Po obejrzeniu filmu Pana Janusza Zaorskiego „Syberiada Polska” jako Polak, który owładnięty obłudą i fałszem, miał mylne pojęcie o sytuacji Sybiraków w latach 40tych ubiegłego wieku, chciałbym:
Po 1: Przeprosić wszystkich Rosjan których bezpodstawnie podejrzewałem o złe intencję w stosunku do naszych rodaków w tamtym czasie.
Po 2: Podziękować wszystkim Rosjanom (zwłaszcza tym z NKWD) za znakomite warunki jakie zostały przygotowane dla naszych przesiedleńców. Na szczególną uwagę zasługują m.in. wygodne ogrzewane baraki, ośmiogodzinny czas pracy z przerwą śniadaniową, szpital polowy z lekarzem i pielęgniarką, możliwość obchodzenia świąt polskich, konkursy z nagrodami ( można było wygrać ciepłą kurtkę), wspólne tańce z oficerami rosyjskimi, możliwość łowienia ryb w czasie pracy, no i oczywiście rosyjscy żołnierze i oficerowie którzy tak bardzo kochali nasze kobiety, że gotowi byli im nieba przychylić.
Po 3: Zganić wszystkich polaków, którzy przez tyle lat rozpowszechniali fałszywą propagandę, iż sybiracy byli przetrzymywani w fatalnych warunkach, w zimnie, głodzie itp.
Po 4: podziękować wszystkim a zwłaszcza polskiemu rządowi, którzy przyczynili się do powstania tego dzieła. W końcu ktoś odważył się ukazać prawdę. Skończą się wreszcie krzyki sybiraków jak to nieludzko byli traktowani. Szczególne podziękowania należą się przede wszystkim autorowi książki na podstawie której powstał film. Pan Zbigniew Domino jako Naczelny prokuratury wojskowej w czasach stalinizmu, wykazał się bardzo mądrym i spokojnym podejściem do tego tematu.
Syberiada polska” jest kolejnym flmem który w ciągu ostatnich lat które tak wspaniale ukazuję naszą historie. Może bez żadnych kompleksów stanąć w jednym rzędzie razem z „Bitwą Warszawską” czy „Bitwą Pod Wiedniem” dzięki której upadł mit Sobieskiego jako głównego bohatera wojny z Turkami. Tylko takie filmy wobec obcięcia lekcji historii w szkłach mogą pozytywnie wpłynąć na edukację polskiej młodzieży.
Teraz już tylko z niepokojem czekam, ąż obalimy kolejne kłamstwo naszych „pseudopatriotów” i nakręcimy film w którym za śmierć naszych oficerów w Katyniu będzie odpowiedzialny wirus świńskiej grypy.
To w filmach o niemieckich obozach koncentracyjnych jest zakłamanie i nie ma aż takiej przemocy i flaków jak była przecież na prawdę.Nie bronię ZSRR ale jak by dali żeś i flaki to by na tle historycznym wypadli gorzej niż Niemcy a przecież mimo wszystko to Niemcy byli najbardziej bezwzględnymi zwyrodnialcami ze swoimi obozami zagłady.
Co chciałaś zobaczyć flaki?
To w filmach o niemieckich obozach koncentracyjnych jest zakłamanie i nie ma aż takiej przemocy i flaków jak była przecież na prawdę.Nie bronię ZSRR ale jak by dali żeś i flaki to by na tle historycznym wypadli gorzej niż Niemcy a przecież mimo wszystko to Niemcy byli najbardziej bezwzględnymi zwyrodnialcami ze swoimi obozami zagłady.
Oglądając ten film , miałam takie dziwne wrażenie patrząc na rodzinę Dolinów .. Np patrząc na najstarszego syna, dla niego wojna nadeszła, była i już po niej, tak o - nie ma, jest, była ;d
Może ktoś przeczyta Herlinga-Grudzińskiego, może ktoś zrozumie... Towarzyszu, nie porzucajcie nadziei!
To obowiazkowa lektura w liceum i technikum, wiec kazdy przeczyta ksiazke albo przynajmniej streszczenie
Wydaje mi się, że niektórzy na siłę chcą się buntować i szukają dziury w całym. Nikt w tym filmie nie usprawiedliwiał ZSRR i nie przekręcał historii. Potrzebujecie filmu z faktami historycznymi poszukajcie sobie jakiegoś dobrego dokumentu, a jak chcecie krwi i flaków to też coś odpowiedniego na pewno znajdziecie. Moim zdaniem film przypomina naszą historie i jest stworzony w duchu patriotyzmu, dla mnie był impulsem żeby zgłębić wiedzę o tamtych wydarzeniach. Kszan201, napisz czego dokładnie brakuje Ci w tym filmie?
to nie jest prowokacja tylko trafne podsumowanie co mieliśmy wynieść z tego filmu.
dla żydów ZSRR,Rosja,Stalin był bohaterem , podczas 2 wojny światowej gdy Armia Czerwona wchodziła na teraz Polski to żydzi przygotowali listę dla Armii Czerwonej kto w Polsce należy do AK , też żydzi zaczeli mordować Polaków dla ZSRR a Polski rząd teraz to ukrywa .
Żydzi to tacy sami zbrodniarze, kłamcy....dlaczego nic nie pisze sie o holokauście Palestyńczyków, którzy Palestynie zgotowali Żydzi
hehe zastanawiające jest dlaczego takie filmy powstają, dlaczego PAŃSTWO łoży pieniądze podatnika na taki chłam, na takie ŚCIERWO. Jeżeli ktoś czytał np. Sołżenicyna albo Herlinga-Grudzińskiego, wie coś na temat Kołymy lub Workuty nie ma tematu, pomyśli że ten film fałszuję historię, gorzej jeżeli na taki chłam są wysyłane szkoły i dzieci... Pasowało by tu napisać jeszcze o nowej wersji sławnego "Klossa" wzorowanego na biografii słynnego mordercy nkwd Rittera. Ciekawi mnie dlaczego nie powstał jeszcze żaden film o Polskich bohaterach okresu II wojny światowej i okupacji bolszewickiej, przecież w większości są to materiały na film sensacyjny...
Skąd ta potrzeba pastwienia się nad Rosją? Jak wiadomości o Rosji to u nas tylko złe. Myślicie że Depardieu naprawdę jest taki pomylony że się tam przeniósł? Miał dużo racjonalnych powodów. Czy nie warto już może odpuścić sobie wylewanie tej żółci i złych emocji prawie 70 lat po wojnie? Z Niemcami udało nam się pookładać stosunki, czemu nie z Rosją? My na tym najwięcej tracimy (gospodarczo, geopolitycznie). DOŚĆ UŻALANIA SIĘ NAD SOBĄ. Zacznijmy obchodzić jakieś radosne święta zamiast tylko nieudane powstania, martyrologia, obnoszenie krzyży i szabelek. Ten kraj przypomina czasem kraj zombie.
Jesteś idiotą czy tylko udajesz ? Tak miał wiele racjonalnych pomysłów, min. niższe podatki. Co do " pastwienia się nad Rosją" to brak mi słów, czerwona pokrako, kacapy się pastwią nad Polską ponad 200 lat, wybili najbardziej wartościową tkankę naszego narodu, zniszczyli gospodarczo, a ty tu piszesz na temat pastwienia się ? Prawda jest taka że Niemcy i Rosja od ZAWSZE były wrogami Polski, nigdy nie zbudowaliśmy i nie zbudujemy partnerskiego sojuszu, dla nich najważniejszym jest jedno: słaba Polska. Ktoś kto nie zna historii(zapewne ty) nie wie o rozbiorach, pakcie ribbentrop-mołotow, może się łudzić że jednak mamy taki dobre stosunki z Niemcami. Jak można budować dobre stosunki z kimś z kim nie mamy podpisanego nawet traktatu pokojowego w którym Niemcy uznają naszą granice zachodnią i północną, który nie wypłacił odszkodowania za zrównanie ziemią większości większych miast. W jaki sposób tak strasznie Niemcy pomogą nam gospodarczo, wpuszczając niemieckie koncerny do kraju ? One już są, Niemcy potrzebują w Polsce tylko usług i prostego przemysłu nastawionego na montaż przedmiotów z zagranicy, co Polska produkuję, gdzie przemysł ciężki ? Ten kraj przypomina czasem kraj debili którzy po raz kolejny wybierają cały czas te same mordy i ryje przyspawane do koryta, nie zmieni się nic jeżeli nie przegonimy te świnie które sprzedały Polskę. Polska potrzebuję silnego sojuszu z krajami europy środkowo- wschodniej np. albo przede wszystkim z Węgrami, nie z Niemcami lub kacapami. Historia się powtarza na co wskazuje rura łącząca naszych wspaniałych sąsiadów z ominięciem a jakże Polski.
Proszę jaki dokładny przedruk światopoglądu jednej opcji politycznej, a gdzie miejsce na samodzielne myślenie? :) Dalsza dyskusja w innych postach.
opcję polityczną to ja mam w DUPIE, nie ważne czy pisiory czy peło czy reszta koryta, podałem ci fakty a tobie brak rzeczowych argumentów, populisto.
Ból d*py i pseudopatriotyzm. Śnij dalej, chłopczyku. Czemu pseudopatriotyzm? "Ten kraj przypomina czasem kraj debili którzy po raz kolejny wybierają cały czas te same mordy i ryje przyspawane do koryta, nie zmieni się nic jeżeli nie przegonimy te świnie które sprzedały Polskę. Polska potrzebuję silnego sojuszu z krajami europy środkowo- wschodniej np. albo przede wszystkim z Węgrami, nie z Niemcami lub kacapami. Historia się powtarza na co wskazuje rura łącząca naszych wspaniałych sąsiadów z ominięciem a jakże Polski." - Ale owszem, historia często jest zatajana. Polecam jednak serię książek "Historia PRL". Dużo fotografii, ciekawe artykuły, oraz przegląd typowych dla danego okresu produktów.
możesz rozwinąć bo nie bardzo wiem o co ci chodzi :) jak nie masz nic sensownego do napisania to może lepiej nie pisz i wróć do oglądania Barbie i innych bajeczek dziewczynko
Zobacz chamie co ta twoja ,,wielga,, rassija robi teraz w Ukrainie!Co powiesz,że im się należało?To może i Polsce komunizm się należał!Należały się zabory!Zwykły sprzedawczyk jesteś a nie Polak!
mamy 2016 rok, Już wiesz czemu Komoruski dawał na takie filmy, czy Tusk Agent Stazi, czy Żydzi Geremek, Mazowiecki Szechter, Kwasniewski i połowa w Sejmie i na stanowiskach
Dobrze to ująłeś. Ale co do książki się mylisz. Książka została napisana na podstawie przeżyć autora. Jest w niej wszystko co powinno być. Prawda o polakach i rosjanach a przede wszystkim ukazany realizm tamtych wydarzeń. Czytałem Archipelag Gułag i Syberiade Polską wiec mam porównanie. Inna sprawa to życie autora po powrocie do Polski. Dlaczego został komuchem? Nie wiem.
Zaorski powiedział w wywiadzie, że powieść Dominy to próba ekspiacji za okres kolaboracji z komuną. Być może ten człowiek żałuje swoich decyzji z młodości?
Czy film jest naprawde na 1-ke, czy dałes mu bo zakłamuje prawde? Wiesz ostatnio widziałem opinie o filmie Wajdy Popioły, co drugi "recenzent" dawał 1 tłumacząc ją śmiercią konia w jednej ze scen (faktycznie bestialską, i niepotrzebną). Wiec jest to wielki minus, ale film ma i plusy, czy Syberiada ma jakieś plusy?
Coz,niektorzy stawiaja 10 albo jedynki...
Przeciez tu nie ma nawet zakłamanej historii ale niektorzy lubia sie widocznie czepiac
Masz rację ie ma zakłamanej historii. W tym filmie w ogóle nie ma historii. Ten film to mit, baśń. Szkoda tylko że szkoły traktują go jako historczny.
Ten film to mit, bajka. Ktoś kto nie zna historii po wyjściu z kina stwierdzi o co chodzi tym sybirakom, przecież mieli jedzenie,konkursy,filmy,opiekę zdrowotną składająca się z lekarza i pielęgniarki, pracowali tyle ile chcieli i nikt im nic nie zrobił, mieli czas na leżenie w trawie,można było iść po lekarstwa, ogrzewane baraki były, nawet święta normalnie spędzali, nikt nie chodził głodny. Po co w ogóle takie filmy kręcić. Jak ktoś się nie chce poważnie w...urwić to niech lepiej na to nie idzie a tym bardziej niech nie zabiera dzieci i młodzieży.
Ciekawe kto tu uległ bardziej propagandzie. Tak się składa że dziś mieszka na Syberii między 30 a 60 tys. Polaków. W Rosji między 95 a 300 tys. Polaków. Czemu nie chcą wracać do Polski? Tu o tym przeczytacie http://polonia.wp.pl/title,Polacy-z-Syberii-wcale-nie-chca-wracac-do-ojczyzny,wi d,12648838,wiadomosc.html . Może po prostu nie zawsze ich los wyglądał jak w lekturach szkolnych i nie wszyscy trafiali do mroźnego piekła? O tyle ten film może oddawać sprawiedliwość historyczną.
Też czytałem Gustawa Herlinga-Grudzińskiego i inne potworne relacje z tamtych czasów, bardzo je przeżywałem jako młody chłopak. Ale skąd ta pewność że nie pisali pod publiczkę? Letnia książka by się nie sprzedała, a czym okropniejsza tym autor okrzyknięty większym pisarzem. Druga możliwość że pisali prawdę i mieli pecha trafiając w tak okropne miejsca, za to wiele innych zesłańców trafiało lepiej. Inna sprawa że sam fakt zesłań jest czymś obrzydliwym i nigdy nie powinien mieć miejsca.
Przy okazji obejrzenia filmu przypomniała mi się pewna historia z życia mojego ojca - cała sytuacja działa się przełomie lat 50 i 60 kiedy to chodził do podstawówki. Uczył się historii w domu aż w pewnym momencie jego ojciec po przeczytaniu książki do historii mówi do niego - "czego ty się uczysz, przecież to nie tak było" po wyjściu z kina też trzeba do dzieci zwrócić się owymi słowami "przecież to nie tak było".
No oczywiście były miejsca gdzie przesiedleńcom świeciło słoneczko, a strażnicy nosili drinki z palemkami. Zapamiętaj dzieciaku rus rusem zostanie, zawsze będzie miał parcie na zachód za wszelką cenę. Podobnie jak niemiec z tą różnicą że na wschód
Zawsze współczułem ludziom którzy mają syndrom wiecznie oblężonej twierdzy, ciężko chyba się z tym żyje, prawda? Dzieciństwo mam już niestety dawno za sobą. Tak się składa że znam i Rosjan i Niemców, nic nie mam do żadnych z nich. Nie można wiecznie odpowiadać za grzechy przodków tak jak my nie możemy wiecznie odpowiadać za nasze, a też mamy dużo brudu pod paznokciami, długo by wymieniać, ale w podręcznikach szkolnych tego nie znajdziecie, dopiero w szczegółowych uniwersyteckich i to nie zawsze. Tacy my niby zawsze biedni i bici? A kto sprzedał Ukraińców ZSSR po pierwszej wojnie światowej? Piłsudski osobiście za to przepraszał dawnych towarzyszy broni, oficerów ukraińskich wziętych do niewoli. Kto podstępem zajął Wilno Litwinom? Jak Kali kraść to dobrze, jak Kalemu ukraść to źle, oto polska "patriotyczna" mentalność.
Nie przekręcaj historii. Piłsudski nie sprzedał Ukraińców. Nie udało mu się utrzymać Kijowa, musiał ruszać na odsiecz Warszawie zagrożonej przez Bolszewików. Zastanów się, kto miał większe prawa do Wilna, Polacy czy Litwini? Wilno w tamtym czasie uchodziło za polskie miasto. Nie chodzi o odpowiadanie za grzechy przodków, tylko o to, by nie powtarzać starych błędów dziś. Pamiętać, jakie były intencje naszych wielkich sąsiadów i jaka nasza reakcja. I nie dopuszczać do takich sytuacji w dzisiejszych czasach.
Nie Piłsudski utrzymywał Kijów tylko sami Ukraińcy, armia Petlury z którym Piłsudski miał przymierze broni. Przez całą wojnę walczyli ramię w ramię przez kilka lat, my o wolną Polskę oni o wolną Ukrainę. Wydaliśmy wszystkie wojska Petlury bolszewikom za cenę pokoju z bolszewikami, miało to miejsce w traktacie ryskim z 21 roku. Sprzedając wtedy Ukrainę bolszewikom delegacje polsko-radzieckie miały nawet problem z przetłumaczeniem treści na ukraiński, nie było tam żadnego rdzennego Ukraińca. Czy to nie jest jawna zdrada sojusznika? Jak widać nie tylko nas zdradzano ale i my umiemy wbijać nóż w plecy, niewygodna prawda?
A co do wyciągania wniosków z historii - pełna zgoda. Tylko mając położenie między dwoma mocarstwami trzeba umieć umiejętnie między nimi lawirować lub trzymać z jednym a nie każdemu wymachiwać szabelką przed nosem. Jak jesteś w podstawówce małym chłopczykiem to nie podskakujesz wszystkim klasowym siłaczom bo to się zawsze dla ciebie źle skończy, dzieciaki to wiedzą a rządzący często już nie.
kolego masz myślenie jak dzieci w podstawówce, "dzieciaki to wiedzą a rządzący często już nie" rządzący myślę że bardzo dobrze wiedzą, ale jak byś nie zauważył nasz kraj zarówno teraz jak i za sanacji jest penetrowany przez obce wywiady i agenturę jak stara dziw***** Nie zawsze kierują się(przeważnie nigdy) tym co dobre dla Polski, jest na to przynajmniej kilkadziesiąt dowodów. A co do silnych sąsiadów mam twoje pełne poparcie Polska powinna trzymać albo z jednym albo z drugim, utrzymywanie wrogich stosunków z obydwoma to samobójstwo(tzn z bolszewią oczywiście też :)).
Od dawien dawna i ruscy (szkopy też) próbowali wszelkimi sposobami zniszczyć Polskę i polską kulturę aż tu nagle w filmie widzimy jak świętują wszyscy przy stole a wspaniałomyślni strażnicy na czele z komendantem który tylko grozi paluszkiem i czasem nakrzyczy na to pozwala. Człowieku gdyby jutro wybuchła wojna to pierwsi którzy by zajęli Polskę to rus albo Niemiec i to że twoi znajomi są teraz mili to znaczy to tyle co nic. Typowe dla polaka są dla mnie mili to wszystko cacy a potem ojej dlaczego to się stało i pitolenie
oczywiście, tylko że w historii każda przyczyna ma swoje skutki, tutaj przyczyną było traktowanie Ukraińców przez Polaków przez całe 20lecie. Próby utrzymania ich tylko jako lud chłopów, bez edukacji. Do tego łatwo było dostać się do polskiego więzienia jeśli podpadłeś Polakowi. To przez lata rodziło coraz większą nienawiść do Polaków i wybuchło jako rzeź wołyńska.
Znowu to samo. Większość Polaków myśli że my tacy tylko biedni i bici przez wszystkich dookoła a nie umiemy dostrzegać swoich grzechów.
nie usprawiedliwiam tego co się zdarzyło na Wołyniu ale nie usprawiedliwiam też zachowania Polaków sprzed rzezi.
he he czytając twoje wypociny mam ochotę się zbełtać. Porównujesz bolszewickie mordercze ścierwo lub fanatycznych psychopatów z SS lud SD do żołnierzy Piłsudskiego, że niby co zrobił, przyłączył ziemie które były etnicznie Polskie ? Wiesz ilu mieszkało Polaków w Wilnie a ilu Litwinów w owym czasie ? A że zrobił to w taki a nie inny sposób to już inna sprawa, działalność sanacji oceniam negatywnie to głównie dzięki niej mieliśmy dramat podczas II wojny no i oczywiście dzięki przodkom twoich kolegów ;) Eliminacja Polaków z ziem wschodnich zaczęła się już w 39' po zajęciu ich przez "przyjacielskich" bolszewików którzy zastrzelili by ciebie bez mrugnięcia okiem, "rzeż wołyńska" była tylko następstwem prowadzonym przez okupanta min. Niemców którzy wręcz kordynowali akcję. Powiem tak, od wieków było tak że gdy Polska była silna, nasi wspaniali sąsiedzi byli słabi, a gdy Polska była słaba, sąsiedzi rośli w siłę, więc kolego ruski i niemiecki wywiad robi co tylko może żeby Polska była w głębokiej zapaści a dowodów jest na to sporo...
Z przykrością potwierdzam, że wyszła karykatura wydarzeń, które miały miejsce w rzeczywistości. Nie warto w ogóle sobie filmem głowy zawracać (a raczej warto -- piętnować), chyba że dla kilku ujęć a` la Władca Pierścieni [ironia]. Odebrałem film jako jednoznacznie pro-rosyjski, w rzeczy samej -- antypolski.
To co napisał kszan201 to przykra prawda o zakłamaniu filmu, a wcześniej autora tego "wielkiego" dzieła pisanego. Nic tylko się dołączyć do przeprosin...
Piszcie, piszcie o zakłamaniu historii w tym filmie! Jest to świetna reklama. Każdy zechce zobaczyć, czy macie rację i pobiegnie na film. Dzięki temu ludzie zainteresują się historią własnego narodu.
Kolejny film budujący przyjaźń polsko-rosyjską. Szkoda że nie odwzajemnioną.
Sam film to natomiast jakaś kpina.
http://www.filmweb.pl/film/Jeniec%3A+Tak+daleko+jak+nogi+ponios%C4%85-2001-93761
Dla tego mogą buty czyścić.
Trochę dziwny z nas naród. Oglądamy oparte na wydarzeniach historycznych filmy amerykańskie i zachwycamy się nimi. A przecież prawdy historycznej często w nich niewiele. Natomiast w każdym polskim filmie żądamy dokładności dokumentu. Może od razu lepiej zabronić produkcji filmów fabularnych, skoro tak trudno nam je obiektywnie ocenić? Prada historyczna, to tylko jeden z elementów składowych filmu. Rozumiem jeszcze osoby, które bezpośrednio doznały krzywd i trudno im zapomnieć. Ale oni często są bardziej wyrozumiali :)