PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=575916}

Szpieg

Tinker Tailor Soldier Spy
2011
7,1 75 tys. ocen
7,1 10 1 75183
7,4 59 krytyków
Szpieg
powrót do forum filmu Szpieg

W jednej ze scen Smiley mówi Peterowi, żeby ten pozałatwiał swoje sprawy.
Ten żegna się z jakimś mężczyzną, a potem płacze.
Czy ta scena miała jakaś wagę dla fabuły, czy tylko przybliżała nam postać Petera. Może w książce ten wątek jest bardziej rozwinięty.

ocenił(a) film na 8
piotrowy

do fabuły ma bardzo wiele: pokazuje, jak to właśnie praca w wywiadzie niszczy życie każdemu z bohaterów.

ocenił(a) film na 8
piotrowy

zgadłeś. wątek petera jest o wiele bardziej rozwinięty w książce. przy czym w wersji autora peter to kobieciarz, który ma romans z pewną kobietą. w pewnym momencie i ona znika z jego życia, podobnie jak mężczyzna w filmie.

co do tej sceny, z pewnością chodziło o przybliżenie postaci petera i chyba także o to, że agenci mi6 mają być oddani sprawie, spychając życie prywatne na dalszy tor.

dlaczego z petera uczyniono w filmie geja? kilka osób się nad tym zastanawiało. moja teoria jest taka, że reżyser chciał podkreślić, że homoseksualizm był normalnym zjawiskiem w strukturach cyrku. jak wiesz, kilka scen w filmie wskazuje, że billa i jima łączył coś więcej niż przyjaźń. moim zdaniem gejowski wątek petera miał sprawić, że widz prędzej zauważy, że te uśmiechy na koniec filmu (billa i jima) oznaczają romans.

oczywiście to tylko moja wizja. chociaż książka także kilkukrotnie wskazuje na to, że jim i bill byli kochankami.