ubóstwiała, kochała, wielbiła, czekała na powrót, a ojczulek tak naprawdę był zwykłym ujem. I tyle.
Ogólnie to oryginalnie mama Petera nie zginęła w szpitalu tylko została zabita z zemsty przez rasę ktora ścigała J'sona i sprawiła że jego statek kilkanaście lat wcześniej rozbil się na Ziemi. Wtedy Peter dołączył do NASA i dopiero wyleciał w kosmos, więc to nie do konca tak, że nie wyleczył.
J'son został wygnany przed objęciem władzy, gdy podejrzewano go, że współpracował z Ronanem przy ataku na Shi'ar. Potem po zwyczajowym dla Spartan przejściu przez 12 różnych planet i próbowaniu iluś tam zawodów miał wrócić do domu i objąć władze, ale się rozbił na Ziemii i zakochał w Meredith. Potem go znaleźli, wrócił, objął władzę, chciał potem przekazać Peterowi, ten odmówił, to J'son adoptował bodajże Kipa czy jakoś tak, jemu przekazał władzę i odszedł spędzać czas z Peterem jako emeryt.
Lol, ostatnio jak sprawdzałam (w obecnie wychodzącym komiksie) to J'son był akurat imperatorem i trochę mu władza do głowy uderzyła chyba, bo zachowanie karygodne, zwłaszcza wobec Quilla, więc mimo że wiem, ze był komiks, gdzie J'son nawiązywał więź z Peterem i ogółem zachowywał się przyzwoicie, to nie sądzę, żeby był na emeryturze.
Zawsze mógł wrócić do rządzenia... albo olano to, że ojciec zrezygnował, itp. W komiksach to dość częste. :D Ewentualnie później to wyjaśnią.
A czy imperatorem Shi'ar nie jest teraz Gladiator, były dowódca Shi'ar Imperial Guard?
No, rzeczywiście, racja. Na razie nie wyjaśnili, chyba że coś mi umknęło, bo w sumie ja nie czytuję komiksów, jedynie te dotyczące Strażników, a resztę z internetu czerpię, więc dużo mi pewnie umknęło. Ale w obecnie wychodzącym komiksie po prostu się J'son pojawił i zaczął drzeć japę na Petera, że co on sobie niby wyobraża. xD
Co prawda...
!!!SPOILER!!!
W poprzednim komiksie o Straznikach było wyraźnie powiedziane, że Peter zginął w równoległym świecie ratując galaktykę przed Thanosem, a w tym nowszym komiksie nawet nie wyjaśnili jak mu się jednak udało przeżyć. Jedynie J'son, w międzyczasie kiedy się chwilowo na Petera nie darł, rzucił tekst "Słyszałem, że udało ci się powrócić z martwych." Lol, świetne wyjaśnienie, dziękuję komiksy.
Jak wrócił z Canververse dopiero zaczną wyjaśniać. :) Będzie niedługo co się stał tam z Novą, Thanosem i Star-Lordem. Bodajże od 18 numeru. A czytałeś tylko Guardians czy ogólnie kosmos z tamtego okresu? Służę pomocą w liście tytułów, które musisz przeczytać żeby ogarnąć wszystko z tamtego okresu.
Wyjaśnili już podobno. Patrz mój post niżej.
Co do tego, co czytałam:
- Annihilation
- Annihilation Conquest: Star-Lord
- Annihilation Conquest
- Guardians of the Galaxy z 2008
- Thanos Imperative
- Guardians of the Galaxy z 2013, wciąż wychodzą nowe numery.
Choć w sumie, jeśli będą wyjaśniać więcej od 18 numeru Strazników, to tylko lepiej. :D
Czyli ogółem czytałam tylko rzeczy, które dotyczyły Strażników przed lub po formacji drużyny. :D Może zajrzę sobie jeszcze w przeszłość Quilla jak się dogrzebię tytułów komiksów i je znajdę.
Nie wyjaśnili. Dopiero będą wyjaśniać od 18 numeru.
To masz do przeczytania jeszcze:
Drax the Destroyer 1-4 - chyba, że czytałaś to razem z Annihilation Conquest.
Nova:
Vol. 1 Annihilation Conquest - Nova #1-7
Vol. 2 Knowhere - Nova #8-12, Annual #1
Vol. 3 Secret Invasion - Nova #13-18
Vol. 4 Nova Corps - Nova #19-22, Nova: The Origin of Richard Rider
Vol. 5 War of Kings - #23-29
Vol. 6 Realm of Kings - #29-35
Do tego:
X-Men Deadly Genesis 1-6
Uncanny X-Men: Rise and Fall of the Shi'ar Empire (UNCANNY X-MEN #475-486)
Inhumans: Secret Invasion 1-4
Road to War of Kings - X-Men: Kingbreaker #1-4, Secret Invasion: War of Kings #1
War of Kings: Warriors - Darkhawk #1-2, War of Kings: Ascension #1-4, War of Kings the Savage Sword of Skaar, and War of Kings: Warriors #1-2
War of Kings - War of Kings #1-6
Realm of Kings - Realm of Kings #1, Realm of Kings: Inhumans #1-5, Realm of Kings: Son of Hulk #1-4, and Realm of Kings: Imperial Guard #1-5
Po Thanos Imperative są jeszcze:
Annihilators - Annihilators #1-4
Annihilators: Earthfall - Annihilators: Earthfall #1-4
Dużo, nie wszędzie są Strażnicy ale większośc dobra albo bardzo dobra...i wtedy ogarnia się całość.
Co do spoilera: Marvelowska wikia twierdzi, że było to wyjaśnione w Avengers Assemble vol. 2, więc chyba przeczytam. :D W ogóle zostałam fanką Quilla i próbuję przeczytać całą jego historię, ale średnio mi to idzie.
Świat marvela jest tak masakrycznie wielki, że łojezu.
Avengers Assemble vol 2 nie wyjaśnia jak wrócili. Za to od numerów 1 do 8 jest tam ekipa Guardians i to chyba tam postanawia dołączyć Iron Man.
War of Kings, które polecił ci przeczytać Saitek można w internecie znaleźć przetłumaczone na polski przez fanów, z normalnie naniesioną polską czcionką.
Wiem, że dasz. Ale skoro i tak masz coś piracko ściągać to po co się męczyć podwójnie :P No chyba, że kupisz sobie te komiksy na ebeyu za 100$ to co innego.
Tu chodzi o to, że tłumaczenia zwykle są kalekie dosyć i niedobrze mi się je czyta. A z angielskim się nie męczę, bo chwilowo w Szkocji mieszkam, więc i tak go na co dzień używam. ;)
Biorąc pod uwagę, że:
- to ma być wybitny nie-ziemianin,
- MCU chcą raczej zrobić w miarę spójne,
- według reżysera w drugiej części filmu ojciec Petera ma się pojawić, ale nie będzie to ta sama postać, co w komiksach...
... stawiam na Odyna. Tym samym przypuszczam, że Peter jest przyrodnim bratem Thora.