Szepty

The Awakening
2011
6,5 52 tys. ocen
6,5 10 1 51616
5,7 13 krytyków
Szepty
powrót do forum filmu Szepty

ale jednak to nie jest horror.
jest to po prostu mroczne, hm, "fantasy". bliżej mu do "sierocińca", niż do np. "ducha".
ale całkowicie nie żałuje tych 100 minut. film jest świetnie zagrany, z fajną i nieco mroczną fabułą oraz wieloma nagłymi zwrotami akcji. świetnie się ogląda i szczerze nawet bardziej straszy niż ostatnio lansowana "kobieta w czerni" (swoją drogą też fajny film).
polecam. na pewno nikt nie będzie żałował seansu. ;)

ocenił(a) film na 7
emiltozuo

Powiadasz, że bliżej mu do Sierocińca niż do kolejnego schematycznego straszaka? Jeżeli jest tak jak mówisz, że film jest świetnie zagrany, z niezłym klimatem i nagłymi zwrotami akcji, to muszę go obejrzeć. "Kobieta w czerni" była niezła, ale niczym szczególnym mnie nie oczarowała, mam nadzieję, że odbiję to sobie na seansie "The Awakening". Dzięki za opinię i pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
emiltozuo

Ciekawy film, wciągający. Trochę połączenie "Sierocińca" i "Inni" ale słabszy od każdego z nich.

ocenił(a) film na 8
emiltozuo

yyy. pozwól , że wyjaśnie ci gatunek filmów horror. Film może być niesamowicie straszny , lecz gdy sa zjawiska paranormalne lub jacyś psychopaci z siekierkami czy coś w tym stylu to nawet jeżeli film będzie się ciągnął jak flaki z olejem to będzie horror. Aczkolwiek jeśli chodzi o film to dałem 8/110 bo jest świetny trzyma w napięciu , idzie się przestraszyć. Kobiete w czerni obejrzałem dokładnie dzisiaj i jeżeli chodzi o poziom strachu to bije Awakening na głowe , ale o reszte fabułe i grę aktorską to The Awakening jest lepszy. Polecam gorąco oba filmy.

ocenił(a) film na 8
Zoloap98

o to, który film jest bardziej straszny to nie będę się kłócił, bo nie warto. ale jeśli chodzi o definicję to sama obecność duchów nie tworzy horroru - patrz filmy fantasy. jednak biorąc pod uwagę, że i horror, i sci-fi, i fantasy są pod skrzydłami jednego pojęcia fantastyki to to w sumie też mało ważne. (btw psychopaci z siekierkami sami w sobie nie tworzą horroru - chyba że zostali wcześniej zabici i później przywróceni do życia)
dlatego zamiast tłumaczyć przez milion postów swoją rację to wolę napisać to, że "the awakening" to jest film co najmniej dobry, a dla mnie nawet bardzo.

ocenił(a) film na 8
emiltozuo

no może i racja , a co do samego filmu to Awakening jest dobry ja w każdym razie oceniłem na 8 co , przy moich ocenach wysoko ;)

ocenił(a) film na 7
Zoloap98

Jak dla mnie niezły, ale przekombinowany, zwłaszcza na koniec (chodzi mi o relację Maud i Florence).