5,7 19 tys. ocen
5,7 10 1 18995
4,9 7 krytyków
Syberiada polska
powrót do forum filmu Syberiada polska

Jak oceniać?

ocenił(a) film na 5

Może zacznę od tego, że jestem świeżo po seansie. Przed "Syberiadą" obejrzałem podobne
polskie filmy, takie jak: "Katyń", "Popiełuszko" czy "Czarny Czwartek". Nie były to może arcydzieła
sztuki filmowej, ale po napisach końcowych, doznałem swoistego katharsis. Poruszające i
wciągające obrazy- pomimo wielu wad i niedociągnięć. Niestety, "Sybieriada" wypada bardzo
słabo na ich tle. Temat podniosły, istotny- chyba dla każdego Polaka a właściwie to dla
każdego człowieka. I tu właśnie poruszam problem z tematu tej wypowiedzi: Jak oceniać? Czy
jako polak, powinienem przymknąć oko, na drażniące mnie detale? Czy powinienem być
poruszony, doznać wspomnianego wcześniej katharsis? Nie doznałem takowego. Po prostu,
nie kupiłem samego wykonania tego filmu. Mizerne role Bohosiewicz, Woronowicza, Rybickiej i
etc ; Porażka charakteryzatorów: pięknie wyglądający, uczesani i nie okazujący zmęczenia
okupanci; sztuczne i przesłodzone dzieci pana Doliny (Krucz, Walewski); irytujące i psujące
powagę sytuacji wątki romansowe i inne tego typu ckliwości (przynajmniej podane w ten
sposób i w takiej ilości). I parę innych defektów, które mnie zniechęciły. Wystawiłem ocenę 5,
gdyż uważam, że jest słuszna. Czy jednak powinienem ją zawyżyć, ze względu na sam temat i
odszukać ten sens i siłę tego przekazu, której niestety, za pierwszym razem nie odnalazłem.
Jak sądzicie? Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 5
adamen26

ja dalem rowniez 5/10
dla mnie osobiscie czegos w nim zabraklo
mi osobiscie podobaly sie wplecione watki, ktore pokazywaly ze mimo calego zgnebienia, nedzy i dramatu sytuacji znalazlo sie jeszcze miejsce na uczucia, smiech i zabawy. NAwet niektore teksty wypadaly symaptycznie i wesolo.
Gra aktorska niestety nie zachwycala i byla slabsza strona filmu.
I zakonczenie jakby nic nie wyjasnialo, dlatego mi tu czegos zabraklo.
Co ciekawe wszyscy starsi w kinie byli bardzo wzruszeni. Co wydaje mi sie normalne gdyz z komentarzy pozniej slyszalem ze przezywali podobne rzeczy w dziecinstwie. Ja znam tylko z opowiesci takie wydarzenia.
Katharsis nie przezylem, ale chwila refleksji sie pojawila.
Oceta tez mi sie wydaje sluszna i chyba duzo wiecej sie w tym filmie nie znajdzie :)

ocenił(a) film na 5
adamen26

Mnie też gra aktorska ani sam film nie poruszył. A szkoda bo liczyłam naprawdę na znacznie lepszy film, rola Woronowicza tez nie byla bez znaczenia. Spodziewalam się jesli nie świetnego filmu wbiającego w fotel to dobrego. A byl bardzo bardzo przeciętny. Moja ocena jest tez pobobna 4ewentualnie 5/10

Jeśli mam porównywać a widzialam sporo fimów historycznych ale odniosę się tylko do tych o podobnej tematyce:
to już wolę Jenca, Stalingrad- tam czuje klimat złowrogiej Syberii (nie będę porównywać z kinem amerykańskim i Niepokonanymi (DŁUGIM Marszem) bo nie ma porówania). Nawet pompatyczny Katyń bardziej do mnie przemówił. Ja już pomine teatr tv (tam też pare razy mnie wbilo w fotel zwlaszcza jedna rola Woronowicza).

Z polskich fimów o wiele bardziej zapadła mi w pamieć i poruszyła Róża (to wiadomo nie Syberia ale tam widziałam okrucienstwo i zezwierzęcenie Ruskich, rozpacz - pozbawioną patetyczności). A co dopiero w takim obozie albo łagrze. (szkoda że tego fimu nie zrobił Smarzowski - czuje że u niego Woronowicz wypadłby 200 razy lepiej bo jest to bardzo dobry aktor.) Gra świetnie (a tu tak mdlo)
I tak się zastanawiam czy nawet Wrota Europy nie był dla mnie filmem bardziej wyrazistym w przekazie niż SP (a pewnie znacznie mniejszy budżet na to poszedł bo film jest malo znany).

Z seriali - zdecydowanie bardziej wolę Bożą Podszewkę (jedynkę zwłaszcza) ale 2 też byla ok (Woronowicz tam grał również z cudowną Karoliną Gruszką).

I powiem że juz Czas Honoru piątka jest dla mnie znacznie ciekawsza. Oczywiście to totalnie inna rola Woronowicza ale tam wyraża emocje w każdej scenie . Duet Woronowicz - G. Damięcki (to też jeden z moich ulubionych aktorów niedocenianaych teatralnych super gra w teatrze i teatrze tv ) który kradnie całą 5tkę.