Szkoła dla łobuzów

Song for a Raggy Boy
2003
7,8 17 tys. ocen
7,8 10 1 17122
7,5 2 krytyków
Szkoła dla łobuzów
powrót do forum filmu Szkoła dla łobuzów

Film świetny,mocny dramat ale w scenie,gdzie ksiądz bił tego chłopaka do śmierci to myslałam,że wywale telewizor za okno,po prostu myślałam,że szmaciarza zabije.Po tym filmie przez kilka dni coś mnie strasznie zniechęcało do księży,czułam do nich antypatię,ale już mi przeszło ;].Zachodziłam się od płaczu na tym filmie... Polecam.

użytkownik usunięty
monicamoniaa

Bardzo dramatyczne zakończenie. W ogóle nie przewidywałam, że tak skończy się ten film :(( zwykle nie płacze na filmach, ale muszę przyznać że oglądając "Szkołę dla łobuzów" naprawdę miałam łezkę w oku ;(( również trochę zniechęciło mnie to do księży (ale nie oto przecież chodzi). Przez dłuższy czas czułam niesmak, ale też mi przeszło x) zastanawia mnie tylko jedna rzecz jak tacy ludzie mogą uczyć o Bogu i religii? czy oni w ogóle wierzą w Boga i przykazania?? zdaje mi się że nie... ktoś kto w tak podły sposób traktuje ludzi (szczególności dzieci) nie wierzy w Boga! wierzy tylko w własne prawa i zakazy!!...

ale film świetny daję 10/10

monicamoniaa

"znienawidziłam księży" a jakby to był ktoś inny? Twój wujek, ojciec, Jezus, to też byś znienawidziła? To tylko film, w każdej dziedzinie jest taki kat, więc powinnas już nienawidzić cały świat.

ocenił(a) film na 9
butryk_2

Zrozum,KSIĄDZ - Osoba,która powinna uczyć dobra,o Bogu,Jezusie! Człowiek,który oddaje się Bogu na całe życie! Co to za przykład?! Tak powinien zachowywać się ksiądz?! Uważam,że tym bardziej powinien wspierać,mieć na prawdę dobre podejście do młodzieży,dawać dobry przykład.Byłoby inaczej,gdyby ten film nie był na FAKTACH AUTENTYCZNYCH! To również robi swoje.W głowie mi się to nie mieści! A rozśmieszyło mnie w tym filmie to,jak po tym co zrobił ten sukinsyn,jeszcze modlił się i prosił o przebaczenie,no dla mnie to już śmiech na sali...
Ale jakby nie było - rolę odegrał świetnie.Film niesamowity,do płaczu.Ale przykre,że na faktach,to najbardziej boli.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
monicamoniaa

Hm... Fakty autentyczne? Jak fakty mogą być autentyczne:P? Albo film jest na faktach albo jest autentyczny :) To tzw. 'masło maślane' :) A film wstrząsający, wzruszający, ale nie wzbudzający litości. Tylko też nie ma co generalizować... To tak jakby powiedzieć, że wszyscy lekarze biorą łapówki, bo pokazali jeden przypadek w telewizji :). A gdyby nawet był to Jezus to też należałoby go potępić, takiego zachowania nie można aprobować w żadnym wypadku! To tyle :P.

ocenił(a) film na 7
monicamoniaa

To dobij się jeszcze "Duchami Goi" - efekt murowany.

ocenił(a) film na 7
monicamoniaa

I właśnie dlatego filmy posiadają odpowiednie kategorie wiekowe ...

ocenił(a) film na 8
monicamoniaa

Po przeczytaniu waszych komentarzy:
film może zniechęcić do księży ale przecież nie o to w nim chodzi; nie będę bronił kleru ale w każdej społeczności znajdzie się jakiś zgniły owoc, który rzutuje na obraz całości;
Ksiądz prefekt który zabił dzieciaka chyba za swą "surowość" został wybrany osobą odpowiedzialną za dyscyplinę - nigdy do tego nie powinno dojść ale przecież wybrał go sam biskup, a ten w przeświadczeniu misji robił to co widzieliśmy...

Dramatyczny film, pozostający na długo w pamięci!!! 8/10

ocenił(a) film na 8
monicamoniaa

Głupotą jest zarówno zbytnia idealizacja księży jak i uogólnianie. W każdym środowisku znajdzie się jakaś czarna owca, każdy ksiądz jest także człowiekiem, grzesznikiem - nie jest wcieleniem Chrystusa na ziemi.

ocenił(a) film na 9
black_hat

W końcu racjonalny głos w dyskusji. Trafne ujęcie kwestii.

ocenił(a) film na 7
sylenion

ksiądz powinien dawać dobry przykład
a nie-ksiądz to już nie?
czy może ksiądz ma dawać lepszy, bo jest księdzem?
ja pierdolę, ludzie!

ocenił(a) film na 9
zielonommi

No tak ... bo jest księdzem. Co by to nie znaczyło (bycie księdzem) dla tych, dla których ma to znaczenie. W Polsce podobno to 90%.