Szczęście

Le bonheur
1965
7,3 2,2 tys. ocen
7,3 10 1 2221
7,8 14 krytyków
Szczęście
powrót do forum filmu Szczęście

Obejrzałam ten film kilka lat temu, a ostatnio zaczęłam czytać "Nieznośną lekkość bytu" Milana Kundera, uderzyło mnie podobieństwo sytuacji tam przedstawionych, to właśnie dzięki tej książce przypomniałam sobie o istnieniu tego filmu. Narodziło mi się w głowie pytanie na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Czy jest możliwe by Milan- czechosłowak, który mieszkał przez większość życia we Francji zaczerpnął przykładu z tego właśnie filmu? Imię głównej bohaterki- Teresy także pojawia się w książce.. jako zdradzanej narzeczonej... Franz jako mąż o podwójnym życiu, który kocha swoje partnerki zupełnie osobną, tak samo intensywną miłością. W książce kochanka spotyka się z żoną na spotkaniu dyskusyjnym o sztuce (?) w filmie bodajże na miejskiej potańcówce. Wiem że jest film na podstawie książki o tym samym tytule. Ale Moje pytanie brzmi czy "nieznośna lekkość bytu" Kundery i "Le bonheur" Vardy mają jakieś głębsze powiązanie? A może to film był oparty na jeszcze starszej sztuce? Czy ktoś się orientuje