7,4 186 tys. ocen
7,4 10 1 186385
6,8 26 krytyków
Szybcy i wściekli 5
powrót do forum filmu Szybcy i wściekli 5

ale już przed premierom wnerwili mnie ludzie tłumaczący tytuł filmu (może też to zależy od
dystrybutora) a zrobili to zmianą tytułu Szybka Piątka na Szybcy i Wściekli 5, zawsze seria
szybcy i wściekli słynęła chwytliwy tytuł (po za Tokio Driftem bo jakoś mi się tytuł ten nie
podobał) i nie miała numerków nawet przy Szybkiej Piątce byłoby to uzasadnione tym że jest
tych "pięciu wspaniałych" (że tak sobie ich nazwę) mimo to obejrzę ale już na wstępie
popsuli sobie ( polscy dystrybutorzy czy kto tam jest za to odpowiedzialny) zdanie o filmie

MrLuckyBlade

Ale film był lepszy niż Szybko i Wściekle, mimo, że brak tu już praktycznie wyścigów.
Wiadomo, że tytuł "Szybcy i Wściekli 5" bardziej kojarzy się z serią niż "Szybka Piątka", który równie dobrze mógłby być kontynuacją "Fantastycznej Czwórki" :)
Zauważyłam, po którejś Twojej wypowiedzi, że bardzo zwracasz uwagę na tytuły. Słusznie - chwytliwy tytuł lepiej się sprzedaje, ale po tylu fatalnie przetłumaczonych filmach, nazwach, można się już do tego przyzwyczaić;)
Pozdrawiam i polecam Fast Five, bo jeśli oglądałeś wszystkie poprzednie części, nie będziesz żałował :-)

Martitta_4

Dobra uwaga chwytliwy tytuł lepiej się sprzedaje .
Kiedyś słyszałem rozmowę z jednym z dystrybutorów filmów na Polskę ( chyba Gutek) i on właśnie zwrócił szczególną uwagę na to jak sam tytuł i jego przetłumaczenie ma duże znaczenie choć nie zawsze brzmi jak oryginał .

Tibn

Zgadzam się w 100%, chociaż w tym przypadku zmienili tytuł z dobrze przetłumaczonego na źle.