PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=775006}

Tajemnice Silver Lake

Under the Silver Lake
2018
6,4 20 tys. ocen
6,4 10 1 19766
7,5 79 krytyków
Tajemnice Silver Lake
powrót do forum filmu Tajemnice Silver Lake

Chała

ocenił(a) film na 2

Straciłem godzinę patrząc na tą chałę . Zrobiony chyba dla aktorów i reżysera,

ChrisKrasz

strasznie nieracjonalne zdanie... rozwiń proszę

ocenił(a) film na 2
SWoland

A co tu więcej pisać ? Uważam dokładnie tak jak napisałem . Film jest moim zdaniem nie dla widzów. Jest to jakaś zrealizowana wizja reżysera . Czy mu sie to udało to niech on sam powie. Mnie ten film zaczął denerwować już na początku, przetrwałem dalej licząc ze coś ciekawego się wydarzy . Rozczarowałem się .

ChrisKrasz

każdy film reżyser robi głównie pod swoją wizję, zwłaszcza ten reżyser (dlatego mnie rozbawiłeś używając tego jako zarzut) , widząc jego poprzedni wiesz czego się spodziewać, i ja byłem akurat zadowolony.

ocenił(a) film na 2
SWoland

No i dobrze, na tym to polega żeby sie komuś coś podobało. skoro ten rezyser jest w jakis sposób sławny i sa ludzie którym sie jego filmy podobaja to dobrze. Mnie sie nie podobał tak jak napisałem

użytkownik usunięty
ChrisKrasz

Nie, zrobiony dla osób, które potrafia docenic piekno surrealizmu i groteski.
Jeśli oceniłeś film na "bardzo zly", to wypadało by merytorycznie uzasadnić dlaczego. Na 2 , to mogę ocenić "Pomidory atakują" czy cos w tym stylu. W tym przypadku zdjęcia, gra aktorów, muzyka .... juz samo to aprecjonuje film, do wyższej oceny.

ocenił(a) film na 2

Przepraszam ale .. Fantazje oglądam w Grze o Tron (Dobrze zrobiony) Surrealizm w filmie ... hymm, nie wiem Masz przykłady innych filmów ? "Pomidory atakują " zobaczyłem trailer i przeczytałem o czym jest i... nie ogladałem. Nie lubie widocznie takich filmów. Po tym filmie spodzewałem sie czegoś zupełnie innego . Przeczytaj co jest napisane w opisie na Film web. Nie zauważyłem ani słowa o surrealiźmie i grotesce. .

użytkownik usunięty
ChrisKrasz

Nie każdy gatunek, któremu jest przypisany film na FW jest adekwatny do jego treści. Albo może inaczej. Są gatunki łączone, gat. z konotacją.
Z surrealistycznych klasyków jak np. „Mechaniczna pomarańcza” jest zaliczona do dramatu S-F. Podobnie, jaki Nagi lunch, filmy Lyncha wile innych. Jednak w miarę obeznany, przeciętny widz, który obejrzał ileś tam filmów, potrafi, bo ma mózg i dajmy na to, używa go, sam ocenić, co widzi na ekranie.
Oprócz kierowania się tym, w jakie „ramki” wsadza film FW, doczytaj, dowiedz się ,co to jest surrealizm ogólnie, i surrealizm w filmie. Posiadając taka wiedzę, będziesz wiedział, co oglądasz;)
Chcesz przykłady filmów surrealistycznych? Proszę

https://www.filmweb.pl/film/G%C5%82owa+do+wycierania-1977-1088/discussion/dajcie +swoje+typy+najbardziej+surrealistycznych%2C+por%C4%85banych%2C+intryguj%C4%85cy ch+film%C3%B3w+%28za+wyj%C4%85tkiem+film%C3%B3w+D.+Lyncha%29,1729052

Abstrahując od gatunku, który jak dajesz do zrozumienia, Cię nie interesuje, jak napisałam powyżej, pomysł, zdjęcia, gra aktorów, muzyka .... już samo to aprecjonuje film, do wyższej oceny niż 2.
Po za tym, obejrzałeś zaledwie godzinę z ponad dwuchodzinnego obrazu, więc myślę, że po obejrzeniu nawet nie połowy filmu, uczciwie było by go nie oceniać.
Nie powinno się oceniać nieobejrzanych filmów, bo zakrawa to na ignorancje i dyletanctwo.