PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=575916}

Szpieg

Tinker Tailor Soldier Spy
2011
7,1 75 tys. ocen
7,1 10 1 75183
7,4 59 krytyków
Szpieg
powrót do forum filmu Szpieg

Twardy Orzech

ocenił(a) film na 8

Trudny film do oceny. Tak dobrze nakręconego, zmontowanego, zagranego, z idealnie wkomponowaną muzyką filmu o niczym nie widziałem od bardzo dawna. Chyba jeszcze tylko pan Roman Polański potrafi tyle (Autor Widmo) wycisnąć z niczego. Ten film powinno się puszczać obowiązkowo w szkołach filmowych. Jest to film idealny, szkoda tylko że cała historia jest dość mało mięsista.

ocenił(a) film na 7
voitaco

No właśnie, od strony technicznej ideał, ale usnąć można nie jeden raz...

ocenił(a) film na 7
voitaco

Zgodzę się, ale myślę że niestety nie jest w stanie dorównać arcydziełu w tym gatunku jakim jest "Dobry Agent (2006)". Szpiega włączałem zgodnie z poleceniem - nastawiony na coś co będzie lepszym widowiskiem od wspomnianego. Niestety, tak nie jest. Matt Damon zdecydowanie nie został zepchnięty z posady 'najlepszej roli małomównego agenta', a w kreacji Oldmana widzę chyba nie tylko inspirację, ale wręcz czerpanie całymi garściami z roli Damona. Chociaż film piękny, to jednak nie tak dopieszczony i dopracowany jak Dobry..., na którym pomimo chyba jeszcze większego spokoju tkwiącego w twarzach u ruchach bohaterów, nie odwróciłem głowy od ekranu ani na sekundę (pomimo oglądania go o 03:00). Gorąco polecam oba filmy, z Dobrym Agentem na czele. :)

użytkownik usunięty
TheJungle

Szpieg ma scenariusz na 1000-krotnie wyższym poziomie.

ocenił(a) film na 7

Przestań żartować. Jeszcze ktoś pomyśli że mówisz poważnie.

użytkownik usunięty
TheJungle

Prawda w oczy kole. Poza tym rasowym filmem szpiegowskim nie jest.

ocenił(a) film na 7

1 wyższość scenariusza szpiega nad dobrym agentem. Czekam.

użytkownik usunięty
TheJungle

Jej, chyba tak nie znam składowych scenariuszy żeby podawać, e, wyższość.

ocenił(a) film na 7

Chwila, moment. Przed chwilą napisałaś mi "kolącą w oczy prawdę", że Szpieg ma lepszy scenariusz od Dobrego Agenta. Jak możesz pisać coś takiego nie umiejąc podać przyczyn dla których tak uważasz?

użytkownik usunięty
TheJungle

Eś. Nie co właściwie podać, wątki, postacie, konstrukcja? Scenariusz to scenariusz.

ocenił(a) film na 7

Wszystkie te elementy niestety nie są lepsze niż w Dobrym Agencie. Nieopisanej poezji dodaje filmowi sposób wyrażania się w sposób "szyfrujący" bohaterów - posługiwanie się zagadkowymi hasłami łączonymi w całe wiersze, dialogi czytało się jak jedno wielki dzieło literackie. Miażdży. Edward? - jego zamknięcie, opis dramatu rodzinnego i jego reakcje - niedoścignione pod jakimkolwiek względem. Pan Smiley to raczej kiepska podróbka roli Damona, przykre - ale tak prawdziwe że oglądając ten film próbowałem odganiać tę myśl i nie nastawiać się źle do roli Oldmana. Niestety - nie dało się. Cały klimat filmu jest jedną wielką próbą >przepisania< atmosfery Dobrego....

ocenił(a) film na 8
TheJungle

" ...nie jest w stanie dorównać arcydziełu w tym gatunku jakim jest "Dobry Agent (2006)". "
Ryzykowna teza. Dobry Agent to dobre kino, ale czy na tyle lepszy od "Igła" , "Dzień Szakala" czy kilku innych klasyków gatunku ?

ocenił(a) film na 7
voitaco

Nie chcę mówić, że to NAJLEPSZY FILM GATUNKU. Wiem, że prawdopodobnie tak nie jest. :) Ale uważam ten film za arcydzieło, i moim zdaniem Szpieg nie osiągnął jego poziomu. ;)