"Szpieg" urzekł mnie, bo jest dopieszczony pod każdy względem. Mój mozg szalał od tego potoku kapitalnych zdjęć, całych serii ujęć zrealizowanych z chirurgiczną precyzją. Bohaterowie- czyli wielkie znaki zapytania, ludzie żyjący w swojej własnej rzeczywistości, znakomicie ubrani, starający się zawsze być krok przed przeciwnikiem. Ale nie zawsze im się udaje.
Do tego wspaniała muzyka, onieśmielające popisy aktorskie, nieustające napięcie, wreszcie rozwiązanie intrygującej zagadki.
Nie wiem czego mogłabym jeszcze więcej wymagać? Dzieło kompletne, które z całą pewnością zasługuje na deszcz nagród. Oryginalne, sentymentalne kino, które mnie kompletnie pochłonęło.
Super film, bardzo wciągając w którym dowiadujemy się jak to wszystko funkcjonuje, tajne akcje itp.
Znakomita rola Garego Oldmana. Czy będzie wreszcie Oscar ?
Czy Oscar? Trudne pytanie, bo pierwszoplanowych, wybitnych ról w tym roku jest sporo. O nominację będzie łatwiej, trzymam kciuki.
W ramach uzupełnienia mojego komentarza, jeszcze coś w rodzaju recenzji. http://www.filmweb.pl/user/Madame_Rose/blog/538367