PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10011868}

Suzume

Suzume no Tojimari
2022
7,6 7,4 tys. ocen
7,6 10 1 7412
7,0 17 krytyków
Suzume
powrót do forum filmu Suzume

Od początku historia przedramatyzowana i iście posypana nastoletnim lukrem. Nie wiele się zgadza. Humor mało wyszukany, rzekoma historia o dorastaniu napisana, jak w podrzędnym podręczniku. Zwroty akcji żadne, a co gorsza, jeden z nich totalnie mnie załamał i zepsuł całe widowisko, a minęło raptem nie wiele czasu. No i to ratowanie świata - najbardziej wyświechtany motyw w całej historii kina czy literatury. Japońskie dziwactwo, które nie ma nic do powiedzenia, choć podejrzewam, że narobi szumu i każdy będzie sypał 9, jak z rękawa.

ocenił(a) film na 8
chris3z8

Wyobaź sobie teraz tego mema na szubienicy z Jamesem Franco z "Ballady o Busterze" - "FIRST TIME? xD" kolega chyba zaskoczony na czym polega anime xD

ocenił(a) film na 4
sowa40

Wcale nie. Lubię dobre anime, to się do nich nie zalicza.

ocenił(a) film na 8
chris3z8

Wrócę tu do ciebie po premierze jak obejrzę :D

ocenił(a) film na 4
sowa40

Spoko loko.

ocenił(a) film na 4
chris3z8

Jeśli chciałbyś poczytać nieco więcej, jak odbieram ów film zapraszam do siebie na bloga:

https://literackiespelnienie.blogspot.com/2023/04/recenzja-przedmremierowa-suzum e.html#more

Tam wypowiedziałem się mniej więcej, jak to widzę.

ocenił(a) film na 4
chris3z8

tam, gdzie p rzedmrewiowa, powinno być razem, bez przecinka
:)

ocenił(a) film na 8
chris3z8

dzięki :)

ocenił(a) film na 4
sowa40

Okej, mam nadzieję, że pewne kwestie wyjaśniłem w miarę przejrzyście i na temat :)

ocenił(a) film na 4
chris3z8

a jak oceniasz w takim razie kimi no na wa?

ocenił(a) film na 4
Asz_Musialem

Kimi no na wa zdecydowanie półeczka, dwie wyżej - bardziej emocjonalny, skondensowany w swoim pomyśle. Który nie nadużywa podjętych tematów - w ,,Suzumie'' jest za dużo na raz, Shinkai pragnie pogodzić klęski z żywiołową ze stratą i dorastaniem, przez co traci smak i staje się chaotyczny. Wolę jego poprzednie dokonania, kiedy jeszcze nie szalał ze swoimi pomysłami.

ocenił(a) film na 4
chris3z8

właśnie obejrzałem suzume i zgadzam się co do ogólnej oceny. Ogólnie mam wrażenie ,ze "twoje imie" to był szczyt tego reżysera

ocenił(a) film na 4
Asz_Musialem

czy mój komentarz jest tak zrypany czy tylko u mnie widać jakieś znaczki miedzy literami?

ocenił(a) film na 4
Asz_Musialem

Nie, jest w porządku, to wynika z tego, że Filmweb ma jakieś problemy ze skryptem, więc się haczy, a potem wraca do normy.

ocenił(a) film na 7
chris3z8

"japońskie dziwactwo" x d

ocenił(a) film na 4
zakew

Zdaje sobie sprawę, że w Japonii powstało setki bardziej powalonych filmów czy seriali animowanych, ale ,,Suzume'' utwierdza mnie w przekonaniu, że oni uwielbiają udziwniać dla udziwniania.