PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=575916}

Szpieg

Tinker Tailor Soldier Spy
2011
7,1 75 tys. ocen
7,1 10 1 75183
7,4 59 krytyków
Szpieg
powrót do forum filmu Szpieg

7/10

ocenił(a) film na 7

Film dobry i...tyle. Bardzo dobra gra aktorska, oczywiście oczy wszystkich widzów są
zwrócone na Gary'ego Oldmana. Moim zdaniem ta postać nie zasługiwała nawet na
nominację do oscara - Pan Oldman miał już lepsze kreacje na koncie. Atmosfera też
momentami urzeka, tak samo jak muzyka czy też szczegóły - co do wykonania nie mam nic
do zarzucenia, całkowita profeska. Jest jedno ale - scenariusz. Wiem, że jest na podstawie
książki, nie czytałem jej jednak. Ale co jest dobre na papierze, nie zawsze jest odpowiednie
dla kina. Film niezwykle rozwleczony, momentami nuda hula jak halny. To dlatego tylko 7/10.
Chociaż może to aż 7/10.

ocenił(a) film na 7
ziolo

Dokladnie takie same mam odczucia po tym filmie. Z jednej strony nuzace dluzyzny, z drugiej pewnien rodzaj wciagajacego napiecia. Wahalem sie miedzy 6 a 7. Dalem 7 za gre aktorska i ogolny klimat.

ocenił(a) film na 7
ziolo

Tak samo myślę... Bez wątpienia nie można po prostu powiedzieć, że film był zły i nudny i oceniać na jakieś 3/10. Ale według mnie nie można również mieć pretensji do tych, którzy nie widza w nim arcydzieła. Na pewno świetne zdjęcia, klimatyczna scenografia, dobra aktorska robota. Powiedziałabym, że film jest wyjątkowo ładny wizualnie. Jednak akcja jest dość mocno zagmatwana, myślę, że można było jednak trochę bardziej przejrzyście to opowiedzieć. No i jednak jest nudnawy i nie trzyma w napięciu, a wydawałoby się, że powinien. Zgodzę się również z tym, że Gary miewał już lepsze role i za tą Oscar, czy nagroda w Wenecji mu się nie do końca należała (choć to świetny aktor jest).