PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 197 tys. ocen
7,4 10 1 197256
7,6 70 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Jak dla mnie na pierwszym miejscu jest Ennis w pokoju Jacka + koszule.
2. Alma i Ennis: "Jack Twist. Jack Nasty! You didn't go there to fish..."
3. Spotkanie po czterech latach :)

Howler

A dla mnie ich rozmowa nad jeziorem, kiedy wylewaja wszystkie swoje zale i mowia o tesknocie za tym drugim, o polamanym zyciu. Plus spotkanie po 4 latach i placz Ennisa, kiedy Jack odjechal. To nie byl nawet placz, on po prostu wyl z rozpaczy.

sunnyweather

Zdaje mi się, że on nie płakał ani nie wył; próbował zwymiotować, ale nie mógł.
I Ennis /na końcu filmu/, i Jack /po tym, jak Ennis mówi że "ma dzieci w ten weekend"/ mają w filmie łzy w oczach, ale żaden z nich naprawdę nie płacze.

ocenił(a) film na 10
Howler

Retrospekcja w trakcie ostatniego spotkania Ennisa i Jacka. Piękna scena.

Cahir

Jak mogłem zapomnieć :D
Retrospekcja jest rzeczywiście powalająca.
Skupiłem się za bardzo na tych najlepiej zagranych.

ocenił(a) film na 10
Howler

Najlepsza scena to spotkanie po latach Enisa i Jacka

Howler

1. Scena namiotowa druga (jeśli się nie mylę)
2. Jack wracający sam samochodem
3. Motyw z wyłączaniem telewizora :)

ocenił(a) film na 10
Howler

1. Kłótnia o Meksyk.
2. "Alma, this is Jack Twist" :D
3. Ennis walący pięścią w ścianę.
4. "Sit down you old son of a bitch" :D:D:D:D:D

Plus wszystkie sceny wymienione powyżej;)

Howler

(lol) zakładając, że w ogóle można jakieś sceny wyróżniać, bo cały film to szereg świetnych scen.

ocenił(a) film na 10
Howler

Dla mnie nastepująca kolejność:
1. Scena nad jziorem kiedy wyklewaja żale - połaczona z retrospekcją sprzed lat - kiedy Ennis przytula usypiajacego Jacka oraz porównanie twarzy Jacka sprzed lat i teraz...
2. Ennis w pokoju Jacka i koszule...
3. Ennis " Jack I swear"
4. Całośc czterdziestu minut. Ich pierwsze spotkanie na Brobeck, to jak rodziła sie ich miłość... No i oczywiscie drugie spotkanie. Jak powiedziałby Jack - mało czasu...

ocenił(a) film na 10
Luccasj___www_jasina_ci_

Skoro wsztscy wymieniają w punktach to ja nie będę gorszy:) A zatem:
1. Ich pierwszy pocałunek na Brokeback Montain
2. Spotkanie po 4. latach i "eksplozja uczucia" - szok Almy
3. Spotkanie nad rzeką i wyznanie Jack'a: "Czasami tak bardzo za tobą tęsknie,że nie da się tego opisać" i "Gdybym tylko wiedział jak z ciebie zrezygnować!" - dla mnie wyznanie miłości :)
4. Spotkanie Ennisa z rodzicami Jack'a
5. Scena z koszulą i słowa Ennisa: "Jack, I swear..."

A tak wogóle to cały film jest piękny i tyle!!!
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
Howler

1.Kiedy Ennis przychodzi do namiotu w którym jest Jack(chociaż powiedział mu,że to co stało się wcześniejszej nocy to "jednorazowa historia")
2.Spotkanie po 4latach
3.Ostatnia rozmowa Ennisa i Jack'a
4.Wspomnienie Jack'a(podczas ostatniej rozmowy)
5.Scena z koszulami

ocenił(a) film na 6
Howler

Hi,
Jak dla mnie to ostatnie spotkanie Jacka i Ennisa.

Howler

1. ostatnia scena w filmie jak Ennis przytula koszulę
2. retrospekcja nad jeziorem
3. jak Jack był załamany, jak Ennis nie pozwolił mu zostać bo miał córki u siebie
4. spotkanie po 4 latach

eewciaa

1.Retrospekcja nad jeziorem. Ta scena mnie zachwyciła.
2.Gdy Ennis przytula koszulę.Popłakałam się wtedy jak bóbr.
3.Spotkanie po latach.
4.Spojrzenie Jacka, gdy Ennis zabiera mu z ręki szmatkę i sam ją przykłada do zranionej głowy.
5.Moment, gdy Ennis rozmawia z żoną Jacka przez telefon i mówi "Nie, proszę pani, Brokeback to miejsce..." a jej wtedy brakuje tchu w piersi.

ocenił(a) film na 9
Howler

trudno wymienić ulubioną scenę, bo cały film jest świetny. ale jak już bym miała wybierać, to:
1. spotkanie po 4 latach
2. ostatnia scena (koszule + 'Jack, I swear...')
3. retrospekcja podczas ostaniego spotkania
4. scena, w której Ennis jest w pokoju Jacka

ocenił(a) film na 8
Howler

1. Jack – „I wish I knew how to quit you.”
/juz po przeczytaniu opowiadania wiedzialam, ze scena konfrontacji Jacka z Ennisem zostanie rewelacyjnie przedstawiona w filmie/

2. Retrospekcja z Ennisem obejmujacym czule Jacka przy ognisku.
/bardzo mi sie podobal opis z samego opowiadania Annie Proulx:

„Later, that dozy embrace solidified in his memory as the single moment of
artless, charmed happiness in their separate and difficult lives. Nothing
marred it, even the knowledge that Ennis would not then embrace him face
to face because he did not want to see nor feel that it was Jack he held. And
maybe, he thought, they'd never got much farther than that. Let be, let be.”

3. Bojka na wzgorzu i rozstanie na 4 dlugie lata.

4. Spotkanie w domu rodzicow Jacka, no i...

5. Ennis odnajdujacy koszule /niezwykle poruszajaca scena/

ocenił(a) film na 10
PureNarcotic

jak dla mnie to:
1. wspomnienie Jacka nad jeziorem jak go Ennis obejmowal (naprawde piekna scena)
2. Ennis "Jack,I swear"
3. rozmowa nad jeziorem, slowa Jacka "I wish I knew how to quit you" i placz Ennisa
4. spotkanie po 4 latach
5. jak Ennis jest w pokoju Jacka i przytula jego koszule (tutaj strasznie sie wzruszylam)
6. rozstanie Jacka i Ennisa (jak Ennis dostal szalu i walil w sciane)

w ogole caly film jest naprawde piekny...

Howler

Piękne sceny:
1. Nikt się chyba nie spodziewał, że Ennis oglądany przez Jacka w lusterku samochodu, taki pochylony, niepozorny chłopak, którego większość zapomniałaby po sekundzie, że zapała do niego taką miłością, że aż będzie go całego skręcało. Smak tej sceny doceniłem dopiero po obejrzeniu całego filmu.
2. Czy ktoś się spodziewał, że góra Brokeback, niewygody, wstrętne jedzenie, zimno, bród i smród będzie potem odbierana jako najszczęśliwsze miejsce na ziemi??? Że aż chce się zmienić bieg wypadków w tym filmie. Całymi siłami...
3. Nadzieja w oczach Jacka, który pytał na drugi rok o Ennisa u faceta, u którego rok wcześniej pracowali. Jego wstyd i zakłopotanie, że to co dla niego było najpiękniejszą rzeczą pod słońcem, w kimś innym wzbudza takie obrzydzenie.
4. Oczekiwanie Jacka przez Ennisa w oknie. Cały dzień. Ich zwierzęce wręcz zbliżenie po 4 latach rozłąki. Jak obydwaj zdają sobie sprawę z tego, że muszą się z tym kryć. Jak od razu usuwają się na klatkę schodową, być dać wyraz swoim pragnieniom.
5. Jak leżą w motelu i Jack zadaje Ennisowi pytanie: Ja naciskałem pedały gazu z całej siły a ty?
6. Jak Jack po spotkaniu z Ennisem, mając świeże po nim wspomnienia, cały szczęśliwy sprzedaje kombajny.
7. Jak Jack przyjeżdża do Ennisa po otrzymaniu informacji o jego rozwodzie. Jaki jest szczęśliwy. A potem nagle musi wracać sam. Jak płacze w samochodzie.
8. Jak Jack liczy na to, że Ennis zgodzi się z nim być na jakimś skromnym ranczo w Teksasie. Jak patrzy na niego z nadzieją.
9. Jak padają przed sobą na kolana i pragną się, wiedząc, że nigdy nie będą mogli być razem.
10. Jak matka Jacka patrzy na jedyną miłość swojego nieżyjącego syna.
11. Jak Ennis jest w pokoju Jacka i widzi jego dzieciństwo, jego osobę, konika z drewna, stare kowbojskie buty, jak w szafie znajduje te dwie koszule, jak je obejmuje, jak wącha, wychodzi w ciszy, niepozorny jak na samym początku filmu.
12. Jak Ennis je ciastko z jabłkami. Jak dziewczyna, która się w nim zakochała, cierpi, która mówi, że nie może go zrozumieć. Jak on swój ból wyraża całym ciałem.
13. Samotność Ennisa na samym końcu filmu. Jego ubóstwo, stracone życie i miłość jego życia.
14. Koszule.

ocenił(a) film na 10
robert_heart

retrospekcja nad jeziorem, Jack w samochodzie, poczatek ;), koszule, Jack, I swear... wszystkie, caly film :D

ocenił(a) film na 10
robert_heart

Coz mozna dodac, chyba nic. Tylko rzec ehhhhhhhhh, jacy my sentymentalni:P

ocenił(a) film na 10
Yossarian_2

jest nas niewiele:P... ale ocena jest 3,35 a nie 3,34 :D