PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=575916}

Szpieg

Tinker Tailor Soldier Spy
2011
7,1 75 tys. ocen
7,1 10 1 75183
7,4 59 krytyków
Szpieg
powrót do forum filmu Szpieg

Chciałbym zacząć od tego, że nieudolne przetłumaczenie tytułu wprowadziło w błąd
niektórych widzów, którzy oczekiwali kolejnego filmu akcji z eksplozjami, pościgami,
mnóstwem ofiar i zwariowanego tempa, a otrzymali coś zupełnie innego.
Wg mnie najnowsze dzieło Tomasa Alfredsona pokazuje trudny problem samotności
pracowników wywiadu, ich wątpliwości co do sensu swojej pracy, kiedy obie strony w
zasadzie mało się od siebie różnią. Krótko mówiąc, przedstawia wojnę wywiadów w
jednoznacznie krytycznym świetle, gdzie wszystkie chwyty są dozwolone, a jakiekolwiek
zasady moralne zatracają się w ciągłej pogoni za uzyskaniem istotnych informacji.
Za filmem przemawia wiele atutów: gwiazdorska obsada, bardzo dobry scenariusz,
znakomite zdjęcia ( szczególnie przepiękne obrazy Londynu lat 60. i 70.) , ale też jest to film
trudny w odbiorze, na którym widz musi się maksymalnie skoncentrować aby udało się
połączyć wszystkie wątki w pełną całość, niemniej jednak, absolutnie polecam !

lesiu245

Oprócz tytułu znowu zadziałała reklama. Jak wychodziłem z kina to widziałem te zawiedzione miny ludzi.

neo_angin

Ja nie miałem okazji takich zobaczyć, bo na sali były tylko trzy osoby... może to wina godziny (pewnie większość ludzi woli chodzić pod wieczór), ale ja się z tego cieszę (mogłem w pełni skupić się na filmie i nikt mi w tym nie przeszkadzał). Moja ocena: 7+/10, ale ciągle kusi mnie, by podnieść jeszcze o jedno oczko. Zobaczymy.

Sebu_BGZ

U mnie było z 30 i najmniejsza sala w kinie. Dla mnie rewelacja. Na taki film szpiegowski lata czekałem i chyba jeszcze w następny weekend raz się wybiorę.

neo_angin

U mnie takie 7.5/10 (szczególnie dotyczy to nowych filmów) jest oceną solidną (w 2011 rozdałem tylko dwie 8/10, to bodajże czwarta "siódemka") i raczej nie lubię rozdawać jej na lewo i prawo. Poczekam na premierę DVD i na sto procent obejrzę "Szpiega" jeszcze raz, bo z każdą sekundą po seansie zaczynam doceniać go coraz bardziej.

Sebu_BGZ

Dla mnie rok produkcji nie ma wielkiego znaczenia (nawet trudniej mi dać wysoką ocenę klasykowi bo wiem że będzie świetny. To jest chyba druga 9/10 dla tegorocznej produkcji (po świetnej "Melancholii na której żałuję że w kinie nie byłem) i było jeszcze 1 10/10). Dol kina chodzę co najmniej 2 razy w miesiącu (chyba że nie ma na co).