Po ostatnich polskich zmorach typu "Pokłosie", o masowo kręconych głupich komediach romantycznych nie wspominając, aż miło było obejrzeć ten film. Temat filmu chyba po raz pierwszy zagościł w polskiej kinematografii (a szkoda bo to krwawa karta naszej historii). Film może się podobać. Dobra gra aktorów (zwłaszcza Adam Woronowicz zagrał wspaniale). Bardzo ciekawie i z dużymi emocjami pokazane życia Polaków deportowanych na Syberię po napaści Sowietów na Polskę 17 września 1939 roku. Ciekawie ukazane życie codzienne zesłańców, katorżnicza praca oraz codzienna walka o przeżycie. Film nie jest także pozbawiony wad, ale nie ujmują one i tak nic z dobrego wrażenia jakie na mnie zrobił. Myślę, że ewentualnie mógłby być trochę krótszy - życie na samym zesłaniu ogląda się jednym tchem, ale akcja nieco się dłuży i ciągnie w chwilach kiedy dotyczy juz czasów po ogłoszeniu amnestii dla zesłańców w 1941 roku. Myślę, że byłby on bardzo dobry gdyby w całości dotyczył życia "obozowego" na zesłaniu. Moim zdaniem jednak, i tak jest do dobry i solidny film, który każdy Polak ceniący sobie historię naszego kraju powinien obejrzeć. Szkoda tylko, że w Polsce tak mało obecnie kręci się takich ambitnych filmów jak ten. Moim zdaniem 7/10 i polecam!