Opustoszały internat,Anglia,lata świetlne temu,niepokojące gmaszysko ukrywające sekrety. Mrocznie.Niejasno.Miejsce fanastyczne,aż czuje się ten chłód i niepokój.To na plus.
Niestety,fabuła zdecydowanie mniej interesująca.Film z serii,obejrzałam,zapomniałam.
Czasami są filmy, które ogląda się ze względu na klimat jaki w nich panuje :) Sporo jest produkcji gdzie scenariusz jest do bani, ale właśnie klimat budowany przez aktorów jest fenomenalny. Niektóre produkcje które są kultowe i cenione, nie raz i nie dwa zbierały cięgi od widowni, krytyków i recenzentów aby z czasem stać się perełkami kinematografii światowej. Czasami film jest uważany za genialny tylko i wyłącznie z powodu jednej, czy dwóch scen. Tak więc, ja podchodzę z rezerwą i w przypadku tego filmu i paru mu podobnych ( nie będę tu wymieniał) bardziej doceniam klimat :)
Masz 100% racji,że czasem scena zaważy o wartości filmu.Czasem filmy stają się kultowe choć jednocześnie przez wielu są niedocenione.Ale ten film w moim odczuciu jest przeciętny.Przyznam jednak,że są pewne przykuwające uwagę sceny jak i pewne aktorskie perełki :)
Ps
Dobra harringtonka:)