PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=575916}

Szpieg

Tinker Tailor Soldier Spy
2011
7,1 75 tys. ocen
7,1 10 1 75184
7,4 59 krytyków
Szpieg
powrót do forum filmu Szpieg

Możliwości interpretacyjnych wątku głównego i wątków pobocznych jest całe mnóstwo, stąd moje pytanie, czy ktoś czytał książkę/książki, na podstawie których powstał film i może odpowiedzieć na ile film pokrywa się z tekstem źródłowym.

1. Z tego co czytałam to są 3 książki? Po tylu tomach powinno być jasne czy Smiley jest tym najgrubszym kretem - no chyba, że kolejne części mówią zupełnie o czym innym.

2. Bill i Jim - czy rzeczywiście byli kochankami? Ogladając film nie odniosłam takiego wrażenia. Odebralam to tak, że łączyła ich wieloletnia głęboka przyjaźń, taknsilna tym bardziej, że obaj tkwili w tak "nieufnej" profesji, a Jim był z natury samotnikiem.

milkaway

Są trzy książki Le Carre'a których bohaterem jest Smiley "Druciarz, krawiec, żołnierz, szpieg", "Jego uczniowska mość" i "Ludzie Smiley'a". Szpieg jest ekranizacją tej pierwszej, dość dokładną.

milkaway

W książce o homoseksualnym związku Billa i Jima pisze się wprost, trochę bardziej wyraźnie niż to zostało pokazane w filmie. Nowością jest homoseksualizm Guillama; nie pamiętam, aby w książce ten temat został poruszony.