Jest wiele filmów o wojnach. Za wiele by wymienić wszystkie. Jeśli interesują cię jakieś inne konflikty niż IIWŚ to do głowy wpadły mi jak na razie tylko dwa godne polecenia filmy:
Metal Full Jacket - o wojnie w Wietnamie
Helikopter w ogniu - o wojnie domowej w Somali
Saving Private Ryan
Full Metal Jacket
Apocalypse Now
Thin Red Line
Black Hawk Down
Underground
Schindler's List
The Hurt Locker
Inglorious Bastards
Special Forces (gniot)
Zivot je Cudo
Jak Rozpętałem Drugą Wojnę Światową
Troy
300
http://www.filmweb.pl/search/film?q=&type=&startYear=&endYear=&countryIds=null&g enreIds=26&startRate=&endRate=&startCount=&endCount=&sort=COUNT&sortAscending=fa lse&c=portal&page=1
dlaczego? może mało efekciarski ale bardz realistyczny, dużo smaczków jeśli chodzi o wyposażenie i odwzorowanie wojny. no i nie ma tych debilnych patetycznych tekstów o podłości wojny i jak to jest prze***. widz nie musi słuchać tęgich rozkmin amerykańskich wojaków - w wojnie zimowej to się widzi i niemal czuje; błoto, syf, wszy, nieprzerwany ostrzał, desperackie szturmy, smierć i ten słony rozejm z ruskimi. film ma wszystko co powinien mieć dobry film wojenny - nie owija w bawełnę.
Zgadzam się , ale ja oglądając to miałem wrażenie jakbym oglądał czterech pancernych w kolorze . Nie jest film jakiś słaby , ale żeby się tam na nim zachwycać to bez przesady .
PLUTON
To nie jest o II wojnie światowej a o wojnie w Wietnamie ale tytuł absolutnie nie do pominięcia.